Calefan lämpöpumppu

Suomessa kehitetty kuumalämpöpumppu mullistaa teollisuuden energiantuotannon

Calefan lämpöpumppu

Calefa on kehittänyt kuumalämpöpumpun teollisuuden tarpeisiin. Kuumalämpöpumpulla 20-90-asteisesta hukkalämmöstä pystytään tuottamaan hyvällä hyötysuhteella jopa 130-asteista lämpöä. Parhaimmillaan COP eli lämpöpumpun hyötysuhde on jopa 7, mikä tarkoittaa, että 100 kilowatin energialla pystytään tuottamaan 700 kilowattia lämpöenergiaa.

Kuumalämpöpumpusta odotetaan mullistajaa prosessiteollisuuden energiankäyttöön. Se mahdollistaa esimerkiksi teollisuuden runsaasti käyttämän matalapainehöyryn korvaamisen energiatehokkaasti ja hiilineutraalisti. Perinteisesti höyry on tuotettu maakaasulla tai öljyllä heikolla hyötysuhteella.

Calefan kehittämää kuumalämpöpumppua on testattu ja ajettu 1,5 vuotta todellisissa kaukolämpökohteissa. Testitulokset ovat erinomaisia.

– Kuumalämpöpumppu on toiminut pitkien testien ajan hyvin ja luotettavasti. Olemme pystyneet tuottamaan parhaimmillaan 130-asteista lämpöä hyvällä hyötysuhteella, kertoo Calefan toimitusketjun päällikkö Petri Vuori.

Enemmän vähemmällä ja hiilineutraalisti

Calefa Oy on erikoistunut teollisuuden ja voimalaitosten innovatiivisiin hukkalämpöä kierrättäviin kokonaisratkaisuihin, joilla energiankulutus laskee pysyvästi. Päästöt vähenevät ja samalla energialasku pienenee, koska kertaalleen ostettua energiaa pystytään hyödyntämään yhä uudelleen ja uudelleen.

Calefa hyödyntää ratkaisuissaan lämpöpumppuja, joiden tekniikkaa se on hukkalämpöjen uusiokäyttöjärjestelmien toimittajana vienyt roimasti eteenpäin. Aikaisemmin lämpöpumpuissa on ollut haasteena se, ettei niillä olla pystytty tuottamaan teollisuuden kaipaamia riittävän korkeita lämpötiloja. Toisaalta myöskään kuumia hukkalämmönlähteitä ei ole voitu järkevästi jalostaa lämpöpumpuilla.

– Vanhoilla laitteilla on pystytty tuottamaan korkeintaan 70-asteista lämpöä. Jo yli 35-asteinen lämmönlähde on ollut liian kuumaa. Tähän olemme lämpöpumpputekniikkaa kehittämällä löytäneet kustannustehokkaan ratkaisun, kertoo Calefan toimitusjohtaja Vesa Tamminen.

Kuumalämpöpumppu julkaistiin Energiamessuilla Tampereella.

– Tuote on otettu vastaan suurella innolla ja mielenkiinnolla. Keskusteluja käydään kaukolämpöyhtiöiden ja prosessiteollisuuden kanssa, Petri Vuori kertoo.

Patentti- ja rekisterihallitus on myöntänyt Calefalle hyödyllisyysmallisuojan kuumalämpöpumpun kytkennälle kaukolämpöverkkoon.