Pihasuunnitelma perustana onnistuneelle remontille
Huolella laadittu suunnitelma luo perustan taloyhtiön onnistuneelle piharemontille. Ammattisuunnittelija näkee tontin mahdollisuudet ja osaa sijoittaa tarvittavat toiminnot oikeisiin paikkoihin sekä valita pihaan sopivat, helppohoitoiset kasvit. Suunnitelman pohjalta pihan rakentaminen on selkeää ja kustannukset laskettavissa, mikä auttaa urakoitsijoita kilpailutettaessa. Laadukkaasti toteutetusta pihasta on iloa pitkään, ja se tarjoaa elämyksiä ympäri vuoden.
Piharemontin suunnittelija lähtee liikkeelle lähtötilanteen kartoituksesta, jossa selvitetään mitä rakenteita, puita ja kasveja halutaan ja voidaan säilyttää. Asukkaiden toiveet selvitetään kyselyllä. Näin kaikki saavat jo alkuvaiheessa esittää, mitä yhteiseltä pihalta haluavat. Kuva: Vilja Jääskeläinen
Kesän tultua katseet kääntyvät pihoille. Taloyhtiön piha saattaa kaivata päivitystä, koska kulkuväylät ovat epäsiistit, leikkipaikka rapistunut ja viheralueet rehevöityneet. Maisemasuunnittelijat ry:n hallituksen jäsen Paula Finér kannustaa taloyhtiötä ottamaan hyvissä ajoin yhteyttä pihan suunnittelun ammattilaiseen, kun remontin tarve nousee esille.
– Jos piharemontti haluaa toteuttaa seuraavana keväänä, pitää viimeistään syksyllä ryhtyä tuumasta toimeen. Isossa piharemontissa suunnittelun käynnistämisestä toteutukseen saattaa vierähtää parikin vuotta.
Viheralan asiantuntija kannattaa ottaa mukaan projektiin jo hankesuunnitteluvaiheessa.
– Mitä aikaisemmassa vaiheessa suunnittelija on mukana hankkeessa, sitä parempi. Hän tietää, mitä kaikkea pihasaneerauksessa pitää ottaa huomioon ja miten asukkaiden toiveita on mahdollista toteuttaa.
Suunnittelija lähtee liikkeelle lähtötilanteen kartoituksesta, oli sitten kyse pienestä tai isosta pihasta. Pihakartoituksessa muun muassa selvitetään mitä rakenteita, puita ja kasveja halutaan ja voidaan säilyttää.
Asukkaiden toiveet selvitetään kyselyllä. Näin kaikki saavat jo alkuvaiheessa esittää, mitä yhteiseltä pihalta haluavat.
Piharemontin suuntaviivoja on hyvä käydä läpi infotilaisuudessa, jossa suunnittelija esittelee luonnosta.
– Viheralan asiantuntija osaa kertoa, mitä asioita kannattaa pudottaa pois ja mitä voidaan mahduttaa hankkeeseen. Koska budjetti antaa remontille raamit, on tarpeen selvittää, mihin rahkeet oikeasti riittävät.
Vanhojen puiden säilyttäminen on tärkeää. Komea vanha puu toimii näkösuojana ja suojaa auringolta. Liikenneväylien lähellä puut antavat melu- ja pölysuojaa. Kuva: Tuula Roos, Vastavalo
Reunaehtoja piharemontin toteuttamisella saattaa asettaa myös alueen kaava, jossa voi esimerkiksi olla määriteltynä, kuinka paljon tontilla pitää olla puita tai mikä osa tontista on varattava istutuksille.
Piharemonttiin haetaan kunnalta maisematyö- tai rakennuslupa. Asiansa osaava suunnittelija hoitaa tarvittaessa koko lupaprosessin.
– Rakennuslupahakemuksen liitteenä on pihan yleissuunnitelma. Siihen on merkittynä toiminnot, kovat pinnat ja viheralueet, kasvien sijoittuminen sekä tarvittaessa hulevesien käsittelysuunnitelma, maisemasuunnittelija Paula Finér kertoo.
Isossa piharemontissa ovat mukana myös lvi-, sähkö- ja rakennesuunnittelijat. Yhteistyössä käydään läpi muun muassa salaojajärjestelmien sekä valaistuksen ja sähköautojen latauspaikkojen suunnitelmia.
Piha-alueen eri toiminnot sujuviksi
Taloyhtiön tontilla olevia toimintoja ovat tyypillisesti pysäköintipaikka, jätepiste, leikkipaikka ja oleskelualue sekä pyykinkuivaus ja matontamppaus.
Jätepisteen sijainti on tärkeä sen käytön ja viihtyisyyden kannalta. Mitä sujuvampaa on jätepisteen käyttö, sitä paremmin sujuu jätteiden lajittelu.
