Tuusula sitoutui energiansäästöön vuosille 2017–2025

tuusula_logoTuusulan kunta liittyi ensimmäisten kuntien joukossa uuteen energiatehokkuussopimukseen kaudelle 2017–2025. Uuden sopimuksen tavoitteena on 10,5 %:n energiansäästö.

Tuusulan kunta allekirjoitti uuden energiatehokkuussopimuksen Työ- ja elinkeinoministeriön kanssa 14.10.2016. Tuusulan lisäksi sopimuksen allekirjoitti 15 muuta kuntaa/kuntayhtymää.

Uuden energiatehokkuussopimuksen tavoitteena on jatkaa energiatehokkuuden parantamista ja uusiutuvan energian edistämistä kunnassa. Sopimuksen päätavoitteena on saavuttaa 10,5 % energiansäästö vuoden 2015 kulutuksesta vuoteen 2025 mennessä. Tämä vastaa 5 528 MWh:n energiankulutusta. Sopimuksen välitavoitteeksi on lisäksi asetettu 7 %:n energiansäästö vuoteen 2020 mennessä. Sopimuksessa on mukana myös Tuusulan vesihuoltoliikelaitos sekä Tuusulan kunnan kiinteistöt Oy.

Sopimuksen toimeenpanemista koordinoi kunnassa energiatehokkuustyöryhmä, jossa on edustettuna kunnan kaikki toimialat. Työryhmä laatii uudelle sopimuskaudelle toimintasuunnitelman, jossa määritellään millä keinoin kunta lähtee saavuttamaan energiansäästön tavoitteita.

Tuusulassa tämä on jo toinen energiatehokkuussopimus

Tuusulan kunnalle tämä on jo toinen energiatehokkuussopimus. Edellinen sopimus solmittiin vuonna 2013 ja se kattoi vuodet 2013–2016. Vanhan sopimuksen tavoitteena oli saavuttaa 9 %:n energiansäästö, eli 4 389 MWh, vuoden 2008 energiankulutuksesta. Tuusula ylitti tavoitteen jo alkuvuodesta 2016.

Vanhan sopimuksen toteutumisen tueksi oli laadittu myös toimintasuunnitelma, jossa on esitetty 26 konkreettista energiansäästön toimenpidettä. Toimintasuunnitelman toimenpiteistä 21 on toteutettu, ja loputkin on toteutettu osittain.

Kunnalle paljon hyötyä sopimuksesta

Sopimukseen liittyminen tuo kunnalle useita etuja. Ensinnäkin sopimuksen toteuttamisesta muodostuu jo kertaalleen hyödylliseksi todettu toimintatapa vauhdittamaan energiansäästöä. Sopimukseen liittyneenä kunnan on mahdollista myös hakea valtiolta tukea energiakatselmuksiin sekä energiatehokkuusinvestointeihin. Energian tehokas käyttö on järkevää ja vastuullista toimintaa, joka tuo myös kustannussäästöjä.

Edellisten lisäksi sopimuksen vapaaehtoisuus on vaihtoehto uudelle lainsäädännölle tai muille uusille pakkokeinoille. Se on kunnalle joustavampi ja mielekkäämpi keino toteuttaa energiatehokkuustoimia tarvelähtöisesti, omassa tahdissa. Panostaminen energiatehokuuteen ja uusiutuvaan energiaan tukee myös Tuusulan kuntastrategian keskeisen arvon, kestävän kehityksen, toteutumista.


Tuusula on kestävästi kehittyvä kunta lentokentän läheisyydessä Helsingin metropolialueella. Luonnonläheisessä kulttuurikunnassa asuu yli 38 000 asukasta. Tuusulan keskuksia ovat Hyrylä, Jokela ja Kellokoski. www.tuusula.fi

Liitteet