Tilapäisten tulitöiden paloturvallisuus tärkeää – vaatimukset saatavilla useilla kielillä
Tulityöntekijä on aina vastuussa siitä, että hän tekee tulityön paloturvallisesti. Tulityöt ovat töitä, joissa syntyy kipinöitä tai joissa käytetään liekkiä tai muuta lämpöä ja jotka aiheuttavat palovaaraa. Näitä tulitöitä ovat muun muassa sähkö- ja kaasuhitsaustyöt, kaasujuotostyöt, kuumailmapuhallintyöt, polttoleikkaustyöt sekä metallien hionta ja katkaisu laikkaleikkaimella.
Suomessa voimassaolevat tilapäisen tulityön vaatimukset on kirjattu kansalliseen standardiin Tulitöiden paloturvallisuus (SFS 5900). Metalliteollisuuden Standardisointiyhdistys METSTA ry on julkaissut keväällä 2016 päivitetyn tulitöiden paloturvallisuutta koskevan standardin myös englanniksi, viroksi sekä venäjäksi.
Tulityökortti on määräaikainen todistus hyväksytysti suoritetusta tulitöiden turvallisuustutkinnosta. Standardi SFS 5900 täydentää tulityökortin koulutusmateriaalia ja siksi tarve käännöstyölle oli selkeä. Koulutusmateriaalin lisäksi, nyt myös standardia voi lukea omalla äidinkielellään ja perehtyä vaatimuksiin tulityön riskien tunnistamisessa sekä tulitöiltä edellytettäviin turvatoimenpiteisiin ennen niihin ryhtymistä, niiden aikana ja niiden jälkeen.
Pelastuslain mukaan on huolehdittava riittävistä varotoimista, kun ryhdytään tulityöhön. Tilapäisiin tulitöihin liittyvät paloturvallisuuden vaatimukset koskevat henkilöitä, jotka johtavat, valvovat ja tekevät tilapäisiä tulitöitä. Standardiin kirjatut vaatimukset koskevat myös ulkopuolisia urakoitsijoita sekä kiinteistön hoidosta vastaavia henkilöitä.
Tulitöiden paloturvallisuus -standardi on saatavissa Suomen Standardisoimisliitto SFS ry:n verkkokaupasta https://sales.sfs.fi/
SFS 5900:fi suomeksi
SFS 5900:ee viroksi
SFS 5900:ru venäjäksi
SFS 5900:en englanniksi
METSTA, Metalliteollisuuden Standardisointiyhdistys ry on vuonna 2007 perustettu yleishyödyllinen standardisointiin keskittynyt yhdistys.METSTA vastaa teknologiateollisuuteen kuuluvien kone- ja metallituoteteollisuuden, metallien jalostuksen, talotekniikan sekä energianhallinnan standardisoinnista, tarkoituksenaan edistää osaltaan suomalaisen kone- ja metalliteollisuuden kilpailukykyä sekä alan ja käyttäjien turvallisuutta.Lisätiedot: www.metsta.fi