Kulkuväylien materiaaleissa on eri vaihtoehtoja, kuten asfalttipinta sekä betoni- ja luonnonkivet. Kiveykset ovat kalliimpi ratkaisu kuin asfalttipinta, mutta ne ovat kestäviä. Kuva: Jaana Ahti-Virtanen
Taloyhtiön leikkipaikasta Paula Finér toteaa, että sen tulee olla turvallisuusstandardien mukainen. Jos 1960–70-lukujen leikkipaikalle ei ole tehty mitään valmistumisen jälkeen, välineet ja alusta eivät välttämättä täytä tämän päivän vaatimuksia.
Leikkipaikan sijoittamisessa on tärkeätä, että sinne ei tarvitse kulkea liikenneväylän tai parkkipaikan läpi. Alue on aidattava, jos se sijaitsee näiden vieressä. Taloyhtiön leikkipaikalle riittää yleensä muutama väline. Tyypillisiä ovat jousieläimet, pieni liukumäki ja keinut.
Taloyhtiössä saattaa pihaa uudistettaessa nousta esiin kysymys, tarvitaanko vähällä käytöllä olevaa leikkipaikkaa. Paula Finér ei siitä hevin luopuisi. Jos taloyhtiön leikkipaikka on merkittynä kaavaan, vaatii siitä luopuminen kaavamuutoksen, joten yhtiö ei voi yksin päättää asiasta.
– Asukkaat vaihtuvat vuosien mittaan, ja huoneistoa myytäessä leikkipaikka voi vaikuttaa asunnon arvoon. Leikkipaikka on osa kokonaisuutta lapsiperheen suunnitellessa kodin ostoa. Leikkialue palvelee myös iäkkäämpiä asukkaita, kun he saavat pientä väkeä vieraakseen.
Iso osa pihasuunnittelua ovat kulkuväylät ja näiden materiaalit.
– Kulkuväylien materiaaleissa on eri vaihtoehtoja, kuten asfalttipinta sekä betoni- ja luonnonkivet. Kiveykset ovat kalliimpi ratkaisu kuin asfalttipinta, mutta ne ovat kestäviä, Paula Finér mainitsee.
– Edullisin materiaali on kivituhka. Ongelmana on heinittyminen ja lammikoituminen, joten se on työläs hoitaa. Eli vaikka rakentamisvaiheessa säästyy kustannuksia, koituu siitä jokavuotista työtä, mikä maksaa. Pihan huollon tarve on tärkeä pitää mielessä valintoja tehtäessä.
Niin ikään kunnossapidon vaatimukset tulee muistaa, ja esimerkiksi lumenvarastoinnille pitää osoittaa paikka.
Esteettömyys on tärkeä asia ja siihen pyritään, jos se vain on mahdollista.
– Vuosikymmeniä sitten esteettömyyteen ei juuri kiinnitetty huomiota ja taloja on rakennettu alueille, joita on mahdoton saada esteettömiksi. Korkoero tontin toisesta päästä toiseen päähän voi olla monia metrejä, joten esteettömyyden vaatimusta ei voida toteuttaa.
Kuva: Vesa Voitto Sakari
Hulevedet hallintaan
Hulevesien hallinnan tärkeys on noussut viime vuosina vahvasti esille. Huleveden viemäröintialueella sijaitseva kiinteistö on liitettävä hulevesiviemäriin vesihuoltolain nojalla tai tästä voi hakea vapautusta, jos hulevedet voidaan poistaa muutoin asianmukaisesti.
– Mitä enemmän pystytään tontille sijoittamaan kasvillisuutta, sitä vähemmän syntyy hulevettä, Paula Finér toteaa.
Luonnonmukaisessa hulevesien käsittelyssä tavoitteena on paitsi vähentää hulevesien syntyä myös ohjata syntyneet hulevedet hallitusti poispäin rakennuksesta.
– Jos tontin koko sallii, voidaan tehdä sadevesipuutarha, jonka ammatillinen termi on viivytys- tai imeytysallas. Tämä vaatii tietyn pohjarakenteen ja siihen istutettavat kasvit, jotka kestävät sekä kuivuutta että kosteutta. Viivytysaltaan tulisi myös sijaita riittävän kaukana talon rakenteista ja salaojajärjestelmästä.
Jos tontilla on vähän viheralueita eikä imeytysallasta ei ole mahdollista sijoittaa tontille, on yhtenä ratkaisuna maan alle asennettavat kasetit ja -tunnelit, joiden kautta hulevesi imeytyy pohjaveteen. Lisäksi kaava-alueilla on mahdollisuus liittyä hulevesiviemäriin.
Helppohoitoisia kasveja
Helppohoitoisuus on yleensä ykköskriteeri, kun taloyhtiön pihalle valitaan kasveja.
– Istutukset pitää miettiä tarkkaan. On muistettava, että mikään kasvi ei ole hoitovapaa. Erityisesti ensimmäisinä vuosina kasvit vaativat hoitoa, ja tilaajan pitää määritellä hoitotakuu urakka-asiakirjoissa. Alan normaali käytäntö on kaksi vuotta.
