Valaistuskin tarvitsee suunnittelua onnistuakseen

Taloyhtiön pihavalaistus tuo turvallisuutta, luo tunnelmaa ja korostaa pihan ominaispiirteitä. Julkisivun valaistusta kannattaisi miettiä myös aivan tavallisissa taloyhtiöissä. Älykkäillä led-ratkaisuilla toteutettu valaistus on energiatehokasta.

Kuva: Vappu Virtanen

Taloyhtiöiden pihavalaistuksessa ollaan monta vuosikymmentä jäljessä siitä, mitä se voisi olla, toteaa valaistukseen, sisustukseen ja sähkötekniikkaan keskittyneen seinäjokelaisen KVS Oy:n toimitusjohtaja Jukka Asp. Aspin mukaan uudiskohteissa pihavalaistus on välttävällä tasolla, mutta sielläkin mennään yleensä hinta edellä, eikä lopputulos ole paras mahdollinen.

Taloyhtiön pihavalaistus on parhaimmillaan tarpeenmukainen ja tasapainoinen.

– Pihalla täytyy olla turvallista liikkua ympäri vuoden ja vuorokauden. Tarvitaan automatiikkaa, että saadaan hyvä ja toimiva valaistusjärjestelmä, Asp sanoo.

Älykkäässä valaistuksessa valon määrää ohjataan automaattisesti vuorokauden aikojen mukaan joko kello-ohjauksena tai astronomisena ohjauksena eli auringon nousu- ja laskuaikojen mukaan. Turvallisuudesta ei tingitä: läsnäoloantureilla saadaan yön himmeämpi valaistus kirkastumaan, kun joku liikkuu piha-alueella.  

Valaistukseen tarvitaan huolellista suunnittelua piha­piirin tarpeiden ja kokonaisuuden ehdoilla, ja vasta lopuksi valitaan sopivat tuotteet, Jukka Asp sanoo. Kuva: KVS Oy

Ei liikaa eikä liian vähän

Pihan yleisvalaistus hoidetaan usein pylväs­valaisimilla tai niitä matalammilla pollari­valaisimilla. Valaisinten mallin pitäisi olla rakennuksen arkkitehtuuria mukaileva. 

– Tärkeintä on valaisinten oikea sijoittelu, sopiva optiikka ja valon suuntaaminen vain siihen tilaan, joka pitää valaista. Lukseja ei saa olla liikaa, eivätkä valaisimet saa häikäistä, Jukka Asp sanoo.

Aspin mukaan pollarivalaisimet ovat usein tyylikkäitä mutta häikäiseviä.

– Valaisimen valinnassa ei saa mennä ulko­näkö edellä, vaan valon tulee tulla tuotteesta oikein.

Ulkoportailla on usein yksi kirkas valaisin, mistä syntyy suuri, näkemistä haittaava kontrasti pimellä pihalla. Aspin mukaan toimiva vaihtoehto olisi ulkoportaiden käsijohteissa olevat nauhavalaisimet, jotka eivät häikäise kulkijaa mutta valaisevat hyvin portaat. 

Julkisivun valaisu osaksi kokonaisuutta

– Julkisivun valaistus korostaa rakennusta, ja se sopii kaikkien aikakausien rakennuksiin, Asp toteaa.

Julkisivun valaisusta saadaan saadaan epä­suoraa valoa rakennuksen ympärille. Samalla pimeän ja valoisan kontrasti pihalla vähenee ja tilasta tulee tyylikkäästi ja tasapainoisesti valaistu. 

Pihan yleisvalaistus hoidetaan usein pylväs­valaisimilla tai niitä matalammilla pollari­valaisimilla. Valaisinten mallin pitäisi olla rakennuksen arkkitehtuuria mukaileva. Kuva: Leonardo Valente, Pixabay

Aspin mukaan julkisivun valaisun luvan­varaisuus vaihtelee paikkakunnan ja kiinteistön sijainnin mukaan; joskus tarvitaan toimenpidelupaa, joskus ei, joskus  tarvitaan toimenpidelupaa, joskus ei. 

Myös julkisivun valaistusratkaisun pitää tukea rakennuksen aikakautta. Julkisivua voidaan valaista esimerkiksi upotettavilla maavalaisimilla, julkisivuun kiinnitettävillä varsi­valaisimilla tai räystäslinjaan asennetuilla valaisimilla, joista valo suunnataan alaspäin seinäpintoja pitkin.

– Myös julkisivun valaistus täytyy tehdä niin, ettei se häikäise sisälle asuntoihin, Asp muistuttaa.

Suunnittelu ennen valaisinten valintaa

Jukka Asp toteaa, että taloyhtiön pihan valaistus­suunnitelmaa ei ole syytä tehdä tavarantoimittajien kanssa. 

