Kemppi: Vihreään siirtymään tarvitaan paljon hitsaamista
Valokaarihitsauksen MIG-, MAG-, TIG-, puikko- ja robottilaitteistoja ja niiden ohjelmistoja tarjoava lahtelainen perheyritys Kemppi Oy teki 178 miljoonan euron liikevaihdon vuonna 2021. Nyt Kempinkin toimintaympäristö on muuttunut.
Valokaarihitsauksen MIG-, MAG-, TIG-, puikko- ja robottilaitteistoja ja niiden ohjelmistoja tarjoava lahtelainen perheyritys Kemppi Oy teki 178 miljoonan euron liikevaihdon vuonna 2021. Nyt Kempinkin toimintaympäristö on muuttunut.
– Markkinat ovat kysymysmerkkinä tämän poikkeustilan jälkeen. Tällä hetkellä kauppa vielä käy ja tilauksia on. Volatiliteetti on iso, mutta keskiarvo on ok, Kemppi Oy:n toimitusjohtaja Ville Vuori toteaa.
Kemppi oli toiminut Venäjällä pitkään ennen kuin yhtiön hallitus päätti maaliskuussa keskeyttää kaikki toiminnot maassa. Vuoren mukaan Venäjältä tuli seitsemän prosenttia liikevaihdosta.
Kemppi on Vuoren mukaan vahva toimija Pohjoismaiden lisäksi muualla Euroopassa, Aasiassa ja Australiassa. Jälleenmyyjiä löytyy Afrikasta sekä Etelä- ja Väli-Amerikasta. Pohjois-Amerikka on valloittamatta, mutta markkinatilannetta tarkkaillaan. Asiakasyritykset tulevat muun muassa konepaja-, auto-, rakennus-, prosessi-, laivanrakennus- ja offshore-teollisuudesta. Kempin tuotteita valmistetaan Suomessa, Italiassa ja Kiinassa. Tuotekehitystä on Suomessa ja Italiassa.
Markkinoiden sumuisuudesta huolimatta Ville Vuori näkee uusia menestymisen mahdollisuuksia.
– Euroopassa rakennetaan paljon teräsrakenteita, ja vihreä siirtymä on uusi megatrendi. Siihen kuuluvat tuulivoimalat, joita tehdään hitsaamalla. Merituulivoimaloihin tarvittava teräslaatu voi vaikuttaa Kempin tuotteiden kysyntään.
Kempin oman hiilijalanjäljen laskenta valmistuu tänä vuonna, ja tavoitteena on energialtaan hiilineutraali toiminta vuoteen 2035 mennessä.
Uusi tuote huippulaadun tarvitsijoille
Kemppi esitteli vuoden 2020 lopussa X5-sarjan tuotteet, ja nyt kahden tuotekehitysvuoden jälkeen sarja täydentyy teolliseen käyttöön tarkoitetulla digitaalisella X5 FastMig Pulse -hitsausjärjestelmällä. Laitteet ja niiden tarvitsemat piirilevyt kootaan Kempin Lahden-tehtaalla.
Nimensä mukaisesti uutuudessa on pulssihitsausominaisuuksilla varustetut MIG/MAG-virtalähteet. Toinen tärkeä uutuus on APC- eli Auto Pulse Connectivity -langansyöttölaitteilla varustettujen mallien digitaalinen tiedonkeruu. Se mahdollistaa hitsauslaadun ja työvaiheiden reaaliaikaisen seurannan. APC-mallit yhdistyvät Kempin WeldEye ArcVision -pilvipalveluun langattomasti. WeldEye ArcVision muuttaa hitsausdatan taulukoiksi ja kaavioiksi käyttäjän tarpeiden mukaan.
– Reaaliajassa saatu data tehostaa hitsauslaadun valvontaa sekä nopeuttaa työvaiheita, Kempin Digitaalisten palveluiden päällikkö Vesa Tiilikka sanoo.
Kempin käsihitsaustuotteiden tuotepäällikkö John Frostin mukaan uutuuslaitteella saadaan hitsauksen tasoa nostettua monin tavoin.
– Hitsauksesta tulee puhtaampaa, nopeampaa ja parempilaatuista, Frost sanoo.
Frost toteaa, että kaikki asiakkaat eivät tarvitse hitsauslaitteisiin integroitua digitaalisuutta, mutta kun kyseessä on esimerkiksi laivan, junan tai lentokoneen hitsaus, pelkkä hitsaus ei riitä, vaan asiakkaan täytyy saada tietää, että se on hitsattu oikein.
Viimeaikaiset komponentti- ja materiaalipulat eivät Frostin mukaan tunnu Kempin tuotannossa.
– Meillä on varastot täynnä. Meillä on vahva hankintaketju, olemme aina varautuneet tulevaan vuoden, puolentoista verran.
Frost kertoo, että hankinnat ovat kuitenkin tulleet aiempaa kalliimmiksi.
– Nyt on ollut myyjän markkinat, ja olemme samoilla apajilla muun muassa auto- ja aseteollisuuden kanssa.
Lisää suojavarusteita
Hitsaajille tarkoitettujen suojavarusteiden yksikkö on Kempin yksiköistä nuorin ja toistaiseksi pienin: se tuo 4–5 prosenttia liikevaihdosta.
Valokaarihitsaukseen tarkoitettuja maskeja ja kypäriä raitisilmajärjestelmineen on ollut tarjolla pidempään, ja nyt uutuutena valikoimaan ovat tulleet hanskat.
– Suojavarusteet ovat luonnollinen osa Kempin tarjontaa. Hitsaajan turvallisuus on korostunut, mutta silti edelleen on liikaa onnettomuuksia. Vammoista 30 prosenttia on käsivammoja, siksi olemme kehittäneet hanskat, suojavarusteyksikön päällikkö Roger Rasmussen kertoo.
Rasmussenin mukaan hitsaukseen liittyvät turvallisuusnormit kiristyvät, joten turvavarusteilla on kasvava markkina.
Teksti ja kuvat: Jaana Ahti-Virtanen