Metsä-paviljonki Tokio, kuva: Helin & Co ja Metsä Group

Puuosaaminen näkyy Tokion olympialaisten Suomen paviljongissa

Metsä-paviljonki edustaa suomalaista teollista puuosaamista Tokion kesäolympialaisissa 2020. Paviljonki rakennetaan Metsä Woodin kehittämistä teollisesti valmistetuista puuelementeistä, ja sen rakenteet suunnittelee A-Insinöörit.

Metsä-paviljonki Tokio, kuva: Helin & Co ja Metsä Group

Tokioon vuoden 2020 kesäolympialaisten yhteyteen nouseva Metsä-paviljonki toimii Suomen olympia- ja paralympiajoukkueen kokoontumispaikkana sekä virallisena seminaarien, näyttelyiden, konserttien ja juhlatilaisuuksien areenana.

Metsä Groupin ja Business Finlandin toteuttaman paviljongin suunnittelussa lähtökohtana on teollisen tuotteen hyödyllinen käyttö. A-Insinöörit suunnittelee paviljongin teollisesti valmistettujen puuelementtien rakenteet sekä valmisosat.

– Paviljonki tekee kunniaa suomalaiselle puurakentamiselle ja teolliselle tuotannolle. Elementtivalmisteisena paviljonki on erittäin monikäyttöinen, sillä sen voi purkaa, siirtää ja koota uudelleen jossakin muualla, sanoo projektipäällikkö Lasse Hietanen A-Insinööreistä.

–Teollisen tuotannon ansiosta puuelementeillä rakentaminen on nopeaa ja tehokasta. Paviljongissa käytettävillä elementeillä on mahdollista rakentaa hyvinkin suuria rakennuksia. Lisäksi ekologinen puurakenne toimii hiilivarastona, kertoo liiketoiminnan kehitysjohtaja Mikko Saavalainen Metsä Woodista.

Paviljonki tulee Suomen Japanin-suurlähetystön tontille Tokioon, joka sijaitsee seismisesti aktiivisella alueella ja jossa rakennukset altistuvat muillekin äärimmäisille luonnonilmiöille. A-Insinöörit käytti suunnittelussa 3D-analyysia määrittämään kuormituksen, joka kohdistuu puuelementteihin ja niiden liitoksiin maanjäristyksen tai taifuunin voimasta.

– Metsä-paviljongin runko on analysoitu ja suunniteltu täyttämään japanilaisten normien mukaiset kuormitusvaatimukset. Rakenteellisia haasteita suhteellisen pienikokoiselle rakennukselle tuovat arkkitehtonisesti avoimet tilat ja kookkaat puuelementit. 3D-laskentamallin avulla erilaiset rakenteet voitiin sovittaa yhteen turvallisesti, kertoo laskentapäällikkö Ziaur Rehman A-Insinööreistä.

Näyttävän puurakennuksen elementtejä aletaan valmistaa loppuvuonna ja ne laivataan Japaniin ensi tammikuussa. Tokion olympialaisten avajaisia vietetään 24.7.2020.

Paviljongin kantavien pystyrakenteiden materiaalina on Metsä Woodin kehittämä ja teollisesti valmistettu Kerto LVL -puuelementti. Rakennuksen on suunnitellut arkkitehti Pekka Helin Arkkitehtitoimisto Helin & Co:sta.