Pudasjärven hirsikerrostalot, kuva: Linja Arkkitehdit Oy

Pudasjärven uudet kerrostalot hirren ja betonin hybridejä

Pudasjärven hirsikerrostalot, kuva: Linja Arkkitehdit Oy

Pudasjärven keskustaan syksyllä 2021 valmistuvan Pudasjärven Vuokratalot Oy:n kerrostalohankkeen pääurakoitsija on Rakennusliike Lapti Oy. Rakennesuunnittelusta vastaa Sweco.

”Kyse on hybridikohteista, joiden kantava runko tehdään betonielementeistä ja ulkovaippa, julkisivu ja osa väliseinistä paikallisista hirsistä”, kertoo Swecon rakennetekniikan asiantuntija Marko Karkulehto.

Noin 9,5 miljoonan euron hankkeen suunnittelussa on kiinnitetty erityishuomiota kosteudenhallintaan ja hirsien suojaamiseen rakentamisen aikana. Suunnittelua on tuettu tietomallinnuksella.

”Se on helpottanut riskienhallintaa ja työnjohtoa niin tuotannossa kuin työmaalla”, toteaa Laptin Pohjois-Suomen hankekehityspäällikkö Tapio Ronkainen.

Tietomalli on ollut arvokas apuväline myös hirsien valmistaja Kontiotuotteelle.

”Yhdistelmämalli tarjosi lähtötiedot esimerkiksi hirsien aukkojen jatkosuunnitteluun ja sitä kautta tietojen vientiin suoraan hirsitehtaamme koneelle”, kertoo Kontiotuotteen liiketoimintajohtaja Hanna Haipus.

”Meidän tehtävämme oli sovittaa yhteen betoni- ja hirsirakenteet sekä tuotannon reunaehdot niin, että lopputulos toimii järkevästi ja kustannustehokkaasti”, Karkulehto sanoo.

Pudasjärven Hirsihovin julkisivussa käytetään Kontiotuotteen painumattomia SmartLog-hirsiä.

”Rakennusmääräysten mukaan iso hirsi sopii mihin tahansa rakenteisiin”, Haipus toteaa. Lisäksi hirrellä on Haipuksen mukaan erinomainen kyky sitoa ja luovuttaa kosteutta.

”Hirsi onkin salonkikelpoinen vaihtoehto myös asunto-osakeyhtiöille”, Haipus sanoo.