Kuva: Vahanen-yhtiöt

Vahaselle kunniamaininta Julkisivuremontti 2017 -kilpailussa

Tamperelainen 1930-luvun asuinrakennus kuoriutui peltilevyistä ja sai kauniin lautaverhoilun.

Vahanen PRO Oy:n toteuttaman tamperelaisen As Oy Aleksanterinkatu 9:n julkisivuremontti on saanut kunniamaininnan Julkisivuremontti 2017 -kilpailussa. Kuudetta kertaa pidetyn kilpailun järjestävät Julkisivuyhdistys r.y. ja Kiinteistöalan hallitusammattilaiset AKHA ry yhteistyössä Kiinteistöposti-lehden ja Suomen Messujen kanssa.

Kuva: Vahanen-yhtiöt

Tuomaristo kehui tamperelaisen As Oy Aleksanterinkatu 9:n julkisivuremonttia rohkeaksi. Kiinteistö on kaksikerroksinen asuinkerrostalo, jossa ensimmäinen kerros on tehty tiilestä ja toinen on hirsirunkoinen. 1930-luvulla rakennetun talon koko julkisivu oli alun perin rapattu vaaleaksi. 1970-luvun tehdyn remontin yhteydessä talo kuitenkin verhoiltiin peltilevyillä ja siihen asennettiin B-mallin ikkunat.

–       Kerrostalon rakenneselvityksessä kävi ilmi, että julkisivun peltilevyjen alla olevan rappauksen kunto ei ollut enää hyvä. Nykyisen rakennusteknisen tiedon mukaan hirsirakenteiden rappaus ei myöskään ole kovin kestävä ratkaisu. Siksi julkisivua ei palautettu entiselleen, vaan koko talo sai uuden lautaverhoilun, kertoo hankkeesta vastannut Vahanen PRO:n projektipäällikkö Joni Saaristenperä.

Talon uudesta julkisivusta tehtiin rakennuksen aikakauden mukainen. Erityistä huomiota kiinnitettiin siihen, että rakennus istuu kauniisti Juhannuskylän asuinalueen muihin rakennuksiin. Talon rakentamisajankohdan mukaista ilmettä tuettiin myös vaihtamalla ikkunat 12- ja 9-ruutuisiksi.

–       Halusimme kunnioittaa 1930-luvun henkeä läpi remontin. Vaikka rakennus ei varsinaisesti ole suojeltu, konsultoimme myös Museovirastoa muutoksista ja siitä, miten ne sopivat parhaiten ympäristöön, Saaristenperä sanoo.

Taloyhtiön hallitus oli remontin alullepanija ja toimi suunnittelijoiden ja toteuttajien kanssa vahvassa yhteistyössä koko projektin ajan. Remontti pysyi budjetissa ja asukkaat saivat talostaan uuden ylpeyden aiheen: peltitalosta kuoriutui 1930-luvun aikakauden helmi.

Vahanen vastasi hankkeen projektinjohdosta, rakenneselvityksestä, hankesuunnittelusta, rakenne- ja sähkösuunnittelusta, valvonnasta ja rakennuttamisesta.

As Oy Aleksanterinkatu 9
Perustettu: 1930
Asuntoja: 30


Vahanen-yhtiöt on suomalainen rakennus- ja kiinteistöalan asiantuntijaorganisaatio. Rakennamme hyvinvoivaa elinympäristöä luomalla terveitä ja kestäviä ratkaisuja yhdessä asiakkaidemme kanssa. Tarjoamme uudisrakentamisen, korjausrakentamisen ja kiinteistöjohtamisen kokonaispalveluja, rakennusfysikaalisia asiantuntijapalveluja sekä ympäristöpalveluja yli 300 asiantuntijan voimin.  www.vahanen.fi