Ilmakuva Seinäjoen asemanseudusta.
Lähivuosien aikana Seinäjoen asemanseutu rakentuu noin 18 hehtaarin alueelle.

Seinäjoen uusi asema-alue avautuu

Seinäjoen asema-alueen ensimmäinen vaihe avautuu keskiviikkona 4.12. Asemakokonaisuus on joukkoliikenteen solmualue, palvelukeskittymä sekä satojen ihmisten työskentely-ympäristö ja koti. Seinäjoen rautatieasemalla kulkee vuosittain yli miljoona matkustajaa. Rakentamisesta on vastannut YIT. Kokonaisuuden arkkitehti- ja pääsuunnittelusta on vastannut arkkitehtitoimisto OOPEAA.

Ensimmäiseen rakennusvaiheeseen kuuluvat hyvinvointialueen perhekeskus, asemahallin sisältävä toimisto- ja liikerakennus, asema-aukio, alikäytävä ja kaupungin tytäryhtiö Seipark Oy:n pysäköintitalo (P-Asema) sekä asuinkerrostalo. Ensimmäisessä vaiheessa toteutetaan vielä kaksi asuinkerrostaloa lisää. Kun uusi asema avautuu, vanhan aseman odotustila poistuu käytöstä.

–Aseman ensimmäisen vaiheen avautuminen on hieno virstanpylväs Seinäjoelle ja koko maakunnalle. Uudet rakennukset paraatipaikalla ovat vetovoimainen portti Etelä-Pohjanmaalle, sanoo Seinäjoen kaupunginjohtaja Jaakko Kiiskilä.

Kokonaisuus on myös kaupunkikuvallisesti merkittävä, ja sen osana valmistuu mm. asema-aukio, joka kytkee asema-alueen osaksi kaupungin keskustaa.

–Seinäjoen asema-alue on yksi Suomen merkittävimmistä joukkoliikenneyhteyksien keskuksista, joka tarjoaa ihmisille viihtyisän kohtaamispaikan lisäksi myös koteja, palveluja ja työskentelypaikkoja, sanoo YIT:n aluepäällikkö Mikael Snellman.

–Kortteli muodostaa uuden, aktiivisen ytimen kaupungille, jossa toiminnot ja palvelut kohtaavat. Samalla se toimii uutena maamerkkinä saavuttaessa junalla suoraan Seinäjoen keskustaan, luonnehtii kokonaisuuden pääsuunnittelija ja vastaava arkkitehti, Anssi Lassila, OOPEAA-arkkitehtitoimiston perustaja ja johtaja.

Aseman alikäytävä valmistuu helmikuussa 2025

Väyläviraston ja Seinäjoen kaupungin yhteishankkeena toteutettu alikäytävä laitureille 1, 2 ja 3 otetaan käyttöön helmikuussa 2025.

Uudet laiturikatokset ja kävelyreitit laitureille valmistuvat helmikuun 2025 loppuun mennessä.

–Uusi alikäytävä varmistaa sujuvan yhteyden asemalta ja sen palveluista suoraan junalle. Vanhaan rautatieasemaan ei Väyläviraston hankkeessa tehdä muutoksia, kertoo projektipäällikkö Mikko Heiskanen Väylävirastosta.

Mitä seuraavaksi?

Seinäjoen asema-alueen keskustan puoleisten kortteleiden rakentaminen on jaettu useampaan vaiheeseen. Lähivuosien aikana asemanseutu rakentuu noin 18 hehtaarin alueelle.

Seinäjoen kaupunki ja Senaatin Asema-alueet Oy pyrkivät yhdessä löytämään parhaan ratkaisun asema-alueen jatkokehittämiseksi. Suunnittelun myötä selviää myös seuraavan vaiheen toteutuksen aikataulu.

–Ensimmäinen rakennusvaihe täydentyy vielä kahdella asuinkerrostalolla, joiden rakentamisen pyrimme käynnistämään heti asuntomarkkinatilanteen sen salliessa, YIT:n Snellman kertoo.

–Uskomme, että huippupaikalla oleva, tasokas ja mittava kokonaisuus kiinnostaa investoreita. Tavoitteena on monipuolinen lisärakentaminen palveluille, asumiselle ja liiketoiminnalle, kaupunginjohtaja Jaakko Kiiskilä toteaa.

Faktaa asemanseudusta
  • Elokuussa 2022 alkaneen ensimmäisen rakennusvaiheen laajuus noin 40 000 neliömetriä. Hankkeen kustannusarvio yli 50 miljoonaa euroa.
  • Arkkitehti- ja pääsuunnittelusta on vastannut arkkitehtitoimisto OOPEAA. Rakentamisesta on vastannut kokonaisuudessaan YIT.
  • Pysäköintitalon on rakentanut Seipark Oy:n tytäryhtiö Seinäjoen Pysäköintitalot Oy. Seinäjoen kaupunki on vastannut katujärjestelyistä.
  • Väylävirasto on osallistunut pysäköintilaitoksen liityntäpysäköintipaikkojen ja pyöräpysäköintipaikkojen kustannuksiin sekä alikäytävän rakentamiseen. Väyläviraston osuus on noin 5,9 miljoonaa euroa vuosina 2022–2025.
  • Kun uusi asema avautuu 4.12., vanhan aseman odotustila poistuu käytöstä. Rakennuksen omistaja, Senaatin Asema-alueet Oy, selvittää vanhan asemarakennuksen jatkokäyttöä ja kartoittaa mahdollisia uusia vuokralaisia. Vanhan aseman tulevaisuus ja uusi käyttötarkoitus tarkentuu asema-alueen toisen vaiheen suunnittelun edetessä.

Asema-alueella on viisi taideteosta. Taidekohteet sijoittuvat perhekeskuksen aulaan, perhekeskuksen edustan aukiolle, pysäköintitalon julkisivuihin, pysäköintitalon ja perhekeskuksen yhdistävään sisäänkäyntiin sekä alikäytävään.

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail