36Hatanpää-kokonaisuudessa on A- ja B-talo, jotka on rakennettu vuosina 1992–1993 Nokian käyttöön. Kiinteistö on tullut myöhemmin tutuksi Verotalona.

36Hatanpää: Toimistotalo uudistui tähän päivään

Toimistotalo 36Hatanpää on läpikäynyt mittavan peruskorjauksen, jossa sen tilat ja talotekniikka remontoitiin vastaamaan tämän päivän ja tulevaisuuden toimitilaympäristön tarpeita. Uudistunut rakennus tarjoaa työtilat noin 800 henkilölle. Rakennukselle haetaan Leed Gold -ympäristösertifiointia.

36Hatanpää-kokonaisuudessa on A- ja B-talo, jotka on rakennettu vuosina 1992–1993 Nokian käyttöön. Kiinteistö on tullut myöhemmin tutuksi Verotalona.

Toimistotalo 36Hatanpää sijaitsee nimensä mukaisesti Hatanpään valta­tiellä Tampereella. Kiinteistön omistaa Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB, SBB, joka on toiminut Suomessa vuodesta 2018 alkaen. Yhtiön kiinteistöomistus keskittyy julkisen sektorin kohteisiin sekä sosiaali- ja terveydenhuollon alan palvelu­kiinteistöihin. SBB omistaa Suomessa noin 180 kiinteistöä yli 80 paikkakunnalla.

36Hatanpää-kokonaisuuden muodostaa A- ja B-talo, jotka on rakennettu vuosina 1992–93 alun perin Nokian käyttöön. Kiinteistö on tullut myöhemmin tutuksi Verotalona.

SBB:n projekti- ja kehitysjohtaja Marko Määttä kertoo yhtiön hankkineen talon omistukseensa vuonna 2018, jonka jälkeen käynnistettiin peruskorjauksen suunnittelu.

– Remontti oli ajankohtainen, koska tilat olivat tulleet sekä toiminnallisesti että talotekniikaltaan elinkaarensa päähän, Määttä toteaa.

Rakennuksessa työskentelee noin 800 henkeä. Toimitilojen ankkurivuokralaisina ovat Verohallinto, Kesko, Senaatti-kiinteistöt ja Pikante-ravintola.

36Hatanpäässä on seitsemän kerrosta ja kaksi kellarikerrosta pysäköinti­halleineen. Rakennuksen bruttoala on noin 20 000 neliömetriä ja kerrosala noin 14 000 neliömetriä. 

36Hatanpää tulee olemaan noin 800 ihmisen työpaikka. Toimitilojen ankkurivuokralaisina ovat Verohallinto, Kesko, Senaatti-kiinteistöt ja Pikante-ravintola.

– Lähes koko talo on täynnä. Modernit ja avarat toimistotilat ovat herättäneet runsaasti mielenkiintoa, Määttä toteaa.

Toimistotalo 36Hatanpää -hankkeen kehittämisestä vastasi Mrec Investment Management Oy ja arkkitehtisuunnittelusta Arkkitehtitoimisto Rosberg & Ikävalko Oy. Pääurakoitsijana toimi AW-Rakennus Oy ja rakennuttajakonsulttina Sitowise Oyj.

Sisätilat uudistettiin kauttaaltaan

Hankkeen rakennuttajakonsulttina toimineen Sitowisen Jarmo Heinonen toteaa, että peruskorjauksen ja muutostöiden hanke­suunnittelu tehtiin kolmisen vuotta sitten.

Entisten toimisto­huoneiden tilalle rakennettiin nykyaikainen toimitilaympäristö, jossa on paljon avointa tilaa, mutta myös neuvotteluhuoneita ja vetäytymistiloja.

– Rakennuksen sisätiloissa ei ollut tehty vuosikymmenten aikana isoja remontteja, ja esimerkiksi talotekniikka oli alkuperäinen, hän kertoo lähtötilanteesta.

