Vantaan asuntomessuille Euroopan suurin puukerrostalo

[Best_Wordpress_Gallery id=”2″ gal_title=”PuuMera”]

Teksti: Jari Peltoranta  Kuvat: Mikael Lindén

Kivistön puukerrostalon umpikortteli muodostuu kahdesta asuntoyhtiöstä, joissa on yhteensä 186 asuntoa. Suurempi osa kokonaisuudesta eli 107 vuokra-asuntoa kuuluu Suomen Vuokrakodit Oy:lle. Toiseen rakennusosaan tulee TA-Asumisoikeus Oy:lle 79 asumisoikeusasuntoa. Korkeimmalta kohdaltaan 7-kerroksisen rakennuskokonaisuuden kokonaisasuinpinta-ala on 10 120 m2.

PuuMera suurelementtijärjestelmä

Kivistön puukerrostalo perustuu Rakennusliike Reposen yhteistyökumppaniensa kanssa kehittämään PuuMeraksi nimettyyn puurakennejärjestelmään. Kohteen puuelementit toimitti heinolalainen Koskisen Oy ja puutavaran kuusamolainen Pölkky Oy. Heinolalainen VVR Wood Oy toimitti PuuMeraan paitsi valmiita välipohjalaattoja myös parveke- ja porraselementtejä.

– Kivistön kohteessa on käytössä suurelementtijärjestelmä, joka koeponnistettiin muutama vuosi sitten Vierumäelle rakennetussa puukerrostalossa. Mitoituksen puolesta Kivistön kohde on kuitenkin suurempi ja jonkin verran erilainen. Arkkitehtisuunnittelu ja asuntosuunnittelu olivat sinänsä samanlaisia molemmissa kohteissa, kertoo kohteen pääsuunnittelijana toiminut arkkitehti Mika Ukkonen Vuorelma Arkkitehdit Oy:stä.

Itse puurakennejärjestelmää on jonkin verran kehitetty parin vuoden aikana ja kehitystyötä jatketaan koko ajan rakentamisen edetessä. Seuraavaan kohteeseen on taas tulossa joitakin muutoksia.

– Kivistön messutalon puurunkojärjestelmänä käytettiin rankarakenteisia suurelementtiseiniä sekä liittorakenteisia palkkivälipohjalaattoja. Väliseinäelementit ovat ristirunkoisia samoilla ala- ja yläjuoksuilla. Välipohjaliitoksissa on erilliset elementtipalkit välipohjan tukemiseksi. Jäykistysvoimat on hallittu väliseinillä, joiden levytykset ja ankkuroinnit tarkistettu jäykistyslaskelmien perusteella, kertoo kohteen puurakenteiden suunnittelusta vastannut Harri Moilanen Sweco Rakennetekniikka Oy:stä.

Rakenteen seinäpaksuus määrittyy välipohjaliitoksen mukaan, minkä vuoksi liitosrakennetta jatkokehitetään seuraavia hankkeita varten. Näin seinät saadaan jatkossa ohuemmiksi.
Rakennuksen ulkoseinät ovat liimapuutolpparunkoisia, runkopaksuus on 270 millimetriä. Seinäelementit on varustettu Koskisen Oy:n tehtaalla asennusvalmiiksi ikkunoineen, pellityksineen, parvekeovineen ja julkisivupaneeleineen valmiiksi eristettyinä ja erikoistiivistettyinä.

Sivut: 1 2 3

Kuule miten voit kasvattaa rakennusalan myyntiäsi ja markkinoida tehokkaammin palveluidemme avulla

Antamalla yhteystietosi voimme olla sinuun yhteydessä tuotteisiimme liittyen. Lue lisää tietosuojasta tästä.