Pääpoliisiaseman ja vankilan rakentaminen alkaa Oulun Ruskonselässä

Senaatti-kiinteistöt rakennuttaa uuden noin 32 000 bruttoneliömetrin kokoisen pääpoliisiaseman ja vankilan Oulun Ruskonselkään. Kyseessä on ensimmäinen Suomessa samalle tontille rakennettava poliisin ja vankilan yhteishanke. Sen arvo on 130 miljoonaa euroa.

Rakentaminen käynnistyi raivaustöillä elokuussa ja jatkuu maansiirtotöillä syyskuun aikana. Pääpoliisiaseman rakennustyöt alkavat syyskuussa 2022, ja rakennus valmistuu vuoden 2024 loppuun mennessä. Vankilan rakentaminen käynnistyy keväällä 2023, ja se valmistuu lokakuussa 2025. Hanke toteutetaan Senaatin allianssimallilla, ja päätoteuttajaksi on valittu SRV Rakennus Oy. Hankkeen kokonaiskustannusarvio on noin 130 miljoonaa euroa. Rakennuslupa kohteelle on myönnetty 14.9.2022.

– Rakentamisen valmistelu on edennyt tavoitteiden mukaisesti tehokkaassa yhteistyössä Oulun kaupungin kaavoituksen ja rakennusvalvonnan kanssa, Senaatti-kiinteistöjen rakennuttamisryhmän päällikkö Harri Karjula sanoo.

Pääpoliisiasemaan sijoitetaan poliisilaitoksen johto ja hallintoa, valvonta- ja hälytystoiminta, rikostutkinta ja poliisivankila. Lisäksi uudisrakennukseen sijoittuu Keskusrikospoliisin Oulun yksikkö. 

Oulun vankilaan toteutetaan satapaikkainen tutkinta- ja vankeusvankila miehille, naisille ja erityistä tukea tarvitseville alaikäisille ja nuorille. Poliisiaseman ja vankilan väliin sijoitetaan sisäyhteydellä toimijoiden yhteisiä tiloja kuten asiakkaiden vastaanotto ja tarkastustilat, turvatarkastus ja kokoustiloja. Yhteiseen käyttöön sijoitetaan myös käräjäoikeuden istuntosali, jossa käsitellään vangittuja koskevia rikosasioita. Ruskonselän uusissa tiloissa tulee työskentelemään yhteensä noin 500 työntekijää.

– Uusien tilojen myötä saamme esimerkiksi poliisivankilan lähemmäksi muita toimitilojamme eikä meidän tarvitse enää kuljettaa kiinniotettuja Haukiputaalle, jossa meillä on tällä hetkellä rajalliset väliaikaistilat, kertoo poliisipäällikkö Mika Heinilä.

– Poliisin ja vankilan yhteiset toimitilat tuovat meille merkittäviä etuja erityisesti vankien kuljetusten vähentyessä, mikä helpottaa sekä henkilökunnan että vankien arkea. Uusi vankilaympäristö tarjoaa myös asianmukaiset puitteet verkostoyhteistyössä tehtävälle esitutkinnan turvaamiselle ja uusintarikollisuuden vähentämiselle, kertoo Oulun vankilan apulaisjohtaja Mikko Heikkilä.

– Lajissaan ensimmäinen yhteishake Rikosseuraamuslaitoksen kanssa on pilotti, jota tullaan seuraamaan tarkoin ja jollaisia maahan on tarkoitus tuottaa lisää, toteaa Poliisihallituksen teknologiajohtaja Jyrki Wasastjerna, jonka johtama yksikkö vastaa hankkeen toteutuksesta poliisihallinnon puolesta.