Kuva: Pixabay

Lisää puukerrostaloja: erityistä huomiota paloturvallisuuteen

Puukerrostaloissa on tarkat paloturvallisuusmääräykset, minkä vuoksi vakavat palo-onnettomuudet ovat niissä harvinaisia. Yli kaksikerroksissa puukerrostaloissa automaattinen sammutusjärjestelmä on pakollinen. Se lisää rakennuksen käyttäjän turvallisuutta merkittävästi.

Kuva: Pixabay

Puun käyttö kasvaa suomalaisessa kerrostalorakentamisessa. Rakennustutkimus RTS:n teettämän kyselyn mukaan kunnat arvioivat, että yli kaksikerroksisia puukerrostaloja rakennetaan lähivuosina lisää noin kaksisataa. Tämä on kaksinkertainen määrä verrattuna koko 2010-luvulla rakennettuihin puukerrostaloihin.

”Puukerrostalojen paloturvallisuuteen on kiinnitetty erityistä huomiota. Vuoden 2018 alusta tuli voimaan uusittu asetus rakennusten paloturvallisuudesta. Uudistuksella muun muassa laajennettiin puukerrostalojen käyttötarkoituksia ja helpotettiin suojaamattoman massiivisen puun käyttöä puukerrostalojen sisäpinnoissa”, ympäristöministeriön puurakentamisen ohjelman vetäjä Petri Heino kertoo.

Yli kaksikerroksisiin kerrostaloihin, joiden kantavat rakenteet ovat puuta, on pakollista rakentaa automaattinen sammutusjärjestelmä.

”Automaattinen sammutusjärjestelmä voi olla joko perinteinen sprinklerijärjestelmä tai vähemmän vettä käyttävä vesisumujärjestelmä. Se laukeaa 60–70 asteessa ja välittää samalla hälytyksen hätäkeskukseen”, paloturvallisuussuunnittelija ja EU-komission paloasiantuntijaryhmän jäsen Esko Mikkola kertoo.

Sammutusjärjestelmän ja hätäkeskukseen menevän hälytyksen lisäksi puurakenteisten kerrostalojen kantava runko tulee suojata palolta. Tarkkoja paloturvallisuusmääräyksiä on kehitetty entisestään, kun kerrosluku on kasvanut ja käyttötarkoitukset laajentuneet.

Yksi- ja kaksikerroksisissa puurakenteisissa rakennuksissa automaattista sammutusjärjestelmää ei vaadita, koska poistuminen matalista rakennuksista on korkeampia rakennuksia helpompaa.

”Yli kaksikerroksissa puukerrostaloissa ei ole ollut vakavia palo-onnettomuuksia Suomessa. Sprinklerijärjestelmä on sen sijaan sammuttanut joitakin tulipalojen alkuja. Käytäntö on osoittanut, että automaattinen sammutusjärjestelmä moninkertaistaa kerrostalojen henkilöturvallisuuden”, Mikkola toteaa.

Suomessa paloturvallisuudessa lähtökohtana on paitsi ihmishenkien myös kiinteistön turvaaminen. Siksi yli kaksikerroksilta puurakenteisilta taloilta vaaditaan käytännössä tuplasuojaus, joka perustuu sekä rakenteeseen että teknisiin laitteisiin eli sprinklaus- ja paloilmoitinjärjestelmiin.

Ympäristöministeriön puurakentamisen ohjelman yhtenä tehtävänä on huolehtia siitä, että puukerrostalorakentamiseen liittyvät paloturvallisuusmääräykset pysyvät ajan tasalla puurakentamisen lisääntyessä.

Näin pelastaudut kerrostalopalosta
(Lähde: Suomen pelastusalan keskusjärjestö)

Jos tulipalo on siinä asunnossa, jossa olet:

  • Pelasta vaarassa olijat ja itsesi.
  • Sammuta palo sammuttimella tai sammutuspeitteellä, jos voit sammuttaa vaarantamatta itseäsi.
  • Poistu huoneistosta, mutta älä käytä hissiä.
  • Sulje kaikki ovat perässäsi, jotta savu ei pääse leviämään.
  • Soita 112 turvallisesta paikasta ja opasta palokunta paikalle.
  • Opasta palokunta paikalle.

Jos tulipalo on toisessa huoneistossa:

  • Älä lähde porraskäytävään ja pidä porraskäytävään vievät ovet kiinni.
  • Jos asuntoon tulee savua, tilkitse raot esimerkiksi kosteilla pyyhkeillä ja soita 112.
  • Kiinnitä palomiesten huomio esimerkiksi ikkunasta näkyvästi vilkuttamalla.
  • Palomiehet evakuoivat asukkaat, mikäli tarpeen. Odota pelastajia parvekkeella tai avoimen ikkunan ääressä.
  • Voit mielikuvaharjoitella tilannetta etukäteen. Muista, että pelastautumisen kannalta tärkeimpiä ovat aivan ensimmäiset hetket palon syttyessä.
FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail