Toppilan aurinkoseinä elokuussa 2017. Kuvat Oulun Energia/Marikki Leivo

Suomen suurin aurinkoseinä on ylittänyt tuotto-odotukset

Oulun Energian Toppilan voimalaitoksen sinisenä hohtava lasinen eteläseinä on vaikuttava näky. Sen lisäksi se tuottaa puhdasta aurinkosähköä. Oulun Energia kohensi rapistunutta voimalaitoksen julkisivua yhteensä 827 aurinkopaneelilla syyskuussa 2016.

Toppilan aurinkoseinä elokuussa 2017. Kuvat Oulun Energia/Marikki Leivo

Suomen suurin aurinkoseinä on tuottanut sähköä vuoden ja ylittänyt kaikki odotukset. Tammi-maaliskuussa aurinkoseinä tuotti yli tuplasti enemmän kuin vastaava kattoasennus. Maaliskuussa se saavutti tähänastisen huipputehonsa yksittäisinä aurinkoisina pakkaspäivinä. Koko maaliskuun aikana aurinkoseinä tuotti sähköä yli 24 000 kilowattituntia.

”Seinäasennus on otollinen juuri kevät- ja syyskaudelle paneelien kerätessä talteen loivemmat auringonsäteet”, tuotepäällikkö Olli Tuomivaara Oulun Energialta kertoo.

Seinälle asennetut aurinkopaneelit toimivat tehokkaasti myös kesällä auringon paistaessa korkeammalta. Toukokuun tuotanto on ollut tähän mennessä paras liki 28 000 kilowattitunnilla kesäkuun pitäessä kakkossijaa vain hieman alhaisemmalla tuotolla.

”Eri kuukausia vertaamalla näkee, että seinäasennus tuottaa todella hyvin keväällä. Aurinkoseinän maaliskuun tuotto oli jopa hieman enemmän kuin heinäkuun”, Tuomivaara toteaa.

Kuvaaja Toppilan aurinkoseinän ensimmäisen vuoden tuotannosta. Syyskuun 2016 tuotanto näyttää alhaiselta, sillä järjestelmä ei ollut käytössä vielä kuun alussa.

Kustannustehokas vaihtoehto perinteiselle julkisivuremontille

Aurinkopaneelit ovat varteenotettava vaihtoehto julkisivuremontille. Toppilan voimalaitoksen aurinkoseinä tuli jopa edullisemmaksi kuin tavallinen julkisivuremontti. Kaunis pinta viestii myös vihreistä arvoista.

Suomen suurimman aurinkoseinävoimalan teho on 270 kilowattia. Sinertävä, tasainen lasipinta tuottaa puhdasta aurinkosähköä, joka myydään asiakkaille Suomen ensimmäisenä aurinkosähkösopimuksena.

Lisätiedot:
tuotepäällikkö Olli Tuomivaara, Oulun Energia Oy
www.oulunenergia.fi