Radisson Blu Seaside Hotel

Teksti: Jaana Ahti-Virtanan Kuva: Mikael Lindén

Helsingin kaupunginmuseon mukaan Valion juustovaraston rakennuksen suunnitteli arkkitehti Maunu Siitonen Valion rakennusosastolla vuonna 1939. Sodan takia ensimmäisessä rakennusvaiheessa toteutettiin vain kellarit ja kaksi maanpäällistä kerrosta. Rakennusta on korotettu ja korjattu myöhemmin.

_53a9886Betonirunkoisen rakennuksen välipohjia kantavat sienipilarit. Lönnrotinkadun puolella julkisivulle on ominaista punatiilimuuri ja pienet ikkuna-aukot. Mereltä päin rakennuksen tunnistaa näyttävästä ikkunaulokkeesta. Helsingin kaupunginmuseon mukaan rakennus on funktionalismin ajan teollisuusarkkitehtuurin merkkiteoksia.

Kiinteistössä on kolme rakennusta: vanha laboratorio, jossa A.I. Virtanenkin teki Nobelin arvoista tutkimustaan, juustola ja niiden välissä 1990-luvulla rakennettu toimistovälisiipi. Varasto-toimistosta tuli vuonna 1993 Best Western -hotelli, joka vaihtui S-ryhmän operoimaksi Radisson Blu -hotelliksi vuonna 2003. Kiinteistö on edelleen Valion eläkekassan omistuksessa.

1990-luvulta tähän päivään

Radisson Blu Seasiden uudistusta on tehty projektinjohtourakkana tämän vuoden alusta, valmista on ensi kesänä. Kaikki 335 hotellihuonetta sekä ensimmäisen kerroksen vastaanotto- ja ravintolatilat korjataan.

– Nyt oli uudistuksen aika. Hotellihuoneissa on ollut 1990-luvun ratkaisuja, ne päivitetään. Iso rakenteellinen uudistus on ollut entisen aamiaishuoneen muuttaminen kokous- ja juhlatila Valimoksi, hotellin Front Office Manager Markus Peura kertoo. Valimoon mahtuu 400 henkeä, ja sen sisustuksessa on käytettyä aitoa graffititaidetta.

Uudistushanke on jaettu kolmeen vaiheeseen. Viime kesänä valmistui välisiiven korjaus. Siivessä on 94 hotellihuonetta, kolme kaksikerroksista loftia sekä hotellin ravintola- ja kokoustilat. Myös uudet saunatilat ja nykyaikainen kuntosali on jo avattu.

_53a8377Hotellin kohderyhmänä ovat Peuran mukaan liikematkustajat, jotka tulevat käymään lähiseudun yrityksiin, sekä laatutietoiset vapaa-ajan matkustajat. Peura lupaa jotain uutta ja rouheaa Helsingin hotellimarkkinoille; tarjolla on muun muassa RO-RO bar, kaupunkilaispiha ja meren läheisyys sekä stadilaisia makuja tarjoileva kortteliravintola Bistro Gimis. Kun sen listalta tilaa Kallion, pöytään ilmestyvät – makkara-perunat.

Hotelli avoinna koko ajan

Uudistusta on tehty katkaisematta hotellitoimintaa. Se on ollut mahdollista, koska kiinteistössä on kolme eri rakennusta. Peruskorjaus on edennyt yli puolivälin.

– On pidettävä hotelliasiakkaat tyytyväisinä ja työt käynnissä, Saipu Oy:n aluepäällikkö Tero Viinikka toteaa. Saipu on hankkeessa LVIAJ- ja sprinkleriurakoitsija. Rakennuksen alkuperäiset suunnitelmat ovat luonteelta alustavia, ja siksi työmaalla on haettu reitit talotekniikalle. Viinikan mukaan kaikki on sujunut yllättävänkin hyvin, vaikka töiden aikataulut eivät jousta ja vaiheistus on erittäin tiukka. Aikataulun tiukkuus näkyy tuotevalinnoissa asti. Uudet seinä-wc:t asennetaan uudella tavalla.

– Ne ovat helpompia asentaa kuin ennen. Asennuksen voi tehdä yksi asentaja, eikä hänen enää tarvitse maata kulhon alla. Asennusaika puolittuu, Viinikka sanoo. Seinätelineen tekniikka, kulho, seinäpainike ja vedet kiinni: kokonaisuus vie tunnin yhdeltä asentajalta.

_53a8398– Kun on 335 huonetta, asennusajalla on suuri merkitys, Markus Peura toteaa. Radisson Blu Seasiden uudistuksessa valinnat on mietitty elinkaaren kannalta. Esimerkiksi viemäri on haponkestävästä teräksestä.

– Elinkaaret ovat pitkät myös posliinituotteissa, Geberit Oy:n Petra Myllynen sanoo. Hotelliin valittiin IDO:n wc-kulhot ja Geberitiltä seinä-wc-telineet ja huuhtelupainikkeet. Elinkaariajatteluun sisältyy huollon ja puhtaanapidon helppous.

– Posliinituotteissa on uusi lasite, joka sulaa aiempaa alemmassa lämpötilassa ja siksi pinnoitteesta tulee sileämpi, joten pintaan ei tule pinttymiä, Myllynen kertoo. Siivousaikaa lyhentää myös uusien wc-kulhojen huuhtelukauluksettomuus sekä wc:n kannet, jotka saa vetäisemällä irti siivouksen ajaksi.

– Elinkaarikestävyyteen liittyy myös se, että seinän taakse jäävien tuotteiden varaosia saa 25 vuoden ajan ja näkyviin jäävien tuotteiden varaosia 10 vuoden ajan. Se on vahva argumentti suunnittelijoille ja tilaajille, Myllynen sanoo.

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Kuule miten voit kasvattaa rakennusalan myyntiäsi ja markkinoida tehokkaammin palveluidemme avulla

Antamalla yhteystietosi voimme olla sinuun yhteydessä tuotteisiimme liittyen. Lue lisää tietosuojasta tästä.