– Tarvitaan huolellista suunnittelua, piha­piirin tarpeiden ja kokonaisuuden ehdoilla, ja vasta lopuksi valitaan sopivat tuotteet, joissa tärkeää on myös niiden huollettavuus.  

Tärkeintä on valaisinten oikea sijoittelu, sopiva optiikka ja valon suuntaaminen vain siihen tilaan, joka pitää valaista. Lukseja ei saa olla liikaa, eivätkä valaisimet saa häikäistä. Kuva: Jaana Ahti-Virtanen

Suunnittelija tuo pihaan yleisvalon lisäksi kohde- ja korostusvalot, jotka nostavat esiin pihan yksityiskohtia ja arkkitehtuuria. Valaistuskokonaisuudella luodaan ryhdikäs pihapiiri. Valaistuksen suunnitteluun vaikuttavat myös viranomaisnormit, joilla ohjataan turvallisuusvalaistusta.

Suunnittelijasta on apua myös oikean valon värin valinnassa.

– Päivänvalon valkoinen ei ole aina paras, joskus lämmin valkoinen on parempi, joskus ei.  Voi olla, että valkoisen rakennuksen maalissa on sinistä pigmenttiä. Jos se pinta valaistaan lämpimällä 2700 Kelvinin kellertävän valkoisella valolla, lopputulos voi olla, että valaistu seinä on vihreä. Valon väreillä täytyy tehdä testejä ennen lopullista päätöstä, Asp sanoo.

Aspin mukaan taloyhtiön valmiiseen pihasuunnitelmaan on helppo suunnitella valaistus. 

– Pihasuunnitelman pohjalta täytyy miettiä, millainen piha on kymmenen, 20:n tai 30 vuoden jälkeen. Se vaikuttaa valaistuksenkin suunnitteluun, esimerkiksi valaisinten sijoitteluun, kun ennakoidaan kuinka esimerkiksi pihan puut kasvavat.

Jos taloyhtiöllä ei ole valmista pihasuunnitelmaa, julkisivun valaistuksen toteuttamisella päästään kuitenkin heti liikkeelle.

Taloyhtiöiden valaistussuunnitelmia tekeviä yrityksiä ei Aspin mukaan ole Suomessa liikaa. 

– Valaistussuunnittelijoita on, mutta ehkä enemmän julkisten tilojen ja aluevalaistuksen suunnitteluun. Taloyhtiön pihan valaistuksessa painottuu kodikkuus. Taloyhtiö voi hakea sopivia suunnittelijoita esimerkiksi Suomen Valoteknillisen Seuran sivuilta, Asp sanoo.

Valaistussuunnitelman teko alkaa kartoituksesta, jota varten suunnittelija käy kohteessa ja ottaa sähkötöiden johtajankin mukaan. 

– Tavoitteena on tehdä teknisesti järkevä ratkaisu mahdollisimman pienellä työllä, Asp toteaa.

Valaistusremontin hinta vaihtelee paljon. Hintaan vaikuttaa olemassa olevat valaisimet, muutoksen suuruus ja tarvitaanko esimerkiksi kaivinkonetta.

– Hinta voi olla muutamasta tuhannesta eurosta kymmeniin tuhansiin euroihin. Pieni ja fiksu uudistus on esimerkiksi vanhojen elo­hopealamppujen vaihto ledeiksi. Se säästää energiaa ja lisää paloturvallisuutta. Toinen edullinen remontti on häikäisyn poisto olemassa olevista valaisimista.

Pihasuunnitelman pohjalta voi miettiä, millainen piha on kymmenen, 20:n tai 30 vuoden jälkeen. Se vaikuttaa valaistuksenkin suunnitteluun. Kuva: Jaana Ahti-Virtanen

Ledeillä mennään

Jukka Aspin mukaan valaistuksen suuri muutos tapahtui, kun ledeistä tuli valtavirtaa.

– Led on nyt ja tulevaisuudessa päivän sana. Ledit kehittyvät: ottoteho pienenee mutta lumenit kasvavat. Tällä hetkellä yhdellä watilla sähköä voi saada jo 200 lumenin valaistuksen.

Valaistuksen älykkyys, ohjattavuus ja langattomuus tuovat paljon mahdollisuuksia valaistuksen toteutukseen.

– Uusi termi on ihmisläheinen valaistus, joka muuttuu päivän valoisuuden mukaan.

Valaisinuutuuksiin kuuluvat alumiiniprofiilissa olevat led-nauhat lineaariseen viivavalaistukseen ja puilta näyttävät pylväsvalaisimet. 

– Kaikki uutuudet eivät tule Suomeen: Aasiassa hypetetään valaisimista, jotka toimivat oman aurinkopaneelinsa sähköllä. Meillä se ei toimi, koska valoa tarvitaan eniten silloin, kun aurinko ei paista ja lumi peittää paneelit, Jukka Asp toteaa.

Teksti: Jaana Ahti-Virtanen

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail