Isokylän monitoimitalo Kokkolaan arkkitehtuurikilpailun tuloksena
Teksti ja kuvat : Pekka Agarth
Kilpailu järjestettiin Suomen Arkkitehtiliiton kilpailusääntöjen mukaisena ilmoittautumiskutsukilpailuna 2.2.–7.5.2012 välisenä aikana. Palkintolautakunta valitsi yksimielisesti ehdotuksen ”Puhto”. Sen oli laatinut Arkkitehtitoimisto Perko Oy Helsingistä. Kuten Euroviisuissa, joukosta tulee poiketa pärjätäkseen. Muita ehdotuksia ei asetettu paremmuusjärjestykseen.
Suunnittelutoimikunnan puheenjohtaja Kari Urpilainen totesi, että voittanut ehdotus oli ainoa, jossa kohde muodostui useasta pienimuotoisesta, vapaasti sijoitetusta laatikosta, joita yhdistivät käytävät. Tämä sopi hyvin omakotivaltaiseen ympäristöön.
Ei koulu vaan monitoimitalo
– Monitoimitalo ei ole pelkkä muoti-ilmiönomainen fraasi. Suurimman pinta-alan käyttää peruskoulun kuusi alinta luokka-astetta. Niiden lisäksi kiinteistössä on päiväkoti, esikoulu, neuvola, nuorisotilat ja komea liikuntasali. Pihojen leikkipaikat houkuttelevat myös loma-aikoina ja iltaisin. Ne täydentyvät, kun vieressä olevat korvatut tilat saadaan purettua pois, kertoivat rakennuttamisesta vastanneet rakennuspäällikkö Olli Karikko ja hankepäällikkö Outi Teirikangas–Lerssi.
– Kokkolan kaupungilla on meneillään lukuisia kohteita. Joka paikkaan ei ehdi revetä. Onneksi luottamushenkilöorganisaatio on mahdollistanut ulkopuolisten asiantuntijoiden palkkaamisen. Näin saatu lisää kapasiteettia ja osaamista, jatkaa Outi Teirikangas-Lerssi.
Homekoulut ovat olleet paljon julkisuudessa ja suorastaan veronmaksajien hampaissa. Näiden ongelmien ehkäisemiseksi on tässä kohteessa käytetty vain hyvin tuulettuvia ja luotettavaksi koettuja erikoisasiantuntijoiden suosittamia ratkaisuja. Jotkut näistä ovat olleet rakennusurakoitsijan WasaCon Oy:n ehdottamia.
Luovuttiin peruskorjauksesta
– Projekti käynnistyi peruskorjauskohteena. Sen ennakoidut kustannukset ja siihen sisältyvät riskit johtivat uudisrakentamiseen. Tässä vaiheessa ratkaisu tuntuu oikealta. Nyt meillä on puhtaalta pöydältä toteutettu kohde eikä pelonsekaisin tuntein syntynyt kompromissi. Tällä toivomme pärjäävämme seuraavat 50 vuotta, kertoi rakennuspäällikkö Olli Karikko.
Isokylän alue on kaukolämmössä. Siihen liitettiin myös uusi monitoimitalo. Maa- ja aurinkolämpöratkaisuja ei edes harkittu.
– Demokratia pelasi. Alueen asukkaille tehtiin internetkysely. Sen vastauksissa nousivat huoli koulumatkojen turvallisuudesta, terveydenhoitopalvelujen riittävyydestä ja monipuolisen oppilasaineksen aiheuttamasta kiusaamis- ja pelkäämisriskistä. Palkintolautakunta pyysi asiantuntijoilta arviota mm. kustannustehokkuudesta ja liikenteellisistä ratkaisuista. Lisäksi mielipiteensä lausuivat koulun, päiväkodin, nuorisotoimen, neuvolapalveluiden ja työsuojelun edustajat.
Kylämäinen rykelmä
– Suuren massan välttämiseksi monitoimitalo koostuu kylämäiseen rykelmään yhteen kootuista neliömäisistä rakennusosista, soluista lasten iän ja toiminnan mukaisesti. Niiden koko on määräytynyt eri toimintojen tilantarpeen pohjalta. Ne ovat vapaamuotoisessa järjestyksessä ikään kuin helminauha, kuvailee arkkitehti Tomi Perko.
– Soluissa tavoitellaan turvallisuutta, toisista välittämistä, vuorovaikutusta ja työrauhaa. Arkkitehtisuunnittelun osalta kohde on arkkitehtien Kaisa Sormunen, Aleksi Räihä ja minun tiimityö, jatkoi Tomi Perko.
Liikunta- ja nuorisotiloihin on omat sisäänkäynnit kouluajan ulkopuolella. Isokylän monitoimitalo oli yksi kolmesta, joka sai vuoden 2014 Rakenna viisaasti -palkinnon. Perusteluina olivat muuntojoustavuus, sosiaalinen merkitys kaupunginosakeskuksena ja tilatehokkuus.
Paikallavalettu runko
– Aika perinteistä rakentamista: kantavat, vain 15 cm paksuiset, vahvasti raudoitetut teräsbetoniseinät seinät olivat haastavat valaa, mutta siinä onnistuttiin hyvin, kertoi pääurakoitsijan WasaCon Oy:n paikallisjohtaja Håkan Nyman.
– Valun jälkeen seinäpintaan nousi kalkkihärmää. Sen muodostumista kävi hämmästelemässä sementtitehtaan asiantuntijakin. Sen poisto kalkkipuhalluksella oli ennakoimaton kustannus, johon sementin valmistajakaan ei ole törmännyt. Syy ei ole toistaiseksi valjennut. Vesikatto kallistui kahteen suuntaan, joten sitä ei voitu tehdä mittatarkasti elementteinä maassa. Sekin oli ennakoitua kalliimpi rakenne, jatkoi Nyman.
Kohde toteutettiin ilman nurkkalistoja arkkitehtisuunnitelmien mukaan. Tämä pakotti mittatarkkaan työskentelyyn ja poikkeukselliseen huolellisuuteen eri liitoskohdissa. Puhtaanapitohenkilöstökin on hieman huolissaan siitä, että voidaanko reuna-alueetkin käsitellä koneellisesti seinää naarmuttamatta.
Neuvola otettiin käyttöön heinäkuussa ja muut tilat koulun alkaessa elokuussa. Ensi kesänä valmistuu samalle tontille lisää lähiliikuntapaikkoja koko kaupunginosan ja monitoimitalon käyttöön.
Jatulintarha- 9 osainen kiinteä tilataideteos
Lattioissa ja seinissä on yhdeksänosainen tilataideteos nimeltään Jatulintarha. Sen on toteuttanut arkkitehtuuri, taide- ja muotoilustudio Partanen & Lamusuo Oy. Tekijät on valittu Kokkolan taitelijapankista. Siinä on 130 tekijää eri puolilta maata. Jatulintarhan osat piristävät onnistuneesi miljöötä. Paikalla valettuun lattiapintaan imeytetyt osat ovat taitavasti toteutettu ja vahvasti esillä.
Monitoimitalo antaa kuvan onnistumisesta. Arkkitehtikilpailu kannatti. Rakennuttaja pääsi valitsemaan monesta hienosta vaihtoehdosta.