Rakennusalan ja digimaailman lupaava liitto

Taloja tulostimesta, rakennuspiirrokset pilvessä – digitalisaatio mullistaa rakennusalaa, mutta tulevaisuus on vielä täynnä kysymysmerkkejä. Varmaa on, että rakennusala ja digitalisaatio ovat kuin luotuja toisilleen ja suurin hyötyjä on asukas.

Digitalisaatio on läsnä kaikkialla arjessamme. Kulutamme perinteistä ja sosiaalista mediaa verkossa, shoppailemme nettikaupoissa, etsimme tietoa ja hypimme sovelluksesta toiseen älypuhelimillamme.

”Digitalisaatio etenee nyt harppauksin haastaen perinteiset toimintamallit elämän joka osa-alueella”, toteaa Keskon rakentamisen ja talotekniikan kaupan digitaalisten palveluiden kehittämisestä vastaava johtaja Timo Heimo .

Moni perinteiseksi mielletty taho kuten pankit, viranomaiset tai vakuutusyhtiöt tarjoavat jo monipuolisia palveluita verkossa. Rakennusala on YIT Plus -palvelun kehityspäällikkö Toni Ruuskan mukaan ratkaisujen edessä.

”Rakentaminen on nyt samassa käännekohdassa kuin media-ala 15 vuotta sitten. Yritysten on päätettävä, pitävätkö ne väkisin kiinni vanhoista toimintatavoista vai astuvatko rohkeasti digimaailmaan.”

Koti ostoskoriin digitaalisesti?

YIT:lle vastaus on selvä. Ruuskan mukaan YIT on ennakkoluulottomasti mukana digitalisaatiossa. Hän uskoo, että koteja voi ostaa digitaalisesti Suomessa jo viiden vuoden kuluttua. Vielä hetki sitten oltiin varmoja, etteivät ihmiset osta verkosta kodinelektroniikkaa kalliimpia hankintoja. Nyt kuluttajat ovat valmiit ostamaan jopa auton netistä: asiakas tutustuu menopeliin virtuaalisesti yksityiskohtia myöten, varustelee sen klikkauksilla mieleisekseen ja tilaa. Hintalappu on reippaasti yli satatuhatta euroa. Miksi kotia ei voisi hankkia samaan tapaan?

”Digialalla alle euron maksavaa kännykkäpeliä saatetaan kehittää vuosia. Satojatuhansia euroja maksavan asunnon hankintaprosessiin panostaminen on järkevää myös bisnesnäkökulmasta. Sitä paitsi koti on helpompi markkinoida kuin mobiilipeli: jokainen meistä tarvitsee asunnon”, huomauttaa Ruuska.

Ensin kuunnellaan, sitten rakennetaan 

YIT:n tavoitteena on kehittää digipalveluita, jotka helpottavat asiakkaiden elämää. Alan edelläkävijänä pelikentällä on vielä tilaa kokeilla ja luoda uusia toimintatapoja. Rakennusala ja digitaalisuus ovat Ruuskan mukaan kuin luotuja toisilleen. Aineeton digipuoli saa kaipaamaansa jalat maassa -asennetta ja konkretiaa. Rakennusalalle digitaalisuus tuo puolestaan asiakaskeskeisyyttä, läpinäkyvyyttä, joustavuutta ja nopeutta.

”Aika, jolloin YIT rakensi pelkästään katon, lattian ja seinät on ohitse. Haluamme tarjota monipuolista asumisen palvelua ja olla mukana asiakkaan elämisessä myös avainten luovutuksen jälkeen.”

Ruuska muistuttaa, että oma koti on yksi ihmisen tärkeimmistä hankinnoista. Aiemmin se on toteutettu lähes täysin tulevan asukkaan toiveita ja tarpeita kuuntelematta. YIT:llä malli käännetään digitalisaation avulla päälaelleen. Ensin kuunnellaan, sitten vasta rakennetaan. Uusi YIT Plus -palvelu on yksi esimerkki uudesta ajattelutavasta.

