Tampereen Luminary on harjassa
Skanskan rakenteilla oleva tornitalo Tampereen keskustassa, Tampereen Luminary, on noussut täyteen korkeuteensa. Talossa on asukkaiden käytettävissä asumista helpottavia palveluja, joita ei vielä kovin monessa suomalaisessa asuintalossa ole tarjolla.
”Uskomme, että yhä useampi suomalainen arvostaa asumisen helppoutta ja arkea sujuvoittavia palveluja. Luminaryn asukkaiden käyttöön tuommekin useita tällaisia ratkaisuja”, sanoo yksikönjohtaja Toni Tuomola Skanska Kodeista.
Luminaryyn on tulossa yhteiskäyttöautomahdollisuus, kahvila ja pakettiautomaatti sekä viihtyisä aula oleskelutiloineen. Lisäksi asukas voi omassa asunnossaan sijaitsevan ohjauspaneelin avulla säädellä asuntonsa lämpötilaan vaikuttavia järjestelmiä.
”Toivomme, että Luminaryn kahvilasta tulee asukkaiden luonteva kohtauspaikka, josta voi vaikka ostaa mukaan pientä syötävää”, kertoo projektipäällikkö Harri Hokkanen Skanska Kodeilta. Kahvila on toki avoinna kaikille halukkaille. Kahvilan lisäksi Luminaryn sisääntulon viihtyisyyttä lisäävät avarat aulatilat, joissa on oleskeluun sopivia sohvia. ”Aulan suunnittelussa tavoittelemme hotellimaista tunnelmaa, joka toivottaa asukkaat tervetulleiksi”, Hokkanen jatkaa.
Yhteiskäyttöauto sopii ajoittain autoa tarvitsevalle
Luminaryssa lähtee käyntiin yhteiskäyttöautokokeilu, jossa P-Hämpin parkkitalossa on asukkaiden varattavissa kolme yhteiskäyttöautoa. Auton varaaminen tapahtuu kätevästi verkkopalvelun kautta.
”Tampereen keskustassa asuva ei välttämättä tarvitse autoa kuin ajoittain. Yhteiskäyttöautot ovat tulevaisuuden liikkumismuoto, jonka uskon yleistyvän ainakin Suomen suurimmissa kaupungeissa. Olemme erittäin innostuneita tästä kokeilusta, ja toivomme, että se viitoittaa tietä yhteiskäyttöautojen yleistymiselle Tampereella”, sanoo elinvoiman ja kilpailukyvyn palvelualueen johtaja Teppo Rantanen Tampereen kaupungilta.
Asukas säätää lattialämmitystä ja ilmanvaihtoa Smart-ohjauspaneelin kautta
Kuten moderneissa rakennuksissa yleensäkin, Luminaryssä on paljon talotekniikkaa, jota säädetään automaattisesti. Usein tämän automatiikan säätäminen ei ole tavallisen asukkaan ulottuvilla, mutta Luminaryssä asukas pääsee vaikuttamaan asuntonsa olosuhteisiin, kuten lämmitykseen ja ilmanvaihtoon, Fidelix Oy:n toimittaman Smart-ohjauspaneelin avulla. Paneelista on tehty mahdollisimman helppokäyttöinen.
Järjestelmän etuna on se, että tekniikkaa ohjataan yhdestä paikasta. Asukkaalle paneelin käyttö on yksinkertaisempi oppia verrattuna siihen, että eri järjestelmille olisi oma säätömekanisminsa.
Asukkaat voivat lisäksi asunnosta poissa ollessaan ohjata ja seurata huoneistonsa lämpötilaa ja muita olosuhteita verkkoselaimen kautta. Asukas kirjautuu omilla tunnuksillaan palvelun toimittajan portaaliin ja tekee sitä kautta haluamansa muutokset. Rakennus myös liitetään etävalvontaan, joten teknisten järjestelmien mahdolliset hälytykset ja vikailmoitukset saadaan välitettyä nopeasti huoltoliikkeelle.
”Usein kuulee puhuttavan IoT:stä eli esineiden internetistä, mutta ihmisten arkeen tällaiset sovellukset tekevät vasta tuloaan. Luminaryn järjestelmä on esimerkki siitä, miten esineiden internet voi tehdä elämästämme sujuvampaa”, sanoo liiketoimintajohtaja Ilkka Vähämöttönen Fidelixistä.
Luminaryyn sijoitetaan myös Smartpost-pakettilokerikko. Lokerikko tulee rakennuksen pääsisäänkäynnin läheisyyteen, ja sen kautta voi niin lähettää kuin vastaanottaa paketteja.
Luminaryn asunnoista yli 70 prosenttia on jo myyty
Luminaryn kokonaisuus koostuu kahdesta osasta, matalammasta seitsekerroksisesta osasta ja korkeasta 21-kerroksisesta tornista. Valmistuessaan vuoden 2019 alkupuolella Murtokadun ja Itsenäisyydenkadun kulmaan sijoittuvan Luminaryn torni on Tampereen korkein asuinrakennus. Luminaryssa on 188 asuntoa moniin tarpeisiin yksiöistä suuriin ylimpien kerrosten koteihin. ”Luminaryä kohtaan on ollut erittäin paljon kiinnostusta, ja kauppaa on tehty jatkuvasti”, kertoo Hokkanen. ”Ihmisiä kiinnostaa moderni asuminen kaupungin ytimessä.”
Pihakannen alla sijaitsee kaksikerroksinen parkkihalli. Kokonaisuuteen kuuluvat alakerrosten yhteisen aulatilan lisäksi suojaisa ja avara sisäpiha sekä rakennusten välisen osion päällä sijaitseva asukkaiden yhteinen oleskeluterassi.
Projektin pääsuunnittelijana toimii Petri Tavilampi BST-Arkkitehdit Oy:stä. ”Luminaryn suunnittelussa on laadukkaan korkealla asumisen lisäksi huomioitu maantason oleskelupaikat ja terassit, joihin suomalaisessa kerrostalorakentamisessa ei tyypillisesti kovin paljon ole panostettu. Yksi Luminaryn tärkeimmistä arvoista toteutuu jo katutasolla: kotiovelta astut sisään viihtyisään, hotellimaiseen aulaan”, luonnehtii Tavilampi.
Luminarya on alusta asti suunniteltu omanlaisekseen asuintaloksi. Asuntoihin luovat tunnelmaa avarat ja avoimet tilaratkaisut sekä osin myös suuret maisemaikkunat. Vaikka asunnot sijaitsevat Tampereen ydinkeskustassa, nykyaikaiset asumisviihtyvyyttä parantavat ratkaisut takaavat oman kodin rauhan.
Skanskan toiminta Suomessa kattaa rakentamispalvelut, asuntojen ja toimitilojen projektikehityksen sekä julkisen sektorin elinkaarihankkeet. Rakentamispalveluihin kuuluvat talonrakentaminen, talotekniikkapalvelut sekä infrarakentaminen. Skanska Oy -konserni työllisti vuoden 2017 lopussa 2 086 henkilöä Suomessa.
www.skanska.fi
www.twitter.com/skanskafinland
www.facebook.com/skanskafinland
www.skanska.fi/blogit