Pinta-alaltaan yhtenäiset, selkeät istutusalueet ovat helppohoitoisimpia. Taloyhtiön pihalla suositaan istutusaltaita, pensasryhmiä ja puita. Kasveilla on mahdollista rajata pihan eri toimintoja.
Vaikka toista luulisi, on nurmikko työläin hoidettava. Kasvukauden aikana se vaatii leikkaamista viikoittain. Lisäksi sitä pitää lannoittaa ja kastella.
Puutarhakasvien valikoima on runsas, ja uusia lajeja tulee jatkuvasti markkinoille. Nyt pyritään luonnonmukaisuuteen.
Isossa piharemontissa suunnittelun käynnistämisestä toteutukseen saattaa vierähtää parikin vuotta, maisemasuunnittelija Paula Finér sanoo. Kuva: Irene Murtomäki
Taloyhtiön pihalle Paula Finér suosittelee talvivihreitä havukasveja, jotka valitaan kasvupaikan mukaan. Marjakuuset, tuijat ja tuiviot ovat varjon kasveja. Männyt, vuorimännyt ja katajat puolestaan tarvitsevat valoa. Havupuita ja -pensaita on tarjolla erikokoisina ja -muotoisina, joten vaihtoehtoja löytyy myös pieneen ja kapeaan tilaan.
Pensaiksi Paula Finér valitsisi angervoja, joilla saadaan pitkä kukinta-aika. Ne myös sietävät alasleikkaukset ja talvella lumen painoa. Syksyistä kukintaa ajatellen syyshortensiat ovat hyvä valinta. Pensasruusujen kanssa pitää tarkkana ja suosia lajeja, jotka eivät tuota juurikasvustoa.
Jos pihalle halutaan perennoja, on niiden ensimmäisten vuosien hoito avainasemassa. Kun kasvit ovat päässeet vauhtiin, ovat ne melko helppohoitoisia.
Innostus hankkia erilaisia kasveja saattaa ryöpsähtää taloyhtiössä. Paula Finér opastaa kuitenkin pohtimaan, kuinka paljon asukkaat ovat valmiita panostamaan niiden hoitoon kollektiivisesti.
Viljelylaatikoita, hedelmäpuita ja kunttaa
Viljelylaatikoita on yhä useamman taloyhtiön pihassa. Niidenkin kohdalla pitää muistaa, että jonkun on myös hoidettava kasvustot, että ne eivät jää hunningolle.
Hedelmäpuita ja marjapensaita suositaan entistä enemmän. Etenkin hedelmäpuiden osalta asukkaiden mielipiteet jakaantuvat, koska toisten mielestä ne sotkevat.
Niityt tekevät tuloaan, mutta taloyhtiön pihoilla ne ovat vielä harvinaisia. Niin kutsuttu hallittu hoitamattomuus tukee luonnon monimuotoisuutta. Niittykaistaleita voisi Paula Finérin mielestä olla vaikkapa rakennetun viivytysaltaan ympärillä.
Kunttaa käytetään nykyisin paljon, mutta sekin vaatii säännöllistä hoitoa. Kuntta nimittäin kasvaa umpeen, jos rikkaruohoja ei kitketä.
Maisemasuunnittelija Paula Finérin mielestä vanhojen puiden säilyttäminen on tärkeää. Mikäli puita halutaan säilyttää, on suunnittelija syytä kutsua paikalle ennen kuin pihaa on alettu myllätä ja puita kaadettu.
– Satavuotiaan puun toimitusaika on sata vuotta. Komea vanha puu toimii näkösuojana ja suojaa auringolta. Liikenneväylien lähellä puut antavat melu- ja pölysuojaa.
Valvojan palkkaaminen kannattaa
Piharemontin siirtyessä toteutusvaiheeseen on hyvä palkata projektille valvoja.
– Suunnittelija voi toki toimia myös valvojana, mutta suosittelen ulkopuolisen vihervalvojan palkkaamista. Hän on asiantuntija, joka edustaa taloyhtiötä remonttivaiheessa. Valvojan tehtäviin kuuluu muun muassa tarkistaa asiakirjat ja käydä työmaalla katsomassa, että työt toteutetaan suunnitelman mukaisesti korkoeroineen ja kasvualustoineen.
– Valvoja maksaa itsensä äkkiä takaisin. Jos piharemontin jäljiltä joutuu jotain korjaamaan, tulee virheiden korjailu jälkikäteen nopeasti paljon kalliimmaksi.
Onnistuneesta piharemontista on iloa pitkään. Ammattitaitoisesti hoidettu suunnittelu ja toteuttaminen sekä säännöllinen hoito pitävät myös kustannukset kurissa.
Teksti: Irene Murtomäki