Pienillä mullistuksilla paremmaksi

Suurten mullistusten sijaan Ruuska uskoo digitalisaation muuttavan rakennusalaa lähes huomaamatta. Ihmiset tajuavat eron vasta jälkikäteen miettiessään, onko asia joskus tehty toisin. Sen sijaan kokonaiset 3D-tekniikalla tulostettavat rakennukset ovat Heimon ja Ruuskan mukaan vielä kaukaista tulevaisuutta. Lähivuosien avainsana on Internet of Things, IoT eli asioiden internet. Esimerkiksi työlaitteisiin kiinnitettävät anturat välittävät reaaliaikaista tietoa laitteen käytöstä ja ongelmista sen myyneelle taholle. Näin korjaukset voidaan ennakoida. Data mahdollistaa myös automaattitäydentämiset.

Rakennusalan ammattilaiset kaipaavat entistä tarkempaa tietoa esimerkiksi tuotteiden ominaisuuksista ja käyttötarkoituksesta. Digisovellukset tuovat tiedot ammattilaisen saataville helposti, oli hän sitten konttorilla tai työmaalla. Rakentaminen nopeutuu, kun ammattilaiset voivat keskittyä itse pääasiaan. Sovellukset lisäävät turvallisuutta, säästävät aikaa ja sitä kautta kustannuksia. Resurssitehokkuuden puolesta puhuu myös Ruuska. Mappipinoista ja lippulappusista päästään eroon, kun tieto tallentuu kaikkien osapuolten käytettäväksi automaattisesti. Digitalisaation avulla ohitetaan monta aikaa vievää työvaihetta.

Monia digimaailman kehitys myös pelottaa, mutta Keskon Heimo rauhoittelee digitalisaation olevan voittopuolisesti erittäin myönteinen asia. Se helpottaa suomalaisten elämää jatkossa tavoin, joita kaikkia emme vielä osaa kuvitellakaan. Digisovellukset tuovat arkeemme lisää joustavuutta. Jokainen voi hyödyntää palveluita tavalla, joka itselle sopii parhaiten – ajasta ja paikasta riippumatta.

”Olemme vasta ottamassa ensimmäisiä askeleita digimaailmaan. Keskeisintä on kokeilla rohkeasti uusia innovaatioita ja testata, millaista hyötyä niistä on”, summaa Heimo.

YIT PLUS

Kotisi elää nyt verkossa

YIT Plus on uusi digitaalinen palvelu, joka helpottaa sekä talokauppoja tekevän että YIT-kodissa asuvan elämää. Jokainen YIT Kodin ostaja saa tunnukset YIT Plus -palveluun kaupanteon yhteydessä. YIT Plus -sovelluksen avulla tuleva asukas voi seurata, miten uusi koti valmistuu ja valita mieleisensä materiaali- ja sisustusratkaisut. Asukas löytää palvelusta myös ajantasaiset tiedot omasta veden- ja sähkönkulutuksesta sekä taloyhtiön ja naapurien viestit sähköiseltä ilmoitustaululta. Valmiiden ilmoituspohjien avulla viestin lähettäminen esimerkiksi isännöitsijälle sujuu sekunneissa. Lisäksi sovellus tallentaa kaikki asuntoon liittyvät dokumentit turvallisesti, joten arkistoinnin ja mapittamisen voi unohtaa. Tiedot ovat YIT:n ja asiakkaan saatavilla, milloin tahansa, vaikka älypuhelimella. Korjauspyynnöt saavuttavat ammattilaiset parilla klikkauksella ja tallennetut tiedot auttavat YIT:tä välttämään virheitä jatkossa. Jokainen tuleva YIT koti on näin entistäkin parempi.


YIT luo parempaa elinympäristöä kehittämällä ja rakentamalla asuntoja, toimitiloja, infrastruktuuria sekä kokonaisia alueita. Visionamme on tuoda enemmän elämää kestäviin kaupunkeihin. Haluamme erottautua välittämällä aidosti asiakkaista, näkemyksellisellä kaupunkikehityksellä, sitoutuneella projektien toteuttamisella ja innostavalla tavalla johtaa. Kasvumoottorinamme toimii kaupunkien kehittäminen kumppaneita osallistaen. Toiminta-alueemme kattaa Suomen, Venäjän, Baltian maat, Tšekin, Slovakian ja Puolan. Vuonna 2015 liikevaihtomme oli lähes 1,7 miljardia euroa, ja työllistämme noin 5 300 henkilöä. Osakkeemme noteerataan Nasdaq Helsinki Oy:ssä. www.yit.fi