As Oy Kauniaisten Jalavapiha

[Best_Wordpress_Gallery id=”126″ gal_title=”Jalavapiha”]

Teksti: Irene Murtomäki Kuvat: Mikael Lindén

Rakennuttajana toimineen Grani Asunnot Oy:n toimitusjohtaja Juhani Väisänen kuvailee lisärakentamista tavallista vaativammaksi.

– Hanke toteutettiin vanhan rakennuksen yhteyteen siten, että vanha toimistosiipi jäi uuden rungon sisälle. Tämä aiheutti haasteita niin suunnitteluttamiseen kuin toteutukseenkin. Rakentamiseen sisältyi niin purkamista, peruskorjausta kuin uuden rakentamistakin. Lisäksi hanke oli hallinnollisesti haastava toteuttaa RS-kohteena osana olemassa olevaa asunto-osakeyhtiötä. Maaliin päästiin onnistuneesti kaikkien osapuolten hyvällä yhteistyöllä.

Kohteen suunnittelusta vastannut arkkitehti Mari Matomäki Arkkitehtitoimisto Hedman & Matomäki Oy:stä sanoo toimistosiiven korottamisen olevan ainutlaatuinen kohde.

– Tänä päivänä puhutaan paljon lisä- ja täydennysrakentamisesta. Tavallisesti taloa korotetaan yksi tai kaksi kerrosta, mutta Jalavapihan toimistosiipeen rakennettiin kolme kerrosta lisää.

Matomäki suunnitteli myös neljä vuotta sitten toteutetun yhdeksän huoneistoa käsittävän asunto-osan peruskorjauksen.

Tasokkaille asunnoille kysyntää Juhani Väisänen sanoo, että lisärakentaminen kannattaa, kun kohteen sijainti on hyvä.

Kauniaisten kaupungilla oli merkittävä rooli hankkeen onnistumisessa. Väisäsen mukaan kaavoitus sujui hyvässä hengessä; kaupungilla oli myötämielinen suhtautuminen lisärakentamiseen.

Palvelujen ääressä sijaitsevia asuntoja kohtaan heräsi heti kiinnostusta, kun talon laajentamista alettiin suunnitella.

– Tasokkaille asunnoille on kysyntää. Asiakaskuntamme koostuu pääasiassa senioriikäisistä ihmistä, jotka haluavat siirtyä vaivattomaan kerrostaloasumiseen palveluiden äärellä, Väisänen toteaa.

Kauniainen on arvostettua asuinaluetta, jonka ilme on puistomainen. Tätä vehreyttä vaalitaan myös Jalavapihassa. Tontilla on muun muassa vaahteroita ja jalavia. Asuntoyhtiön nimikkopuu on ympärysmitaltaan lähes neljämetrinen jalava.

As Oy Kauniaisten Jalavapihan tontti on pinta-alaltaan noin 2100 neliömetriä. Tontilla on ainoastaan muutama autopaikka.

Ratkaisuna on kivenheiton päähän rakennettu pysäköintitalo, joka palvelee myös naapuritalojen asukkaita.

Vanha nostettiin uusien rinnalle

Vuonna 1968 valmistunut rakennus on aikaisemmin käsittänyt kolmekerroksisen asunto-osan ja kaksikerroksisen toimistosiiven.

Talossa on toiminut Helsingin Puhelinyhdistys ja sittemmin Elisa Oyj, jolla on edelleen tiloja entisen toimistosiiven alakerrassa.

– Vanhassa asunto-osassa tehtiin mittava peruskorjaus vuonna 2012. Jo tuolloin oli ajatuksena korottaa toimistosiipeä ja rakentaa asuntoja. Samoihin aikoihin vaihtoi Ratahallintokeskuksen omistuksessa ollut Jalavapihan ja radan välinen tontti omistajaa, jonka kanssa haimme yhdessä asemakaavamuutosta.

Uusi kaava mahdollisti toimistosiiven muuttamisen asumiskäyttöön ja korottamisen kolmella kerroksella samaan räystäskorkeuteen naapuriin rakennettavien talojen kanssa, Juhani Väisänen kertoo.

Lisärakentamisen myötä korttelissa on tapahtunut kaupunkikuvallisesti iso muutos parempaan.

– Aikaisemmin Jalavapihan asuin- ja toimistorakennus sijaitsi ikään kuin kuopassa. Sen vieressä oli vanha purkukunnossa ollut puutalo, ja radan suuntaan katsottaessa alue oli pusikkoa. Nyt uudistettu Jalavapiha lisäkerroksineen on nostettu esiin. Se muodostaa yhtenäisen kokonaisuuden radan puolelle rakennettujen uusien kerrostalojen kanssa, Mari Matomäki sanoo.

Valoisa ja raikas yleisilme

Matomäen mukaan talon uusi ulkoasu kunnioittaa sen 1960-luvulta olevaa arkkitehtuuria.

Viisikerroksisen laajennusosan ilme on valoisa ja raikas. Etelän puoleista julkisivua hallitsevat isot lasitetut parvekkeet, muutoin julkisivu on rapattu valkoiseksi. Sokkelikerros on kiiltävä- ja mattapintaista puristelaattaa.

Laajennusosan sisäänkäynti on niin ikään etelän puolella. Sisäänkäyntikatoksessa on käytetty lämpökäsiteltyä puuta.

Porrashuoneen ala-aulassa on keraaminen laatta. Porrassyöksyt ovat mosaiikkibetonia. Valoa tilaan tuo kattoikkuna. Viisikerroksisessa rakennuksessa on hissi.

Ensimmäisessä kerroksessa sijaitsevat muun muassa huoneistojen irtaimistovarastot.

