Satakielenpuistossa kerralla kaikki kuntoon

As Oy Satakielenpuisto Turun Pääskyvuoressa on 12 asuinrakennuksen taloyhtiö, jossa on käynnissä budjettihinnaltaan 12,5 miljoonan euron LVIS-saneeraus. Mittavassa remontissa korjataan kaikki kylpyhuoneet, uusitaan yhteiset tilat ja kunnostetaan piha-alue. Samaan aikaan toteutetaan lämmöntuottotavan muutos: taloyhtiö siirtyy kaukolämmöstä maalämpöön.

Asunto Oy Satakielenpuistossa on kymmenen kerrostaloa ja kaksi rivi­taloa sekä liiketila, jotka ovat valmistuneet 1960–1970 -lukujen vaihteessa. Taloyhtiössä on yhteensä 241 asuntoa ja noin 600 asukasta.

Turun suurimpiin taloyhtiöihin lukeutuvassa Asunto Oy Satakielenpuistossa on kymmenen kerrostaloa ja kaksi rivi­taloa sekä liiketila, jotka ovat valmistuneet 1960–1970-lukujen vaihteessa. Taloyhtiössä on yhteensä 241 asuntoa ja noin 600 asukasta. Piste­taloissa on 4–7 kerrosta, joissa on keskimäärin 20–25 asuntoa. Korkeimmassa talossa on 35 asuntoa. Kaksikerroksisissa rivitaloissa on yhteensä 14 asuntoa.

Asunto Oy Satakielenpuiston hallituksen puheenjohtaja Topi Ruotsalainen kertoo putki­remontin tulleen ajankohtaiseksi, koska 50 vuotta palvelleet putket olivat elinkaarensa päässä ja vuotovahinkoja alkoi ilmaantua yhä enemmän.

Saunojen puupinnat ovat lämpökäsiteltyä haapaa, joka on kestävä materiaali. Lauteiden rungot ovat rosteria. Tunnelmaa luo led-valaistus.

– Linjasaneerauksen ajoittamiseen vaikuttivat aikaisemmin toteutetut julkisivuremontti ja hissien kunnostus. Taloyhtiö maksoi näitä koskevat lainat pois ennen kuin alettiin suunnitella seuraavaa isoa remonttia.

Taloyhtiön isännöitsijänä vuodesta 2018 toiminut Mika Varpula Realia Isännöinti Oy:stä kertoo, että alkuperäinen hankesuunnitelma ei tyydyttänyt osakkaita, joten se päivitettiin.

Taloyhtiössä puntaroitiin huolella eri toteutusmenetelmiä.

Käyttövesi- ja viemäriputket on vedetty huoneistojen kautta ja sähkönousut porraskäytävien kautta. Jokaisen talon yhdessä asuntolinjassa myös käyttövesiputket on jouduttu asentamaan porraskäytävän puolelle.

– Yhtiökokouksen enemmistön päätöksellä päädyttiin perinteiseen putkiremonttiin. Esillä oli myös putkien sukitus, mutta katsottiin paremmaksi ratkaisuksi laittaa kaikki kerralla kuntoon. Viemäriputket olivat valurautaa ja osa niin huonossa kunnossa, että sukitus ei tullut kyseeseen, Ruotsalainen kertoo.

Putkiremontin ja siihen kuuluvien töiden kustannukset ovat noin 12,5 miljoonaa euroa. Neliöhinta asettuu noin 700 euroon.

– Satakielenpuisto on tavallisten ihmisten taloyhtiö, ja mittava remontti on monelle osakkaalle elämän suurin investointi.

Talojen välille on kaivettu uudet sähkö- ja kaapelivedot sekä käyttövesi-, viemäri- ja lämmitysputkistot.

Remontin yhteydessä tehtiin energiaselvitys, jossa kartoitettiin kaikki mahdolliset lämmöntuottotavat. Laskelmat osoittivat, että maalämpö on yhtiölle edullisin vaihtoehto.

Energiaremontti maksaa noin 1,3 miljoonaa euroa. Hanke rahoitetaan hoitolainalla, jolloin osakkaille ei muodostu hankkeesta lainaosuutta, eikä erillistä pääomavastiketta. Lainan takaisinmaksu katetaan säästyvillä kaukolämpömaksuilla.

Urakka-aika puolitoista vuotta

As Oy Satakielenpuiston mittavassa hankkeessa suunnittelijana, projektinjohtajana, rakennuttajana ja valvojana toimii RTC Vahanen Turku Oy. Hanke toteutetaan tavoitehintaisena projektinjohtourakkana, ja pääurakoitsijana on turkulainen Rakennuspalvelu J. Martti & Co Oy. Kaivokenttäurakan suoritti Rototec Oy ja lämpö­pumput asentaa Tipitek Oy.

