Parviäly on totta

ylakulma_6-2015Nyt puhutaan parviälystä, kun kerätään suuri joukko ihmisiä ratkaisemaan ihmisen tai yhteisön ongelmaa. Menetelmä ei ole uusi; käräjäkiviä löytyy eri puolilta Suomenkin metsiä. Rakentamisen energiatehokkuuden lisääntyessä on korostettu, että hyvään lopputulokseen tarvitaan eri alojen suunnittelijoiden istumista saman pöydän ääreen hankkeen alusta asti.  Sitä en vielä kutsuisi parviälyksi, koska pöydän ääressä on silloin hyvin samanlaista ja samantasoista osaamista.

Kun rakennuksen suunnitteluvaiheeseen päästetään alan ammattilaisten lisäksi aidosti vaikuttamaan rakennuksen tulevat käyttäjät, naapurit ja tulevaisuuden toimintojen visionäärit, koolla on parvellinen älyä. Sen näkökulmien runsaudesta syntyy hyvin kysymällä ja hyvin johtamalla rakennushanke, joka palvelee nykyisiä ja tulevia toimintoja aiempaa paremmin ja tehokkaammin. Pistorasiat ovat käyttäjän kannalta järkevässä paikassa eivätkä siinä, mihin ne on totuttu asentamaan. Rakentaminen tehostuu, kun muutostöiden määrä vähenee.

”Käyttäjät ratkaisevat tavoitteiden toteutumisen.

Mikä parasta, tämä on jo totta. Projektiuutiset esittelee tässä numerossaan Helsinkiin nousseen keskuslaboratorion, joka jo sellaisenaan on suunnittelijoilleen ollut ainutlaatuisen vaativa kohde erikoistiloineen, joiden toteutuksessa talotekniikalla on ratkaiseva rooli. Rakennuttajan, suunnittelijoiden, urakoitsijoiden ja käyttäjien suuri joukko keräsi valtavan määrän tietoa hankkeen alussa ja hankkeen aikana kunkin tilan teknisistä ja toiminnallisista tarpeista nyt ja tulevaisuudessa. Tietojen kakofoniasta luotiin talotekninen sinfonia, ja tahtipuikko oli Helsingin yliopiston Tila- ja kiinteistökeskuksen apulaisjohtaja Aimo Hämäläisen hyvin kokeneessa kädessä.

Parviäly tarkoittaa kaikkien mukanaolijoiden oikeaa kuuntelemista. Siitä syntyy samalla tärkeää sitoutumista hankkeeseen. Sitä tarvitaan keskuslaboratoriossa, jossa käyttäjille on annettu vastuuta myös tilojen toimintakunnon seuraamisessa. Se on hieno oivallus – tilojen käyttäjät kuitenkin ratkaisevat energiatehokkuus- ja turvallisuustavoitteiden toteutumisen.

Tietoa kirjoittajasta:         jaana_ahti-virtanen

Jaana Ahti-Virtanen
Päätoimittaja
RPT Docu Oy

Kuule miten voit kasvattaa rakennusalan myyntiäsi ja markkinoida tehokkaammin palveluidemme avulla

Antamalla yhteystietosi voimme olla sinuun yhteydessä tuotteisiimme liittyen. Lue lisää tietosuojasta tästä.