Pasilan virastokeskusta elävöittävät nyt valotaideteokset
Veden lailla valuvaa värivaloa ja betonin keskellä hehkuvia mansikoita. Vauhdilla kehittyvä Pasila saa uutta nähtävää ja koettavaa, kun Senaatti-kiinteistöt sytytti paraatipaikalla sijaitsevaan virastokeskukseen kaksi valotaideteosta.
Taiteilija Tülay Schakirin teos Värivuoto tuo nimensä mukaisesti väriä ja liikettä Pasilan virastotalon massiiviseen julkisivuun. Teoksessa hitaasti vaihtuva värivalo valuu veden lailla alas rakennuksen julkisivua, ja uusia, elävältä tuntuvia väriyhdistelmiä syntyy jatkuvasti.
”Valolla voi vaikuttaa näkemisen tapaan. En halunnut liimata rakennuksen päälle jotain suurellista, vaan pitää teoksen hienovaraisena ja pienieleisenä.Värivuoto pehmentää virastokeskuksen betonibrutalistisuutta ja tuo siihen inhimillisyyttä. Samalla se jatkaa julkisivun arkkitehtuurin pystylinjaisuutta ja korostaa rakennusmassassa toistuvia aihioita”, Tülay Schakir kertoo.
Virastokeskuksen sisäpihalla kulkijan yllättää taiteilija Heli Nikusen valotaideteos Mansikkapaikka, jonka ’mansikat’ ovat punaisella valolla valaistuja kattoikkunoita vihreän vuorimäntykasvuston keskellä.
”Halusin luoda elämyksellisen tilan ihmisille ja tuottaa iloa ohikulkijoille. Betonibrutalistinen virastokeskus kääntyy nyt myönteiseksi kokemukseksi ja tuo sosiaalista ulottuvuutta erityisesti yöaikaan. Liian paljon voimakasta valoa yhdessä paikassa voi luoda turvattoman ilmapiirin. Siksi kohdistan maltillisella valolla huomion kivoihin juttuihin ja annan mielelle positiivista ruokaa”, Heli Nikunen kertoo.
Virastokeskus on yksi valtion merkittävimmistä toimitilakohteista, sillä se on lähes 3000 hengen työpaikka. Lisäksi rakennuksen läpi kulkee päivittäin tuhansia ihmisiä.
”Pysyvillä valotaideteoksilla piristämme alueen yleisilmettä. Näitä teoksia voi seurata kuin näyttelyssä: katsoa miten ne kommunikoivat ympäristönsä kanssa ja pohtia, millaisia tunteita ne herättävät. Valotaideteokset tuovat rakennukseen uusia näkökulmia, ja samalla nostamme esiin innovatiivisia valon ja teknologian käyttömahdollisuuksia”, Senaatti-kiinteistöjen rakennuttajapäällikkö Janne-Pekka Niininen kertoo.
Teokset perustuvat mahdollisimman vähän energiaa kuluttavaan led-tekniikkaan, ja valaistus on ajastettu noudattamaan vuosi- ja vuorokausirytmiä. Värivuoto-teokseen on myös mahdollista ohjelmoida erityisilmeitä, esimerkiksi eri juhlapäiville.