Kuva: Laakson yhteissairaala / Laakson Latu

Q1/2023: Laakson yhteissairaala rakennetaan vaiheittain

Helsingin kaupunki ja Helsingin Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS rakentavat yhteisen Laakson yhteissairaalan, josta tulee psykiatriaan, somatiikkaan ja neurologiaan erikoistunut sairaala. Vuosina 2022–2030 vaiheittain rakennettavan hankkeen toteuttaa Laakson yhteissairaalan allianssi.

Kuva: Laakson yhteissairaala / Laakson Latu

Laakson yhteissairaalan rakennuskokonaisuus koostuu uudisrakennuksista sekä peruskorjattavista ja uudistettavista rakennuksista. Hankkeen tilaajana toimii Helsingin kaupungin ja HUSin Kiinteistöosakeyhtiö Laakson yhteissairaala.  Allianssihankkeen päätoteuttajana toimii SRV. Pää- ja arkkitehtisuunnittelusta vastaa arkkitehtiryhmä Laakson LATU, rakenne-, geo- ja kalliosuunnittelusta UNITAS-ryhmittymä sekä LVISA-suunnittelusta Granlund Oy.

Laakson yhteissairaala -hankkeen hyväksymisvaiheessa enimmäishinnaksi asetettiin 838 miljoonaa euroa, mutta rakentamiskustannusten nousun vuoksi summa on kohoamassa 870 miljoonaan euroon.

Kustannusten nousun hillitsemiseksi myös hankkeen laajuuteen suunnitellaan muutoksia. Oikeuspsykiatrian tilat esitetään rakennettavaksi Laakson sijaan Kellokosken Ohkolan alueelle, jossa ne sijaitsevat nykyäänkin. Muuten psykiatrinen sairaalahoito sekä lasten ja nuorten psykiatrinen hoito sijoittuvat edelleen Laakson alueelle. Sairaalahoidon paikkamäärään ei ole tulossa muutoksia.

Päärakennuksen pinta-alaa on tarkoitus pienentää madaltamalla rakennusta yhdellä kerroksella ja se tulisi olemaan noin 90 000 bruttoneliömetriä. Sairaansijojen määrä säilyisi silti ennallaan, kun käytössä olisi myös 2-3 hengen potilashuoneita. Psykiatrian osastoilla tulee olemaan vain yhden hengen huoneita.

Lisäksi kustannuksia on tarkoitus karsia luopumalla yhden vanhan rakennuksen peruskorjauksesta. Peruskorjattavien sairaalarakennusten pinta-ala tulisi siten olemaan noin 17 000 bruttoneliömetriä.

Työt Laakson yhteissairaalan alueella ovat käynnistyneet viime vuonna purkutöillä ja infran rakentamisella. Laakson yhteissairaala tehdään vaiheittain, ja sen viimeinen osa valmistuu alustavan aikataulun mukaan vuonna 2030.

Tämä on vain yksi esimerkki tuhansista rakennusprojekteista, joiden yksityiskohtaiset tiedot löytyvät RPT SMART -hanketietopalvelusta. Pyydä ilmainen esittely ja tutustu kaikkiin sinua kiinnostaviin projekteihin!