Vahanen tuli projektiin mukaan vuonna 2018 viemään loppuun hankesuunnitelmaa. Suunnittelun projektipäällikkö Tanja Parkko kertoo, että toteutussuunnitteluun siirryttiin heti vuoden 2019 elokuussa, kun taloyhtiö oli kesällä kilpailutuksen kautta valinnut suunnittelijan.

Urakoitsija käynnisti työt Satakielenpuistossa vuoden 2020 tammikuussa. Vastaava työn­johtaja Samuel Kalm Rakennuspalvelu J. Martti & Co Oy:stä kertoo toteutusvaiheen kestävän puolitoista vuotta.

– Koska kyseessä on iso kohde, on meillä kaksi työporukkaa, eli etenemme kahdessa talossa yhtä aikaa, Kalm kertoo. Toisena vetäjänä työmaalla on Jens Holmström. Satakielenpuiston työmaavahvuus on ollut enimmillään noin 60 henkilöä.

Vanhoista lämmönjakohuoneista löytyi kylliksi tilaa maalämpölaitteistoille.

Hankkeen projektinjohtaja Petri Kauhaniemi Vahaselta kertoo, että ilman tätä järjestelyä urakka-aika olisi kolme vuotta. 

Ensimmäisissä asunnoissa putkiremontti alkoi helmikuussa 2020 ja valmistui huhtikuun alussa, joten nämä linjat ovat olleet käytössä vuoden päivät. Työt ovat edenneet aikataulussa ja kaikkien asuntojen osalta on valmista juhannukseksi 2021.

Uudet putket ja paljon muuta

Perinteisen putkiremontin tapaan käyttövesi- ja viemäriputket uusitaan sekä kylpyhuoneet saneerataan lattiasta kattoon.

– Huoneistojen uudet käyttövesi- ja viemäri­putket menevät wc:n ja vaatehuoneen takana kulkevassa hormissa. Jokaisen talon yhdessä asunto­linjassa käyttövesiputket jouduttiin vetämään rappukäytävän kautta, Petri Kauhaniemi esittelee.

– Kylpyhuoneissa panostetaan hieman parempaan kalustukseen, ja niissä on muun muassa seinä-wc:t ja sadesuihkut. Taloyhtiö halusi suosia hankinnoissa suomalaisia tuotteita. Kaluste- ja laattavaihtoehtoja on useita, joista valta­osa asukkaista on löytänyt mieleisensä.

Yhtiön sähköpääkeskukset ja asuntojen sähkö­keskukset uusitaan. Taloyhtiössä on Topi Ruotsalaisen mukaan ollut käytössä niin kutsuttu turkulainen malli, jossa vesi ja sähkö ovat olleet yhtiön mittarien takana ja asukkaat ovat maksaneet niistä yhtiövastikkeessaan. Tilanne muuttuu, kun asuntoihin asennetaan huoneistokohtaiset vesi- ja sähkömittarit.

Yleisissä tiloissa tehtiin tilamuutoksia. Esimerkiksi saunaosastoissa tilankäyttö suunniteltiin uusiksi. Yhden saunaosaston paikalle on tulossa täysin esteetön sauna.

Talojen uudet sähkönousut on vedetty porras­käytävien kautta.

– Huoneiston sähkökeskus on aikaisemmin ollut keittiön seinällä tai keittiökaapissa. Uusi keskus asennetaan kätevämpään paikkaan vaate­huoneen puolelle, Kauhaniemi kertoo.

Sähkönjakelujärjestelmän lisäksi yhtiössä uusitaan antenni- ja yleiskaapelointi, lämmitysjärjestelmä tasapainotetaan ja patteriventtiilit vaihdetaan sekä ilmanvaihtokoneet uusitaan ja ilmanvaihto tasapainotetaan.

Isossa remontissa ei ole vältytty yllätyksiltä ja niiden aiheuttamilta lisäkustannuksilta.

– Rivitaloissa ilmeni sisäilmaongelmia, joiden lähteeksi paljastui talon alla kulkenut vanha putkikanaali. Se poistettiin käytöstä kokonaan ja tila täytettiin vaahtobetonilla. Lisäksi asennettiin huoneistokohtaiset tulo-poistoilma­koneet. Korjaustoimet maksoivat taloyhtiölle 0,5 miljoonaa euroa, Samuel Kalm kertoo.

Yleiset tilat uuteen uskoon

Satakielenpuiston yleiset tilat kokevat melkoisen kasvojenkohotuksen. Ne kunnostetaan uusien veroisiksi ja niissä tehdään tarpeenmukaiset tilamuutokset.

– Esimerkiksi ulkoiluvälineiden säilytykselle tulee enemmän tilaa. Yhdessä pyörä­varastossa on pesupiste polkupyörille ja muille kulku­välineille, projektipäällikkö Tanja Parkko kertoo.

Ensimmäisessä kerroksessa olevien varastojen ulko- ja sisäovet vaihdetaan aikaisempaa leveämpiin oviin, joten kulku helpottuu ja sisälle pääsee vaikkapa tavarapyörän kanssa.

Remontti on vielä kesken, viimeisetkin asunnot valmistuvat juhannukseen mennessä.

Vähällä käytöllä olleista kylmäkellareista luovutaan. Tilalle asennetaan kylmäkaapit, jotka ovat asukkaiden vuokrattavissa. Vanhat puiset häkkivarastot puretaan, ja niiden paikalle tulee nykyaikaiset metalliset häkkivarastot. Kolmeen pesutupaan tehdään pintaremontti. Niin ikään taloyhtiön kerhotila kunnostetaan.

Porraskäytävien lattiat ja katot uusitaan sekä seinät maalataan. Petri Kauhaniemi kertoo, että yksi ennalta arvaamattomista haasteista oli kahden talon porrashuoneiden vanhoissa seinätasoitteissa ollut asbesti, jota ei muualla ollut.

Porraskäytävissä on liiketunnistimella toimivat led-valaisimet. Paloturvallisuus kohenee, kun rappukäytäviin asennetaan verkkovirralla toimivat palovaroittimet ja uudet palo-ovet sekä uusitaan savunpoistoluukut nykymääräysten mukaisiksi.

Iso tason korotus tapahtuu saunaosastoissa.

– Taloyhtiössä oli viisi saunaosastoa, jotka on edellisen kerran kunnostettu 1990-luvulla. Remontissa saunojen määrä vähenee neljään, mutta taso nousee tuntuvasti. Saunoista yksi on täysin esteetön, Parkko toteaa.

Taloyhtiön puheenjohtaja Topi Ruotsalainen kertoo, että saunomisen suosio on kasvanut huimasti verrattuna aikaisempaan.

Saunavuoron ajanvaraus siirtyy tulevaisuudessa nettiin ja linkittyy sähköiseen avainjärjestelmään. Tämä tunnistaa varauksen perusteella, kenen avain sopii saunaosaston lukkoon ja antaa kulkuluvan.

Kylpyhuoneissa panostetaan hieman parempaan kalustukseen, ja niissä on muun muassa seinä-wc:t ja sadesuihkut.

Digitaalisuus tulee näkymään myös porras­käytävissä, joihin asennetaan sähköiset infotaulut.

Piha saman tien kuntoon

Piha-alueella tehdään runsaasti kaivutöitä, kun talojen väliset sähkö- ja kaapelivedot sekä käyttö­vesi-, viemäri- ja lämmitysputkistot uusitaan.

Vastaava työnjohtaja Samuel Kalmin mukaan vanhoja reittejä on hyödynnetty mahdollisimman paljon. Kallioisesta tontista huolimatta on vältytty louhinnalta.

Koska koko piha-alue joka tapauksessa myllätään, päätti taloyhtiö sisällyttää hankkeeseen myös piharemontin, jonka osuus kustannuksista on yli 0,7 miljoonaa euroa.

– Pihasuunnitelmaan on saatu asukkailta ja osakkailta palautetta sekä ideoita, joita on otettu tulevassa remontissa huomioon. Esimerkiksi grillipaikkoja haluttiin enemmän kuin mitä oli suunnitelmassa ja samalla luovuttiin saunaosastojen yhteyteen kaavailtujen vilpoloitten rakentamisesta, Mika Varpula kertoo.

Pihan kaapelointi uusitaan kokonaan.

– Paikoitusalueille tulee pikalatauspisteet yhteensä kuudelle sähköautolle. Lisäksi kaapeloinnissa varaudutaan järjestelmän laajentamiseen, Petri Kauhaniemi toteaa.

Maanrakennustyöt Satakielenpuistossa jatkuvat elokuun loppuun asti.

Taloyhtiön jätteenkeräys uusittiin viime vuonna. Tontilla on kaksi syväkeräyssäiliöpistettä, joissa on varauduttu tulevaan tekstiilikeräykseen. Vesikattojen pinnoitus toteutettiin niin ikään viime vuonna erillisenä urakkana.

As Oy Satakielenpuiston mittava remontti on sujunut hyvin, toteavat projektinjohtaja Petri Kauhaniemi (vas.), suunnittelun projektipäällikkö Tanja Parkko, isännöitsijä Mika Varpula, talonmies Jouko Nurmi, hallituksen puheenjohtaja Topi Ruotsalainen ja vastaava työnjohtaja Samuel Kalm.

Kaukolämmöstä maalämpöön

– As Oy Satakielenpuiston energiaremontti on todennäköisesti Suomen suurin yksittäisen taloyhtiön toteuttama maalämpö­kohde. Lämmitys­energian tarve on vuosittain noin 2400 megawattituntia, isännöitsijä Mika Varpula sanoo.

Satakielenpuiston tontti on neljä hehtaaria, joten alueella oli Petri Kauhaniemen mukaan hyvin tilaa maalämpöjärjestelmälle. Maalämpökaivoja porattiin yhteensä 74 kappaletta.

Taloyhtiön kolmeen lämmönjakohuoneeseen asennettiin maalämpöpumput, varaajat sekä muut järjestelmään kuuluvat koneet ja laitteet.

– Taloyhtiössä oli ennen kaukolämpöä ollut öljylämmitys. Yhdessä lämmönjakohuoneessa oli ollut kattilahuone ja kahdessa isot lämminvesivaraajat, joten näiden jäljiltä maalämpö­koneikolle oli tarpeeksi tilaa.

Energiaremonttia suunniteltaessa selvitettiin myös lämmön talteenottojärjestelmän rakentamista.

– Laskelmat osoittivat, että talteenottoputkitukset olisivat tulleet liian kalliiksi, joten pelkkä maalämpö on kannattavampi ratkaisu. Lämmitys­huippuja tasaavat sähkövaraajat.

Energiaremontin suunnitteluvaiheessa tuli kuvioon mukaan Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA:n myöntämä energia-avustus asuinrakennusten energiatehokkuutta parantaviin korjaushankkeisiin. Taloyhtiölle on myönnetty energia-avustusta 470 000 euroa.

– Maalämpöjärjestelmän takaisinmaksuajaksi on laskettu kymmenen vuotta, mutta avustuksen ansiosta se jonkin verran lyhenee.

Maalämpötyöt aloitettiin tontilla huhtikuussa 2020. Kolmesta maalämpöjärjestelmästä kaksi on jo käytössä, ja viimeinen valmistuu kesällä 2021.

Taloyhtiön lisääntynyttä sähköntarvetta varten Turku Energia rakensi uuden muuntamon.

Yhdessä tekemisen meininki

Vastaava työnjohtaja Samuel Kalmin mukaan urakka on mennyt hyvin. Aikataulu on pitänyt siitä huolimatta, että lisätöitä on jouduttu tekemään muun muassa rivitalojen sisäilmakorjausten vuoksi.

Projektipäällikkö Tanja Parkko toteaa, että suunnitelmia on jouduttu päivittämään remontin aikana.

– Suunnitelmia on tehty nopeaankin tahtiin, että työn toteuttaminen etenee. Esimerkiksi rivi­talojen putkikanaalin korjaustyö pystyttiin suunnittelemaan vasta sitten, kun paikat oli avattu ja nähty todellinen tilanne.

Samuel Kalm kiittelee sujuvaa yhteistyötä.

– Projektiorganisaatiossa on yhdessä tekemisen henki, hän tiivistää.

Taloyhtiön puheenjohtaja Topi Ruotsalainen kertoo remontin menneen siihen malliin, että hän on saanut nukkua yönsä rauhassa. Urakoitsijoiden työntekijät saavat häneltä kiitoksen ja erityismaininnan ansaitsee työmaan siisteys.

Isännöitsijä Mika Varpula on samoilla linjoilla.

– Toteutusvaihe on mennyt erinomaisesti, ja tekijät ovat parasta A-ryhmää.

Varpulan mukaan joustavuutta on löytynyt myös tilanteissa, kun hallitus on pyöritellyt eri vaihtoehtoja. Hän toteaakin, että päätöksentekoon liittyy haasteita Satakielenpuiston kaltaisessa taloyhtiössä, jossa on sekä kerros- että rivitaloja.

Taloyhtiössä odotetaan Topi Ruotsalaisen mukaan mielenkiinnolla, miten remontti tulee vaikuttamaan energiansäästöön. Julkisivu­remontti jo osoitti, että energiatehokkuustoimet kannattavat ja säästöä syntyy.

Kun mittava remontti saadaan kunnialla maaliin, on juhlan aika taloyhtiön täyttäessä 50 vuotta.

Teksti: Irene Murtomäki | Kuvat: Aki Aro

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail