Technopolis

[Best_Wordpress_Gallery id=”60″ gal_title=”Technopolis 7″]

Teksti: Sari Okko Kuvat: Mikael Lindén

Älykkäiden yrityskeskittymien kehittämiseen ja modernien muuntojoustavien toimitilakokonaisuuksien tarjoamiseen erikoistunut Technopolis rakennutti ensimmäisen rakennuksen Helsinki-Vantaan lentokentän kampusalueelle jo vuonna 2003.

Kaksitoista vuotta myöhemmin valmistunut seitsemäs osa eli G-talo viimeistelee 25 500 neliön laajuisen ykkösvaiheen. G-talo toi valmistuessaan alueelle lisää toimitilaa 5500 neliön sekä 272-paikkaisen pysäköintitalon verran. Kaikkiaan kampuksella toimii nyt yli 170 yritystä ja 1300 työntekijää.

Uudisrakentamisen ohella kesän aikana uudistettiin koko kampuksen yleiset tilat kuten ravintolat, kokoustilat ja asiakaspysäköinti. Näin kokonaisuus sai yhtenäisen ja tähän päivään päivitetyn ilmeen.

Jatkuvaa muuttoliikettä

_53A1327L Arkkitehdit Oy on ollut kehittämässä Technopoliksen Helsinki-Vantaan lentokenttäkampuksen teknologiakeskusta jo kymmenen vuoden ajan. Nyt valmistuneen ensimmäisen korttelin viimeisen vaiheen sekä pysäköintirakennuksen lisäksi yritys on suunnitellut kaksi aiempaa rakennusvaihetta.

– Olemme päivittäneet korttelin alkuperäistä, Arkkitehtitoimisto Laatio Oy:n suunnittemaa kokonaisuutta vastaamaan toimitilamarkkinoiden muuttuneita tarpeita. Uusi kaava noudattaa tuttua
arkkitehtoonista kokonaisideaa, mutta mahdollistaa nyt kompaktimman tilasuunnittelun, pääsuunnittelija, arkkitehti Pekka Piha kertoo.

– Technopoliksen hanke on valtakunnallisesti merkittävimpiä monen käyttäjän kampuksia, joka mahdollistaa hyvin erilaiset tilatarpeet. Tilakoko vaihtelee alkaen yhden käyttäjän toimistohuoneesta rakennusliikkeen tai teknologiayrityksen pääkonttoriin asti. Rakennuksissa onkin käynnissä jatkuva muutos ja sisäinen muuttoliike.

Tilanteen mukaan muuntuva

Technopoliksessa yhden toimistokerroksen pintaala on noin 840 neliötä. Kerros on suunniteltu niin, että se voidaan jakaa tarvittaessa jopa kuudelle käyttäjälle.

– Tästä syystä esimerkiksi toimistojen wc- ja minikeittiötiloja varten on suunniteltu varauksia, joita voidaan tarpeen mukaan ottaa käyttöön, kun vuokraustilanne muuttuu, rakennusarkkitehti Timo Virtanen kertoo.

– Uusimman rakennuksen ulkoasu noudattaa hieman varioituna aikaisempien rakennusvaiheiden tyyliä sisältäen nauhaikkunaa, teräskasettia ja aurinkosuojasäleikköä. Uutena aiheena rakennuksen päädyissä on lasitetut siniset klinkkerilankkuseinät. Paikoitustalon julkisivun umpiseinissä on materiaalina graafinen valkobetoni.

Kivenheiton matka lentokentälle

Technopoliksen johtaja Jukka Vakula on tyytyväinen. Samanaikaisesti uuden Kehäradan kanssa valmistunut G-talo sai loistavan vastaanoton, mistä kertoo puolestaan käyttöaste, joka on nyt täydet sata prosenttia.

– Kampus vetää puoleensa yrityksiä, jotka arvostavat loistavia liikenneyhteyksiä niin autolla, junalla, bussilla kuin lentokoneella. Technopoliksen kattavalla konseptilla ja toimivilla palveluilla näyttää myös olevan iso merkitys, Vakula toteaa.

– Olemme uudiskohteestamme todella ylpeitä, ja niin ovat myös asiakkaamme, jotka arvostavat konseptiamme. Kehärata teki paikasta entistä vetovoimaisemman. Aviapoliksen pysäkille on uuden kevyen liikenteen sillan ansiosta alle 500 metriä eli sopiva kävelymatka.

Koko kerros tai vain yksi huone

_53A1252Technopolis tarjoaa uudenlaisia, moderneja ja muuntojoustavia työympäristöjä ja monitilaratkaisuja, joista myös G-talo on Vakulan mukaan hyvä esimerkki. Koko talossa on sama perusratkaisu,
mutta lähes jokainen asiakas soveltaa sitä omalla tavallaan.

– Esimerkiksi Firan kahdessa kerroksessa toimivat tilat perustuvat muuntojoustavaan monitilaratkaisuun, mutta talossa on myös pieniä yrityksiä, joille riittää vain yksi huone ja yhteiskäyttöinen neuvotteluhuone talon kattavine palveluineen.

Erilaisten muuntojoustavien tilojen ohella Technopoliksen kampuksilta löytyy Business Lounge -tilaa, joka soveltuu asiakkaille, jotka eivät tarvitse kiinteää toimistoa, mutta haluavat hyvän, joustavan ja toimivan työympäristön aina tarpeen mukaan.

– Tilat ovat jo nyt kovassa käytössä, mutta ne edustavat samalla tulevaisuudessa kasvavaa toimintamallia. Tämäntyyppiset tilat lisääntyvät muuallakin kuin kampusalueilla, sillä ne tukevat liikkuvaa, ajasta ja paikasta riippumatonta työtapaa. Asiakkaamme voivat hyödyntää Business Lounge -tiloja joustavasti koko Technopolis-verkostossamme eri puolilla Suomea.

