Ensimmäisen kerroksen ravintolamaailmassa ja aulassa suurin muutos oli hotellin vastaanoton siirtyminen uuteen paikkaan osaksi baaria. Kerroksen aiemmat eri tasot hoidettiin erilaisin luiskin.

Solo Sokos Hotel Helsingin peruskorjaus

Hotelli Helsinki on toiminut aivan kaupungin ytimessä 92 vuotta. Juuri päättyneessä peruskorjauksessa tilat ja talotekniikka uusittiin. Sisustuksessa näkyy helsinkiläisyys eikä 30-lukuakaan ole unohdettu. Vanhasta pankkisalista rakennettiin tapahtumatila omarunkoisena tila tilassa -ratkaisuna suojelemaan vanhoja pintoja.

Hotelli Helsinki avautui vuonna 1930 Helsingin Suomalaisen Säästö­pankin uusklassiseen kivirakennukseen Kluuvissa. Se oli kaupungin ensimmäinen suurhotelli: kahdeksan kerrosta ja paljon ravintolatilaa. Hotellin yökerho Helsinki Club oli juhlijoiden erityisessä suosiossa 1990-luvulla.

Kiinteistösijoittaja Exilion hankki hotellikiinteistön vuonna 2008 Sponda Oyj:lta. 

– Kohde sopii edelleen sijaintinsa, pitkä­aikaisen vuokrasopimuksensa ja suhteellisen vakaan kassavirran vuoksi erinomaisesti Exilionin sijoitus­strategiaan, toteaa Exilionin Invest Manager Jussi Ojamo.

Ojamon mukaan Exilionilla ei ole suunnitelmia muuttaa kiinteistön käyttötarkoitusta, vaan kehityshankkeet ovat liittyneet hotellitoimintaan ja rakennuksen rungon entistä tehokkaampaan hyödyntämiseen. 

Ensimmäisen kerroksen ravintolamaailmassa ja aulassa suurin muutos oli hotellin vastaanoton siirtyminen uuteen paikkaan osaksi baaria. Kerroksen aiemmat eri tasot hoidettiin erilaisin luiskin.

Hotelli Helsinki on juuri avattu 16 kuukautta kestäneen peruskorjauksen jälkeen. Hankkeessa korjattiin kaikki hotellihuoneet sekä aula- ja ravintolatilat ja rakennettiin entiseen pankkisaliin tapahtumatila.  

– Meillä kiinteistönomistajana on ollut hankkeessa melko yhteiset tavoitteet hotelli­operaattori Sokotelin kanssa, eli nostaa kiinteistön ja hotellin laatutaso entistä korkeammalle tasolle ja tarjota hotelli- ja ravintolatoiminnoille sujuvat, pitkäikäiset toimintamahdollisuudet, Ojamo sanoo.

Kaksiosainen projekti

Korjaushankkeen pääsuunnittelija on arkki­tehti SAFA Eero Mustonen Arkkitehdit Soini & Horto Oy:stä, joka on nykyään ARCO Architecture Companyn osa.

Mustoselle hanke jakautuu kahteen osaan: peruskorjattava hotelli ja aikojen saatossa monta vaihetta kokenut, yökerhona ja baarina ollut vanha pankkisali, josta uudistuksen yhteydessä tehtiin hotellin tapahtumatila.

Sisääntulokerroksessa on kolme erilaista tilaa, joita kuitenkin yhdistää runsas ja monimuotonen sisustus, monikerroksellisuus ja runsaat värit. Kerroksen teemana on rohkea ja boheemi helsinkiläinen.

– Pankkisalin uudistus oli haastavampi osio, se aiheutti enemmän keskusteluja ja neuvotteluja rakennusvalvonnan kanssa, kun pankkisali ja rakennuksen julkisivu ovat sr1-suojeltuja, Mustonen sanoo.

Julkisivuun ei tehty isoa remonttia. Aiemmat julkisivun vertikaaliaiheen katkaisseet pitkät markiisit poistettiin ja uudet markiisit asennettiin vain ikkunalinjoihin. Julkisivu sai myös uuden valaistuksen.

Hotellin tilat monessa tasossa

Purkuvaiheessa etsittiin vanhoja pintoja, mutta Eero Mustosen mukaan niitä ei löytynyt paljon, koska rakennusta on korjattu niin moneen kertaan.

– Haastetta toivat sisääntulokerroksen useammat tasot, kun tavoitteena oli kynnyksettömyys. Ratkaisuna oli erilaiset luiskaukset, sillä isoja rakenteellisia muutoksia ei voinut tehdä. Niiden esteenä oli lähellä olevat perustusten teräsbetonipalkit ja toisaalta tilan rajallinen korkeus, joka ei mahdollistanut lattian korotuksia, Mustonen kertoo.

Rakennuksen julkisivu on suojeltu. Julkisivuun ei tehty isoa remonttia. Aiemmat julkisivun vertikaaliaiheen katkaisseet pitkät markiisit poistettiin ja uudet markiisit asennettiin vain ikkunalinjoihin. Julkisivu sai myös uuden valaistuksen.

Ensimmäisen kerroksen ravintolamaailmassa ja aulassa suurin muutos oli hotellin vastaanoton siirtyminen uuteen paikkaan osaksi baaria Sokotelin toiveiden mukaisesti. 

Käytävien ja huoneiden välistä löytyi rakenteellinen yllätys. 

– Aikojen saatossa parissa kerroksessa on tehty supervaluja, ehkä äänieristyssyistä, mistä oli syntynyt tasoeroja huoneiden ja käytävän sekä huoneiden ja kylpyhuoneiden välillä. Remontissa paksut valut poistettiin, Eero Mustonen sanoo.

Hotellihuoneiden väliseinät säilyivät entisillä paikoillaan, mutta koksikuonaa sisältäneet seinät vaihdettiin uusiin. Lisäksi kylpy­huoneissa avattiin lattioita, ja kun vanhat väliseinät oli tehty lattiavalujen päältä, nekin seinät piti uusia. Lopputuloksena on Mustosen mukaan aiempaa paremmin ääntä eristävät seinät.

Käytävien seinissä on maalattua panelointia ja lattiassa on akustiikkasyistä tekstiili­matto. Messinkiset huonenumerot ja niiden yhteydessä olevat pienet valaisimet tuovat huoneiden oville julkisivun tuntua.

Talotekniikan mahduttaminen on perinteinen korjauskohteen ongelma.

– Se, mitä saa alakaton päälle mahtumaan, vaikutti esimerkiksi hotellihuoneiden valaisin­valintoihin. Tarvittiin mahdollisimman matala upotettava valaisin, kun tilaa alakaton yläpuolella oli vain 10 senttiä, Eero Mustonen toteaa.

Hotellissa ei ole kylpyläosastoa, mutta sauna on yhdeksännessä kerroksessa, joka on muuten varattu ilmanvaihtokoneille. Saunan uusiminen on tarkoitus toteuttaa kesän aikana erillisenä urakkana.

Tapahtumatila on tila tilassa

Suojellusta pankkisalista tehtiin tapahtumatila, mikä täytti suojelumerkinnän vaatimuksen, että tila pitää uusia lähelle alkuperäistä käyttötarkoitusta. Tapahtumatila on oma kokonaisuutensa, vaikka sieltä on kulku­yhteys hotellin puolelle.

– Salista purettiin paljon muun muassa yökerhossa olleita parvi- ja korokeratkaisuja, mutta isoilta rakenteellisilta muutoksilta vältyttiin. Pitkään tilassa ollut lasikatto säilytettiin, Eero Mustonen kertoo.

Huoneissa on puuterisia sävyjä Engelin ajan arkkitehtuurista. Tapetit on suunniteltu kohteeseen; tässä kuvioina on Kauppatorista ja Helsingin merellisyydestä kertovia lokkeja.

Tulevaisuuden korjaustarpeita ja -toiveita ennakoiden tapahtumatila rakennettiin omarunkoisena tila tilassa -rakenteena. Näin ei aiheuteta enempää vahinkoa esimerkiksi sisäpintojen alkuperäisille stukkomaalauspinnoille.

– Tapahtumatilassa on hieman 30-lukulaisuutta, muun muassa vaimentavissa seinä­paneeleissa on muistumia alkuperäisestä stukko­pinnasta. Samoin lattian ruudutus löytyi vanhoista valokuvista, Mustonen toteaa.

Kaupunginmuseon toiveesta vanhan pankkisalin seinien alkuperäisiä stukkomaalaus­pintoja jätettiin parista kohtaa näkyviin, samoin pankkisalin vanhasta lattiasta jätettiin neliön verran näkyviin lasin alle.

Runsas ja monimuotoinen ravintolamaailma

Ravintolatilojen sisustuksesta vastaavat Promakers Oy:n Asta Granberg ja Riikka Fransila. Suunnittelua tehtiin tiiviissä yhteistyössä pääsuunnittelija Eero Mustosen kanssa.

– Olemme viime vuosina keskittyneet suunnittelussa nimenomaan ravintola- ja hotellisektorille. Nämä kohteet vaativat tarkkaa erityisosaamista, joka tulee pitkän kokemuksen ja jatkuvan alan seuraamisen kautta, Riikka Fransila sanoo.

Myös Helsinki-sviitissä on uniikkeja materiaaleja, muun muassa kalusteiden verhoilukankaita. Kuva: Riikka Kantinkoski

Tilaajan toiveissa oli saada kolme hyvin erityyppistä tilaa yhteen kerrokseen. 

– Toivottiin  runsasta ja monimuotoista sisustusta, paljon kerroksellisuutta ja runsaita värejä. Kun reunaehdot oli päätetty, varsinaiselle suunnittelulle saimme hyvin vapaat kädet. Toiminnallisuus oli toki myös tärkeää, ja siihen kiinnitettiin projektin edetessä erityistä huomiota, Asta Granberg kertoo.

Ravintolakerroksen teemana on rohkea ja boheemi helsinkiläinen. Rakennuksen historiaa ei erityisesti korostettu vaan haluttiin luoda jotain perinteisistä hotellikonsepteista erottuvaa.

– Helposti lähestyttävä, lämminhenkinen, viihtyisä, erilainen, rohkea, sisustuksen suunnittelijat luonnehtivat kokonaisuutta.

Kaupunkilaisia ja hotellivieraita palveleva Bar HKI on tunnelmaltaan syvä, Urban Chic -tyylinen, Helsingin sykkivää eleganssia heijastava. Sisustussuunnittelijoiden mukaan väritys on olohuonemaista ja tunnelmaa luodaan valaistuksella. 

Klassista ja eleganttia sisustusta, jossa näkyy helsinkiläisyys, 1930-luku ja nykyaika. Allastasossa on kotimaista vihreää graniittia.

Ravintola-alueen puuterimainen sävytys on saanut inspiraationsa Helsingin vanhasta rakennusarkkitehtuurista.

– Se on baaria raikkaampi alue, joka toimii karamellimaisena näyteikkunana ulospäin. Tila toimii oleskeluun, työntekoon ja aamiaisen lisätilana, Fransila sanoo.

Kolmas ravintolakerroksen tila on Pauli’s Pizza & Grill.

– Tämä alue on kuin puisto Helsingin ytimessä. Se on sisustettu rennolla ja persoonallisella otteella vahvoin värein ja runsain materiaalein, Granberg toteaa.

Sisustuksen kaluste- ja materiaalivalinnoissa pyrittiin vastuullisuuteen.

– Olemassa olevat kalusteet inventoitiin heti suunnittelun alussa ja niitä hyödynnettiin niin paljon kuin mahdollista saneerauksen jälkeen. Pyrimme aina siihen, että valinnat ovat ympäristöystävällisiä, eikä hyvää, laadukasta tavaraa pistetä turhaan uusiksi, Riikka Fransila kertoo.

Tapahtumatilassa on aula sekä kaksi kokoontumistilaa, kuvassa toinen niistä. Tapahtumatila on tila tilassa -rakenne, millä suojellaan uusien pintojen takana olevia vanhoja pankkisalin pintoja.

Huoneet ja käytävät

Hotellihuoneiden ja käytävien sisustus- ja kalustesuunnittelusta sekä graafisesta ja opaste­suunnittelusta vastaa suunnittelu­toimisto KOKO3. 

Remontissa hotellihuoneiden määrä säilyi 205:ssä. Huoneet sijaitsevat kerroksissa 2–8.

– Huoneet ja kylpyhuoneet ovat vaihtelevan kokoisia, siinä on vanhan talon charmia. Kokovaihtelun vuoksi kiintokalusteiden mitoitus oli vaativaa, kun kalusteiden piti sopia kaikkiin huoneisiin. Sisustusarkkitehtimme Riikka Seitsonen ja Mimmi Heikkinen loivat kauniit ja kaikkiin tiloihin sopivat ratkaisut. Olemme tyytyväisiä yksinkertaisesta ratkaisusta monimuotoisiin tiloihin, sisustusarkkitehti SIO Aino Brandt sanoo.

Valintojen visuaalisuutta ja toiminnallisuutta testattiin mallihuoneessa.

Sisustuskonsepti on ”Helsinki pala palalta”. Konseptin materiaalit, värit ja kuvitukset ovat paloja Helsingistä. Brandt kuvailee konseptia kumarruksena Helsingille. 

Brandtin mukaan hotellihuoneiden ja -käytävien sisustuksessa on aikaa kestävää klassista ja eleganttia tyyliä modernilla otteella.

Tapahtumatilassa on hieman 30-lukulaisuutta, muun muassa vaimentavissa seinä­paneeleissa on muistumia alkuperäisestä stukko­pinnasta. Samoin lattian ruudutus löytyi vanhoista valokuvista. Tässä kokoustilassa näkyy vanhaa lattiapintaa lasin alta.

– Materiaaleissa heijastuu Helsingin saaristo ja sen sileät graniittipinnat, esimerkiksi kylpyhuoneiden allastasoissa on kotimaista vihreää graniittia. Tummaa puuta on käytetty paljon funkkisrakennuksen hengessä. Huoneissa on puuterisia sävyjä Engelin ajan arkkitehtuurista. Aulan alakatossa on kiiltävä tummanvihreä maali; saman aikakauden rakennuksissa kuten Eduskuntatalossa ja Lasipalatsissa on kiiltäväksi maalattuja upeita kattoja, Brandt kertoo.

Sisustusmateriaaleissa on paljon ainutlaatuisuutta. Tapetit on suunniteltu Helsinki-hotellia varten. Kuvioina on lokkeja, kantakaupungin kattojen muotoja ja Finlandia-talon marmorilaattoja. Hotellihuoneiden nojatuolien raidallinen villakangas on Annalan hotellia varten kutoma. 

Käytävien seinissä on maalattua panelointia ja lattiassa on tekstiili­matto. Seinien vaaleanvihreän tapetin kuosi on ”Bulevardin lehmukset”. Käytävän ja huoneiden tapettien kuosit on suunnitellut KOKO3:n sisustusarkkitehti Diana Cerrada.

Tapahtumatilaan pääsee suoraan Kluuvikadulta. Tilasta on yhteys hotellin ja sen ravintolatilojen puolelle (vas.).

Urakoitsijalle tuttua 

Rakennus Oy Antti J. Ahola oli kohteessa pääurakoitsijana. Työhön kuului hotellin rakennus- ja talotekniset muutostyöt.

– Kohde oli hyvin pitkälle meille tyypillinen vanha rakennus. Melko suuri muutosten määrä lähtötietoihin nähden oli osittain yllätys, työpäällikkö Juha Jalava toteaa.

Hotellikäytävien ja -huoneiden välinen korkoero huoneiden paksujen lattiavalujen vuoksi teetti paljon työtä. 

– Paksu valu poistettiin ja korvattiin lattian tasossa olevalla valulla. Tavaraa kuutioissa poistui melkoisesti käsipelillä lavalle. Vanhassa laatassa oleva tekniikka siirrettiin kulkemaan pääosin uuden laatan alapuolella, Jalava kertoo. 

Korona vaikutti urakointiin.

Kaupunkilaisia ja hotellivieraita palveleva Bar HKI on tunnelmaltaan syvä, Urban Chic -tyylinen, Helsingin sykkivää eleganssia heijastava. Väritys on olohuonemaista, ja tunnelmaa luodaan valaistuksella.

– Jo koronan ensimmäisessä aallossa työmaa jouduttiin sulkemaan viikoksi. Lähes koko työmaan ajan varauduttiin tilanteeseen, että saatiin nopeasti varamiehitystä sairastuneiden tilalle työvaiheiden toteutukseen.

– Materiaalipula vaikutti eniten meihin pitkittyneissä materiaalien toimitusajoissa sekä tietysti tämän myötä myös näiden myöhästyneissä asennuksissa, Jalava sanoo.

– Hankkeessa on odotetustikin kohdattu vanhojen kiinteistön saneeraushankkeille tyypillisiä yllätyksiä ja pulmia, jolloin tärkeintä on, miten yllätyksiin reagoidaan ja miten vaihtoehtoisia toteutusratkaisuja on osattu hakea. Kiinteistön omistajana olemme tyytyväisiä lopputuotteeseen, Exilionin Jussi Ojamo sanoo.

– Meillä oli huipputiimi yhteistyössä urakoitsijan ja suunnittelijoiden kanssa. Projekti kesti yli 2,5 vuotta, ja kaikki puhalsivat yhteen hiileen. Iso hatunnosto urakoitsijalle: kun löytyi yllätyksiä, he taipuivat moneen. Ammattiylpeys näkyy, KOKO3:n Aino Brandt toteaa.

Teksti: Jaana Ahti-Virtanen | Kuvat: Vesa Voitto Sakari

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Kuule miten voit kasvattaa rakennusalan myyntiäsi ja markkinoida tehokkaammin palveluidemme avulla

Antamalla yhteystietosi voimme olla sinuun yhteydessä tuotteisiimme liittyen. Lue lisää tietosuojasta tästä.