Tuomas Kohvakka

Saint-Gobain Finland Oy: Suomen ensimmäinen kiertotalousinsinööri

Tuomas Kohvakka

Helsingissä toimivan Ammattikorkeakoulu Arcadan prosessi- ja materiaalitekniikan kansainväliseltä linjalta vuodenvaihteessa valmistunut Tuomas Kohvakka on tiettävästi Suomen ensimmäinen kiertotalousinsinööri. Kohvakan uniikki titteli kertoo, että Saint-Gobainilla panostetaan monipuolisesti ja pitkäjänteisesti vähähiiliseen, kiertotaloudelliseen rakentamiseen.

– Kiertotalousinsinöörin palkkaaminen, samoin kuin uusiutuvan sähköenergian ja vähähiilisten kierrätysraaka-aineiden käyttö, ovat investointeja strategiamme mukaisiin tavoitteisiin. Aiomme olla hiilineutraali Pohjoismaissa vuonna 2035 ja globaalisti vuonna 2050, toteaa Saint-Gobain Finlandin vastuullisuuspäällikkö Anne Kaiser.

Kohvakalle kestävä kehitys ja vaihtoehtoiset, uudet materiaalit ovat intohimo. Vahva arvopohja ja halu vaikuttaa alaan sisältäpäin ajoivat laivanrakennusfirman työnjohtajana toimineen artesaanipuusepän uudelle uralle.

– Kentällä on tietyt realiteetit ja tavat tehdä, mutta idealismin jyvänen on hyvä säilyttää: uusilla ideoilla on suuri merkitys innovaatioiden syntymisessä. Kiertotalousinsinöörinä pääsen yhdistämään monialaista osaamista sekä kehittämään konkreettisesti uusia tuotteita ja materiaaleja. Olen esimerkiksi jauhanut lasivillatehtaan prosessijätettä geopolymeerin raaka-aineeksi ja koordinoinut Lohjan asuntomessujen Pyörre-talon kokeellista betonivalua, Kohvakka kertoo toimenkuvastaan.

– Tehtäväni on myös kehittää kiertotaloudesta teollisessa mittakaavassa aidosti tuottavaa, jotta siitä tulee pysyvä toimintamalli. Ympäristönäkökohdat on sovitettava yhteen taloudellisten intressien ja ihmisten hyvinvoinnin kanssa, Kohvakka lisää.