Kehitys- ja suunnitteluvaiheen jälkeen alkoi toteutusvaihe vuodenvaihteessa 2019–20. Liikkeelle lähdettiin A-talosta, ja kun se oli saatu valmiiksi loppuvuodesta 2020, siirryttiin B-taloon.

Hankkeen pääurakoitsijana toimineen AW-Rakennuksen työpäällikkö Sami Terhovaara kertoo, että remontti alkoi purku­töillä eikä vanhasta jäänyt jäljelle kuin runko. Talo oli hänelle entuudestaan tuttu, sillä yrityksellä on ollut aikaisemmin siellä toimitilat.

Peruskorjauksessa rakennuksen sisätilat menivät kauttaaltaan uusiksi. Toimisto­huoneiden tilalle rakennettiin nykyaikainen toimitilaympäristö, jossa on paljon avointa tilaa, mutta myös neuvotteluhuoneita ja vetäytymistiloja. Rakennuksen molempiin siipiin asennettiin uudet hissit.

Toimistotalon maantasolla olevassa kerroksessa ovat yhteiskäyttötilat kuten aula­palvelu ja infopiste, monipuoliset neuvottelu­tilat ja lounasravintola terassialueineen.

– Tilojen suunnittelussa tehtiin käyttäjien kanssa yhteistyötä, ja nämä toivat suunnittelupöydille konseptiensa mukaisia ideoita, Marko Määttä toteaa.

Esimerkiksi Verohallinnon toimisto­tilat toteutettiin sen suunnitteluohjeiden mukaisesti.

36Hatanpään uudistuneet tilat ovat Määtän mukaan modernit ja muuntojoustavat.

– Laadukkaassa toimitilaympäristössä korostuu niiden monikäyttöisyys. Esimerkiksi väliseiniä on mahdollista järjestellä toisin, ja myös talotekniikka taipuu muuttuviin tarpeisiin.

Toimistotalon maantasolla olevassa kerroksessa ovat yhteiskäyttötilat kuten aula­palvelu ja infopiste, monipuoliset neuvottelu­tilat ja lounasravintola terassialueineen. Kerrosta alempana on kuntosali ja saunatilat.

Talotekniikka uusiksi

Rakennuksen talotekniikka ja muut tekniset järjestelmät kuten valaistus uusittiin kauttaaltaan. SBB:n Marko Määttä korostaa talo­tekniikan merkitystä.

– Talotekniikka on avainasemassa, kun puhutaan toimivasta rakennuksesta. Sen suhteen ei ole tinkimisen varaa, Määttä sanoo.

Talotekniikka ja valaistus uusittiin kokonaan. Jäähdytystä jaetaan kattosäteilijöillä.

– Talotekniikka tehtiin niin hyvällä nyky­aikaisella tasolla kuin se on teknisesti mahdollista toteuttaa, Jarmo Heinonen toteaa. Esimerkiksi jäähdytys on hoidettu säteilijöillä.

Kuten peruskorjauskohteille on tyypillistä, ei 36Hatanpäätä uudistettaessa vältytty yllätyksiltä.

– Remonttia suunniteltaessa on mahdotonta tietää tarkalleen, mitä talo pitää sisällään. Tämä paljastuu vasta purkutöiden edetessä. Haastetta toi etenkin uuden tekniikan sovittaminen vanhoihin hormeihin. Tilannetta helpotti, että A-taloa saneerattaessa oli selvinnyt, minkälainen rakennus on kyseessä, joten B-talossa voitiin edetä tämän pohjalta, Sami Terhovaara kertoo.  

Rakennuksen vesikatolla olevia ilmanvaihdon konehuoneita laajennettiin. Kummallakin porrashuoneella on oma kone­huone, joka palvelee toimistokerroksia. Lisäksi kellari­kerroksen paikoitushallissa on muutama erillinen ilmanvaihtokone.

Toimitilaympäristön optimaaliset olosuhteet hoitaa automatiikka. Myös turva- ja palotekniikkaan on Marko Määtän mukaan kiinnitetty erityistä huomiota. Kulunvalvonta­tekniikka sujuvoittaa ihmisten liikkumista rakennuksessa.

Nykyaikaisen toimistorakennuksen olemukseen kuuluu muuntojoustavuus ja monikäyttöisyys. Myös 36Hatanpäässä voidaan jakaa tiloja tarpeen mukaan väliseinillä.

Rakennukselle uudet julkisivut

Julkisivu-urakka tehtiin tilaajan erillishankintana, samoin piha-alueen kunnostus. Piharemontissa uusittiin muun muassa pihakannen vedeneristykset lähes koko alueella. Toimistotalon julkisivut uusittiin Hatanpään valtatien puolella ja rakennuksen päädyissä.

– Rakennuksen siipiosien vanhat lasi­julkisivut purettiin ja tilalle rakennettiin aikaisempaa energiatehokkaampi julkisivu, jossa on sisäverhouslevy, termorankarunko, lämmöneristeet, tuulensuoja sadesuoja­pelteineen sekä julkisivukasetit. Tiilikuvioituun betonielementtijulkisivuun tehtiin myös jonkun verran kunnostustöitä, Jarmo Heinonen kertoo.

Rakennuksen ikkunat vaihdettiin lukuun ottamatta kaakon puoleista julkisivua, jonka ikkunat oli uusittu kymmenkunta vuotta sitten. Lisäksi uusittavalla julkisivuosalla ikkuna-aukkoja laajennettiin, joten sisätiloihin pääsee aikaisempaa enemmän luonnonvaloa. Katon bitumikate uusittiin.

Pihalla ja pysäköintihalleissa on noin 400 pysäköintipaikkaa. Sähköautojen lataaminen on mahdollista pysäköintihalleissa. Polkupyörille on varattu oma alueensa.

Kunnostus- ja muutostyöt valmistuivat joulukuussa 2021.

Peruskorjauksen työmaavahvuus oli parhaimmillaan noin 80 henkilöä. Hankkeen toteutus osui pahimpaan pandemiavaiheeseen, mutta tilanteesta selvittiin AW-Rakennuksen Sami Terhovaaran mukaan hyvin. Tartuntaketjuilta vältyttiin muun muassa työaikoja ja taukoja porrastamalla sekä siivousta tehostamalla.

Remontin yhteydessä suurin osa ikkunoista vaihdettiin. Samalla ikkuna-aukkoja laajennettiin, ja nyt sisätiloihin pääsee aikaisempaa enemmän luonnonvaloa.

Hankkeessa korostui vastuullisuus

Hankkeessa painottui Marko Määtän mukaan kautta linjan vastuullisuus, johon kuuluu muun muassa ilmastokuormituksen vähentäminen. 

– Keskeisiä tekijöitä 36Hatanpää-toimisto­talossa ovat rakennuksen korkea tekninen taso, energiatehokkuus, laadukas sisäilma, sijainti ja hyvät liikenneyhteydet. Rakennukselle haetaan Leed Gold -ympäristö­sertifiointia, Määttä kertoo.

Marko Määttä kuvailee Hatanpään aluetta elinvoimaiseksi ja kehittyväksi ympäristöksi, jossa on paljon toimistotaloja ja liikekiinteistöjä. Myös Viinikanlahden asuntoalue on kehittymässä viereen. Tampere ympäristöineen on Määtän mukaan vetovoimainen alue, jonka kehittämisessä SBB haluaa olla mukana. Kasvavana kaupunkina Tampere tarvitsee investointeja myös riittäviin ja ajanmukaisiin toimitilaympäristöihin.

Teksti: Irene Murtomäki | Rami Marjamäki

Kuule miten voit kasvattaa rakennusalan myyntiäsi ja markkinoida tehokkaammin palveluidemme avulla

Antamalla yhteystietosi voimme olla sinuun yhteydessä tuotteisiimme liittyen. Lue lisää tietosuojasta tästä.