Kuva: Metropolia

Uusia opiskelija-asuntoja Myllypuron kampukselle

Helsingin Myllypuroon on syntymässä suuri kampusalue, kun Metropolia Ammattikorkeakoulun läheisyyteen tulee lähivuosina vielä Stadin Ammattiopiston ja Helsingin kielilukion tilat. Nyt alueelle on valmistumassa 279 Helsingin opiskelija-asuntosäätiön (Hoas) asuntoa. Entisestä vihreästä urheilulähiöstä on tullut kampuslähiö, joka tuo alueelle paljon nuoria.

Kuva: Metropolia

Hoasin toimitusjohtaja Matti Tarhion mukaan Myllypuro alueena vastaa erinomaisesti opiskelijoiden asuntoa koskeviin sijaintitoiveisiin.

– Sijainti on nykyisin opiskelijoille asunnon valinnassa tärkein kriteeri. Myllypuron-asunnoistamme on muutaman minuutin matka sekä kampukselle että metroasemalle, mikä helpottaa arjen sukkulointia. Myllypuro täyttää myös opiskelijoiden toiveet hyvistä palveluista ja mahdollisuudesta päästä nopeasti luonnon helmaan, Tarhio kertoo.

Kun soluasuminen ei enää kiinnosta, Hoas keskittyy asuntotuotannossaan yksiöihin. Myllypurossa Hoasin uudisasunnoista 87 % on yksiöitä ja loput kaksioita.

– Yksiö on päivän sana opiskelija-asumisessa, ja syykin on ymmärrettävä. Etäopiskelu on tullut jäädäkseen, ja siksi opiskelijat kaipaavat kodilta entistä enemmän omaa rauhaa. Kun kampus on kulman takana, tarjolla on kuitenkin myös yhteisöllisyyttä yksin asumisen vastapainoksi, Tarhio toteaa.

Kampusalue ja opiskelija-asunnot tuovat lisää nuoria Myllypuroon.  Nuorten asumisen trendit -tutkimuksessa ilmeni, että 73 % Hoasin asukkaista olisi valmis jäämään asumaan samalle alueelle myös valmistumisen jälkeen.

Myllypuron aluerakentamisen projektijohtaja Ritva Tanner Helsingin kaupungilta sanoo, että Myllypuron monipuolistuminen vaikuttaa koko itäisen Helsingin kiinnostavuuteen.

– Hyvillä asioilla on taipumus kasautua, ja Myllypurolla on jo pidemmän aikaa ollut käynnissä lupaava kehityskulku. Positiivinen lumipallo on pyörimässä: Myllypuro on kehittyvä asuinalue ja opiskelukeskus. Myös yritysyhteistyön mahdollisuudet ovat hienot, Tanner toteaa.– Metropolian kampus Myllypurossa on hyvinvoinnin rakentajien kampus, jossa on noin 6000 opiskelijaa. Kampuksen ainutlaatuiset oppimisympäristöt mahdollistavat kasvavan tutkimus-, kehitys- ja innovaatioyhteistyön yritysten ja julkisten toimijoiden kanssa. Kampus tarjoaa moderneja oppimisen erikoistiloja muillekin oppilaitoksille ja Myllypuron asukkaille opiskelijatyönä tehtäviä hyvinvointi- ja terveyspalveluja, Metropolia Ammattikorkeakoulun varatoimitusjohtaja Simo Mustila kertoo.

Myllypuro-seuran puheenjohtaja Marita Manninen on asunut Myllypurossa vuodesta 1974 lähtien.

– Ensin Myllypuro oli vihreä lähiö, sitten siitä tuli urheilulähiö. Sitten rakentui uusi ostari, ja nyt meistä on tullut kampuslähiö. Otamme iloisina kehityksen ja yhteistyön alueen kehittäjien kanssa vastaan. Huhu kertoo, että Kontulassa ollaan jo vähän kateellisia. Vaikka Myllypuro kehittyy, eräs naapurustollemme tyypillinen asia säilyy: täällä on aina ollut kylämäinen tunnelma ja pidetty toisista huolta, Manninen kertoo.