Taideyliopiston Mylly esitellään Projektiuutisten numerossa 4/2021, joka ilmestyy 27. syyskuuta. Kuva: Tuomas Uusheimo

Taideyliopiston uusi Mylly on valmis

Taideyliopiston kampukselle Helsingin Sörnäisissä on valmistunut Kuvataideakatemian käyttöön tuleva Mylly-rakennus, jonka tilat on suunniteltu käyttäjien tarpeiden mukaisiksi.

Taideyliopiston Mylly esitellään Projektiuutisten numerossa 4/2021, joka ilmestyy 27. syyskuuta. Kuva: Tuomas Uusheimo

JKMM Arkkitehtien suunnittelema Taideyliopiston rakennus Sörnäisten rantatiellä Helsingissä on valmis. Kuvataiteen, valo- ja äänisuunnittelun sekä esittävän taiteen lavastuksen opetus käynnistyy uusissa tiloissa syksyllä 2021. Uusi rakennus on nimetty Myllyksi tontilla ennen sijainneen Helsingin Myllyn mukaan.

Rakennus sijaitsee Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun Kookos-päärakennuksen vieressä ja tuo siten kuvataide-, teatteri- ja tanssiopiskelijat samaan kortteliin.

– Uusi rakennuksemme mahdollistaa kuvataiteen opettamisen maailmanluokan tiloissa. Väliaikaistiloissa vuosia toiminut Taideyliopiston Kuvataideakatemia saa uudet tilat, joiden suunnittelussa opiskelijat ja henkilökunta ovat olleet alusta saakka mukana. Rakennuksessa taiteen tekemisen arki ja jäljet saavat vapaasti näkyä, ja tiloja on helppo muuttaa tulevaisuudessa uusia tarpeita vastaaviksi, kertoo Taideyliopiston rehtori Kaarlo Hildén.

Myös Taideyliopiston Kuvataideakatemian galleriatoiminta siirtyy uuteen rakennukseen. Lähes 750 neliömetrin laajuiset, korkeat ja valoisat näyttelytilat sijaitsevat katutasossa Sörnäisten rantatiellä.  

Mylly yhdistää tontin vanhat teollisuuskiinteistöt nykyaikaiseen huippuarkkitehtuuriin. Kokonaisuuden suunnittelussa tärkeimpänä tavoitteena on ollut käyttäjien tarpeita vastaavien tilojen luominen. 

– Kokonaisvaltaista suunnittelua ohjasivat muunneltavuus, yhteisöllisyyden tukeminen ja ympäristöön sovittaminen. Suunnittelun keskeinen lähtökohta oli toteuttaa joustavat tilat, jotka eivät rajoita vaan mahdollistavat. Tila on valmis vasta, kun taideyliopistolaiset ottavat sen haltuun ja tekevät siitä itsensä näköisen, kertoo rakennuksen pääsuunnittelija Asmo Jaaksi JKMM Arkkitehdeista.

Uudisrakennuksen rakentaja on Lujatalo Oy. Kiinteistön omistaa Veritas Eläkevakuutus, jonka vuokralainen Taideyliopisto on.

Mylly-rakennuksen valmistuminen viimeistelee Taideyliopiston Sörnäisten kampuksen. Uuden rakennuksen lisäksi kampukseen kuuluu Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun päärakennus Kookos. Mylly ja Kookos on liitetty toisiinsa yhdyskäytävillä.

Taideyliopiston toinen Helsingin-kampus sijaitsee Töölössä, jonne on keskitetty Taideyliopiston Sibelius-Akatemian toiminta. Töölön kampuksen sydän on Musiikkitalo.