Kohti kampuksen kakkosvaihetta

Vakula sanoo, että yksi tärkeimmistä toimitilojen vetovoimatekijöistä on sijainti, mikä Vantaan Aviapoliksen alueella onkin pääkaupunkiseudun parhaimmistoa. Lentokenttä, Kehä III ja Tuusulanväylä ovat niin lähellä, että ne voi nähdä ikkunasta. Parhaimmillaan kampusalue on kuin pieni kaupunki kaupungissa.

– Kokonaisvaltainen konsepti on valttikortti. Asiakkaamme saavat toimitiloissamme käyttöönsä monia liiketoimintaansa helpottavia palveluja, kuten ravintolapalvelut, aula- ja postipalvelut,
kiinteistöhuollon, siivouksen ja vartioinnin, kampaamo- ja parturipalvelut, työterveyspalvelut, edustussaunat ja kuntosalit sekä joillakin kampuksilla jopa päiväkodin.

Helsinki-Vantaan kampus on nyt valmis, mutta katseet ovat jo tulevaisuudessa, sillä Technopolis omistaa vain kivenheiton päässä noin 33 000 kerrosneliömetriä kattavan tontin. Kampuksen
kakkosvaihe on suunnitteilla, joskaan investointipäätöksiä ei ole vielä tehty.

Helposti lähestyttävät tilat

_53A1312G-talon aula vastaanottopalveluineen ja kahviloineen hohtaa uutuuttaan. Aulasta on suora pääsy sisäkautta ja kuivin jaloin niin parkkihalliin kuin kampuksen muihin tiloihin. Kun hissillä hurauttaa kuudenteen kerrokseen, ovet avautuvat suoraan Firan tekemisen meininkiä huokuviin tiloihin.

Hissistä astutaan Big Roomiin eli tilavaan oleskelutilaan, josta löytyy kahvila sekä paljon kätevästi siirtoseinien ja pyörillä liikkuvienkalusteiden avulla muuttuvaa työskentelytilaa. Yleisilme on rento ja yrityksen toimialasta muistuttava. Tilassa on esimerkiksi kolme värikästä konttia, joista on tehty narikka- ja säilytystilaa.

Fira toimii kahdessa kerroksessa, jotka yhdistyvät toisiinsa sisäportain. Modernia monitoimitilaa on kaikkiaan 1 400 neliötä, jotka on mitoitettu sadalle työntekijälle. Tällä hetkellä tiloissa työskentelee noin 60 firalaista, mutta kasvuvaraa on, kuten kasvavalle yritykselle sopiikin.

Toimitilat töiden mukaan

Tarve muuttoon tuli ajankohtaiseksi, kun Firan vanhat tilat kävivät ahtaiksi. Vanhat tilat eivät myöskään tukeneet yrityksen kasvustrategiaa eikä uudenlaista tapaa tehdä töitä.

– Otimme henkilökunnan vahvasti mukaan suunnitteluun. Kävimme tiimeittäin läpi toiveita ja tarpeita. Mietimme, mitä työtä itse kukin tekee, kenen kanssa ja miten. Emme lähteneet
liikkeelle siitä, millaisen työpisteen jokainen haluaa vaan siitä, millainen on paras tilaratkaisu kunkin työtä ajatellen, markkinointi- ja viestintäpäällikkö Veera Jehkonen kuvailee.

– Tavoitteena olivat tilat, joissa tehdään yhdessä, kohdataan ja toimitaan vuorovaikutteisesti. Tila ei sinällään ole itsetarkoitus, vaan ikään kuin kulissi, joka mahdollistaa arvojemme, tavoitteidemme ja työtapojemme mukaisen työskentelyn.

Aiemmista henkilökohtaisista työpisteistä luopuminen ja monitilatoimistoon siirtyminen oli suuri muutos, joten uusia työtapoja harjoiteltiin ja testattiin ennen muuttoa. Säännöllisen fiilismittauksen mukaan tehtiin korjaavia liikkeitä aina tarpeen mukaan. Kun muuttopäivä lähestyi, asiaan oli valmistauduttu ja tunnelmat olivat odottavan innostuneet.

Saunasta Pariisiin ja Raisioon

_53A1294Henkilökunnan kädenjälki näkyy kaikkialla, myös sisustuksessa. Näin esimerkiksi yhdestä neuvottelutilasta tuli Sauna järvimaisematapetteineen ja laitureineen. Euroopan valloituksesta kertovat
eurooppalaisten pääkaupunkien mukaan nimetyt tilat kuten Lontoo, Pariisi, Kööpenhamina, Madrid ja Berliini. Kotimaisia nimiä edustavat ehkä hieman yllättäen ja pilke silmäkulmassa Loviisa
ja Raisio.

– Tilat ovat meidän näköisemme ja oloisemme eli saavutimme tavoitteemme. Olemme tehneet Technopoliksen kanssa pitkään yhteistyötä ja nytkin kaikki sujui hyvin. Saimme tehdä juuri sellaisia peruskonseptista poikkeavia muutoksia kuin toivoimme, Jehkonen sanoo.

– Myös sijainti on loistava. Tänne on helppo tulla mistäpäin tahansa pääkaupunkiseutua tai Suomea. Kun kaikki palvelut löytyvät saman katon alta, talossa on helppo toimia. Tilojen muunneltavuus muuttuvien tarpeiden ja kasvun mukaan on ikään kuin piste iin päälle.

Kuule miten voit kasvattaa rakennusalan myyntiäsi ja markkinoida tehokkaammin palveluidemme avulla

Antamalla yhteystietosi voimme olla sinuun yhteydessä tuotteisiimme liittyen. Lue lisää tietosuojasta tästä.