Ahti Rantonen

Vahanen-yhtiöt: Avoimuuden kulttuuri tuo tehokkuutta ja ketteryyttä suunnitteluun

Ahti Rantonen

Kyse on lopulta kaikkien yhteisestä edusta. Avoimen tiedonkulun ja aidosti tasavertaisten kumppanuuksien kautta alan ammattilaisten osaaminen kääntyy myös paremmaksi laaduksi.

Vahasella emme puhu enää kilpailijoista vaan yhteistyökumppaneista. Avoimuus on osa strategiaamme, ja kun kehitämme ja innovoimme uusia ratkaisuja ja palvelumalleja, tuottamaamme tietoa jaetaan yhteistyökumppaneidemme kesken avoimesti jatkokehitettäväksi.

Mielestämme yhteistyö alan muiden toimijoiden kanssa on hedelmällistä koko suunnittelualan kehitykselle. Meidän kanssamme halutaan tehdä yhteistyötä, ja avoimuuden avulla saamme enemmän tietoa kuin mitä itse jaamme. Jakamiskulttuurissa kaikki oppivat ja hyötyvät, ja se on paras ratkaisu myös asiakkaille. Uskon, että 30 prosentin vuosittainen orgaaninen kasvumme perustuu pitkälti avoimuuteen.

Kokonaissuunnitelmapaketit ovat nyt selkeä trendi, ja niille on markkinoilla kysyntää. Hankkeiden voittamiseksi tehdään määrätietoista työtä asiakkaan etu edellä. Esimerkiksi julkisissa hankinnoissa kokoamme yhteen ne toimijat, jotka pystyvät työn parhaiten tekemään. Teemme yhteistyötä niin rakennusliikkeiden, arkkitehtien, kiinteistösijoittajien kuin teknisten suunnittelijoidenkin kanssa.

Verkostoyhteistyö ja suljettujen rajapintojen avaaminen on oivallinen tapaa vahvistaa myös omaa markkina-asemaa. Se on myös perinteisiä yritysostoja riskittömämpi ja joustavampi tapa hakea kasvua.

Alan osaajapula pahenee lähivuosina entisestään eikä ongelma ratkea pelkällä palkkakilpailulla tai sillä, että isommat yritykset ostavat alan pienempiä toimijoita itselleen. Minusta parempaan tulokseen päästään tekemällä rakentavaa ja avointa yhteistyötä. Usein se myös motivoi ja sitouttaa osaajat paremmin kuin yrityskaupan myötä tullut uusi omistaja.

Yhteistyö on myös väylä, jonka kautta tarjouskilpailuihin saadaan markkinoita dominoivien isojen yhtiöiden rinnalle uusia, ketterämpiä ja osaavampia vaihtoehtoja.

Ahti Rantonen
Toimitusjohtaja
Vahanen Suunnittelupalvelut Oy
ahti.rantonen@vahanen.com
040 543 8053