As Oy Jalavanpihan laajennusosassa on viisitoista asuntoa. Toisen kerroksen toimistotilat on muutettu loft-asunnoiksi, jotka ovat suuruudeltaan 81, 97,5 ja 88 neliömetriä.

Ne ovat tavanomaista korkeampia, olohuoneissa on huonekorkeutta lähes kolme ja puoli metriä.

– Asunnoille antavat oman ainutkertaisen ilmeensä toimistotalon historiasta kertovat pilarit, jotka ovat kantavia rakenteita. Lisäksi asunnoissa on eri tasoja, Matomäki kertoo. Kolmannen, neljännen ja viidennen kerroksen huoneistot vastaavat uudiskohteen asuntoja. Kaksiot ja kolmiot ovat suuruudeltaan 38–81,5 neliömetriä.

Kaikki asunnot ovat valoisia ja niissä on tilavuuden tuntua. Terassimaisille parvekkeille on liukulasiovet, joista valo pääsee tulvimaan sisälle ja luonto tulee lähelle. Tätä korostavat myös parvekeseinien ja -lattioiden puupinnat.

Asuntojen pintarakenteet ovat laadukkaat. Huoneistoissa on tammilautaparketit, korkeakiiltoiset keittiökalusteet sekä keraamiset liesitasot. Keittiökaapistojen välitila on valaistu led-nauhalla.

Asumismukavuutta lisää lattialämmitys. Asunnoissa on koneellinen tulo- ja poistoilmanvaihto varustettuna lämmön talteenotolla.

Joissakin asunnoissa on sauna, jonka seinät ja lauteet ovat tummaa lämpökäsiteltyä tervaleppää. Tunnelmaa antavat kattoon upotetut led-valaisimet.

Räätälöityjä ratkaisuja

Kauniaisten Jalavapihan korottaminen kaksikerroksisesta toimistosiivestä viisikerroksiseksi asuinrakennukseksi oli haastava, mutta samalla myös mielenkiintoinen kohde, pääurakoitsijana toimivan Rakennus Omera Oy:n toimitusjohtaja Tuomas Leppänen toteaa.

– Matkan varrella tuli esiin yllättäviä asioita, joita kaikkia ei ole voitu ottaa suunnittelussa huomioon. Tällaisia olivat esimerkiksi kohdat, joissa vanha ja uusi rakennus kohtasivat. Muutoinkin suunnittelun ohjausta ja räätälöityjä ratkaisuja jouduttiin tekemään huomattavassa määrin. Tilaajan ja suunnittelijan kanssa tehdyllä hyvällä yhteistyöllä kaikki onnistui hyvin.

Jalavanpihan laajennusosan rakentaminen alkoi vuoden 2016 helmikuussa. Ensin purettiin vanhan toimistosiiven kahi-tiiliset ulkoseinät betonirunkoon asti. Tätä vahvistettiin teräspalkein ja lisäksi tehtiin muun muassa teräspaalutuksia porrashuoneen ja uuden rungon perustuksia varten. Uusi kantava runko rakennettiin vanhan ympärille.

Omat pulmansa purkutöihin ja rakentamiseen toivat pohjakerroksessa sijaitsevat teletilat, joihin ei saanut kulkeutua pölyä, tärinää eikä kosteutta. Niihin piti myös olla esteetön pääsy vuorokauden ympäri.

– Lisäksi aikatauluttamisessa piti ottaa huomioon, että talon toisessa päädyssä asuttiin koko ajan. Tiettyjä töitä voitiin tehdä vain tiettynä aikana, Leppänen kertoo.

Logistiikan kannalta päänvaivaa aiheutti ahdas tontti. Tilanteen helpottamiseksi kaupungilta vuokrattiin viitisenkymmentä metriä jalkakäytävätilaa, jotta elementit saatiin nostettua paikoilleen.

Lisärakentamisen yhteydessä uusittiin myös aikaisemmin peruskorjatun kolmikerroksisen asuntosiiven konesaumapeltikattoa yli sata neliötä. Laajennusosan vesikaton katteena on bitumikermi.

As Oy Kauniaisten Jalavapihan laajennusosa on viimeistä silausta vaille valmis. Pihatyöt saatiin valmiiksi toukokuussa.

Talon idänpuoleisella viheralueella säilyy linkki menneisyyteen. Tonttia kaivettaessa maasta löytyi paikalla olleen talon kiviset perustukset. Komeilla kivillä on nyt rajattu nurmikkoaluetta. Lisäksi paikalleen saavat jäädä talon vanhat betoniset portaat. Alueelle istutetaan muun muassa kirsikkapuita.

As Oy Kauniaisen Jalavapiha
Bruttoala: 1000 neliötä
Rakennuttaja: MJV-Kiinteistöt Oy
Arkkitehti: Arkk.tsto Hedman & Matomäki Oy
Rakennesuunnittelu: Koski Consulting Oy, Sweco
Rakennetekniikka Oy
Sähkösuunnittelu: Sähkösuunnittelu Kortemaa Oy
LVI-suunnittelu: Insinööritoimisto LVI-CAD Oy
Rakennusurakoitsija: Rakennus Omera Oy
Purku-urakoitsija: Delete Finland Oy
LVI-urakoitsija: Kouvolan Putkityö Oy
Elementtitoimittaja: Pielisen Betoni Oy,
Vammalan Betoni Oy

 

Kuule miten voit kasvattaa rakennusalan myyntiäsi ja markkinoida tehokkaammin palveluidemme avulla

Antamalla yhteystietosi voimme olla sinuun yhteydessä tuotteisiimme liittyen. Lue lisää tietosuojasta tästä.