Kuva: Jaana Ahti-Virtanen

A-Insinööreiltä opas ilmastonmuutoksen kestäviin rakennuksiin

Nyt suunniteltavien ja rakennettavien kiinteistöjen on kestettävä uudenlaista lämmöstä ja kosteudesta johtuvaa rasitusta. A-Insinöörit on laatinut oppaan, joka auttaa kiinteistönomistajia ja rakennuttajia ottamaan huomioon ilmastonmuutoksen vaikutukset rakentamiseen.

Kuva: Jaana Ahti-Virtanen

A-Insinöörien julkaisema opas ”Ilmastonmuutokseen sopeutuminen rakentamisen suunnittelussa” perehdyttää ilmastonmuutoksen vaikutuksiin ja esittää, miten niitä voi ratkaista uudis- ja korjausrakentamisen hankkeissa.

Eri suunnittelualojen asiantuntijat kertovat konkreettisesti muun muassa julkisivuratkaisuista, rakenteiden suunnitteluperusteista, sisäilman viilennyksen keinoista sekä hulevesien käsittelyn käytännöistä, joilla kiinteistöt kestävät terveellisinä ja turvallisina muuttuvissa olosuhteissa.

– Rakennuspaikan vallitsevat ja tulevat olosuhteet on syytä tutkia jo aivan hankkeen alussa. Ne selvittämällä varmistetaan, että kohteeseen valitaan oikeanlainen rakennetyyppi ja suunnitellaan oikeat pohjarakenneratkaisut, kestävän kehityksen asiantuntija Elli Kinnunen A-Insinööreistä sanoo.

Lisääntyvä kosteusrasitus on haaste rakennusten ulkovaipalle eli julkisivuille ja vesikatolle. Erityisasiantuntija Arttu Lehtosen tutkimuksessa on simuloitu erilaisten julkisivurakenteiden kestävyyttä vuoden 2100 ilmastossa.

– Mallinnukset osoittavat, että kosteusrasituksen lisääntyessä esimerkiksi lämmöneristeen ja betonin rajapinta voi olla altis homeen kasvulle jo muutamassa vuodessa rakennuksen valmistumisesta. Tuulettuvat julkisivuratkaisut toimivat hyvin myös tulevaisuuden ilmasto-olosuhteissa, Lehtonen kertoo.

Rakennusten lämmönsäätelyyn voidaan vaikuttaa muun muassa oikein suunnitellulla aurinkosuojauksella, jäähdytysratkaisuilla sekä arkkitehti- ja kaupunkisuunnittelun keinoin.

Tulevaisuuden rakennusten suunnittelussa joudutaan ratkomaan myös sitä, miten mahdollisia tulvariskejä voidaan välttää ja hallita.

Opas on ladattavissa maksutta A-Insinöörien verkkosivulta.

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail