Kuva: caidio.io

AINS Ventures sijoittaa betonin sementtimäärää optimoivaan Caidioon

Suomalaisen Caidion kehittämän tekoälyteknologian on tarkoitus uudistaa laadunvarmistus betonin valmistuksessa ja mahdollistaa merkittävät päästövähennykset rakentamisessa. A-Insinöörien AINS Ventures on mukana sijoittajaryhmässä, joka tukee startup-yhtiön kasvua Aasiassa.

Kuva: caidio.io

Älykästä betonin laadunvarmistusteknologiaa kehittävä Caidio on koonnut 1,5 miljoonan dollarin siemenrahoituksen ja tähtää betonituotannon uudistamiseen Aasian markkinoilta. Caidion ratkaisuilla on tarkoitus automatisoida laadunvarmistus ja optimoida sementin käyttö betonin valmistuksessa.

Caidion kehittämä optimointimenetelmä kerää betonivalmistuksen prosessista sekä raaka-aineista reaaliaikaista tietoa, jonka avulla on mahdollista vähentää sementin annostelua valmistuksessa.

– Betoniteollisuuden tavoitteena on valmistaa luonnon kiviaineksesta hyvää, tasalaatuista betonia laadukkaiden rakenteiden tekemiseen, mutta testaamisessa nojataan laajasti yli sata vuotta vanhoihin manuaalisiin menetelmiin. Automaattisen laadunvarmistuksen avulla Aasian markkinoilla voidaan säästää jopa 6 miljardin dollarin arvosta sementtiä ja sen myötä miljoonia tonneja CO2-päästöjä joka vuosi, toimitusjohtaja Aku Wilenius Caidiosta kertoo.

Vuodesta 2018 toimineen Caidion päämarkkina-alue on maailman suurin sementin ja betonin tuottaja Kiina, missä toimii 35 000 betonitehdasta. Caidion kasvua Aasian markkinoilla tukevat pääomasijoituksilla A-Insinöörien startup-sijoitusyhtiön lisäksi Aasian kehityspankki, MiraclePlus, HBG Invest sekä Random Ventures.

– Hiilijalanjälki on valtava haaste rakennetulle ympäristölle. Caidio on kehittänyt kansainvälisesti kilpailukykyisen palvelun, jolla vähennetään ilmastopäästöjä globaalissa mittakaavassa. Yksi tehdas Kiinassa voi valmistaa betonia vuodessa kaksi miljoonaa kuutiota eli lähes yhtä paljon kuin koko Suomessa tuotetaan. Siellä prosentuaalisesti pienikin sementin osuuden vähentäminen tuo merkittävän ilmastohyödyn, teknologiajohtaja Jaakko Jauhiainen A-Insinööreistä sanoo.