Rakennusteollisuus RT:n 100-vuotishistoriikki julkaistu

Rakennusteollisuus RT:n 100-vuotishistoriikki luo katsauksen koko rakennusteollisuuden kehittymiseen yhteiskunnan, yritysten ja järjestötoiminnan näkökulmasta. Historiikki julkaistaan vuoden myöhässä koronasyistä.

Rakennusteollisuus RT:n mukaan sen ja sen edeltäjien 100-vuotisen taipaleen punaisena lankana on kulkenut pyrkimys yhtenäistää työn tekemisen ehtoja ja luotsata toimialan kehitystä. Toiminnan ydintä on ollut jäsenyritysten etujen ajaminen suhdanne- ja lakkoherkällä alalla. Samalla toiminta on ollut neuvottelevaa ja yhteistyöhakuista, mikä on korostunut taloudellisesti vaikeina aikoina, kuten 1990-luvun lamavuosina, RT toteaa.

Historiikki muodostuu artikkeleista, jotka heijastavat rakennusteollisuuden historiaa vuosikymmenen kerrallaan. Painopiste on kahdessa tuoreimmassa vuosikymmenessä, joita ei ole ennen dokumentoitu. Rakennusteollisuuden historiaa on aiemmin taltioitu muun muassa Rakennusteollisuuden Keskusliitto RTK:n 75-vuotishistoriikkiin sekä eri toimialojen omiin historiikkeihin.

Vuonna 2020 tuli kuluneeksi sata vuotta siitä, kun Rakennusteollisuus RT:n edeltäjä Suomen Rakennusteollisuuden työnantajaliitto sai alkunsa. Aikakauteen on mahtunut monenlaisia poikkeuksellisia olosuhteita, ja hyvin poikkeuksellinen tuli myös juhlavuodesta, jolloin koronapandemia haastoi koko taloutta ja yhteiskuntaa ennennäkemättömällä tavalla. Suomessa rakennusala selvisi lopulta melko vähin vaurioin, mutta RT:n merkkivuoden juhlallisuudet jouduttiin peruuttamaan, ja myös historiikin julkaiseminen lykkääntyi. Historiikki julkaistaan verkossa vuoden 2022 kynnyksellä, kun nykymuotoisen RT:n synnystä on kulunut 20 vuotta.

Rakennusteollisuus RT:n liittoyhteisöön kuuluu kuusi toimialaa: Talonrakennusteollisuus, Infra, Rakennustuoteteollisuus, LVI-tekninen urakointi, Talotekninen teollisuus ja kauppa sekä Pinta. Kuuden toimialan yhteensä noin 2 800 jäsenyrityksen palveluksessa on 60 000 henkilöä. Jäsenyritysten yhteenlaskettu liikevaihto on noin 20 miljardia euroa.