14-kerroksinen hotellitorni on rakennettu kauppakeskus Mall of Triplan päälle. Kauppakeskuksen paikallavalettu runko puolestaan on tehty viisikerroksisen pysäköintihallin päälle.

Original Sokos Hotel Tripla tapahtumien ja messujen solmukohdassa

Triplan kauppakeskuksen päälle Helsingin Pasilaan noussut Original Sokos Hotel Tripla on ottanut paikkansa nopeasti kasvavassa Helsingin hotellitarjonnassa. Yli 90 metriä meren pinnan yläpuolelle kohoavassa hotellissa on 14 maanpäällistä kerrosta, 430 huonetta ja 15 eri tavoilla jaettavaa ja yhdisteltävää kokous- ja juhlatilaa. Hotellivaraukset ylittivät odotukset heti startissa, mikä ei ole ihme, kun katsoo hotellin sijaintia ja tarjontaa vähän tarkemmin.

14-kerroksinen hotellitorni on rakennettu kauppakeskus Mall of Triplan päälle. Kauppakeskuksen paikallavalettu runko puolestaan on tehty viisikerroksisen pysäköintihallin päälle.

Original Sokos Hotel Triplan alla ja vieressä on valtava ostoskeskus, mittava määrä ravintoloita, toimistotiloja, viihdettä ja ajanvietettä sekä asuntoja. Suomen merkittävimmät tapahtuma-areenat ovat kävelymatkan päässä. Lähialueelta löytyvät Hartwall Arena, Messukeskus ja Linnanmäki.

Kaiken lisäksi uusi hotelli sijaitsee liikenteen solmukohdassa, jonne pääsee kuivin jaloin lentoasemalta saakka kehärataa pitkin. Julkiset yhteydet ovat muutenkin erinomaiset, eikä omalla autolla tulevillakaan ole valittamista Triplan jättimäisen parkkihallin ansiosta. Olisi pieni ihme, jos tämä kotoisa hotelli ei menestyisi.

Hotelliaulan sisustus on pelkistetty ja sinne voivat tulla kahvittelemaan muutkin kuin hotelliasiakkaat.

Maanläheinen ja kodikas sisustus

Original Sokos Hotel Triplan sisustus on pelkistetyn tyylikkäästi skandinaavinen. Hotellikonsepti on nimeltään ”Kylä”, ja sen lähtökohtina on inhimillisyys, yhteisöllisyys ja aidot, kestävät materiaalit.

– Koko sävymaailma on skandinaavinen sekä huoneissa että yleistiloissa. Aulan kalusteissakin on ulkokalustemaisuutta ja kodinomaisuutta ja intiimiyttä. Täällä ei ole ison hotellin tuntua, vaikka tämä on oikeasti melko iso, huonemäärältään neljänneksi suurin Sokos-hotelli, hotellinjohtaja Hanna Riihimäki kertoo.

– Huoneiden sisustus on jopa vähän konmaritettu, ei päiväpeittoja eikä mitään turhaa. Triplan kauppakeskus ja asema ovat niin vilkkaita paikkoja, että hotellihuoneet on rauhoitettu kaikelta ylimääräiseltä lepäämistä varten, Riihimäki toteaa.

Sävymaailma on skandinaavinen sekä huoneissa että yleistiloissa.

Huoneissa on lähes seinän kokoiset ikkunat, joista aukeaa upeat maisemat eri suuntiin. Hotellissa on yksi saunallinen sviitti ja kolme junior-sviittiä. Kolmen ylimmän kerroksen kaupunkiin päin olevat huoneet ovat superior-huoneita.

Hotellissa on kaksi eri sisäänkäyntiä: toinen ulkoa katutasolta ja toinen Mall of Tripla -kauppakeskuksen tapahtuma-aukiolta sisätiloista. Hotellin aula on avoin tapahtumatilaan päin, ja molemmat toimijat hyötyvät toisistaan. Hotelliaulan sisustus on pelkistetty ja sinne voivat tulla kahvittelemaan muutkin kuin hotelliasiakkaat.

Hotellille haetaan Green Key -sertifikaattia, joka annetaan kestävän kehityksen mukaisesta hotellitoiminnasta. Huoneista ei löydy muovista vesipulloa, vaan vieraita rohkaistaan hanaveden käyttöön suomalaiseen tapaan.

– Täällä on upeat puitteet ja upea sijainti, mutta paljon vaikuttaa sekin, miten onnistumme palvelemaan asiakkaita. Palvelun pitää olla sujuvaa ja helposti lähestyttävää ja sydämellistä, se on ykköstekijä, Riihimäki sanoo.

Rakennus täyttää Leed Platinum -kriteerit, ja hotellia operoidaan kestävän kehityksen periaatteiden mukaan.

– Vastuullisuus näkyy esimerkiksi käytetyissä materiaaleissa, jotka ovat aitoja ja kestäviä. Tulemme myös hakemaan Green Key -sertifikaattia, joka liittyy päivittäiseen tekemiseemme arjessa, kuten hävikin ja veden kulutuksen minimoimiseen. Biojätteelle ja kartongille on imujätejärjestelmä, Riihimäki kertoo.

Huoneissa on lähes seinän kokoiset ikkunat, joista aukeaa upeat maisemat eri suuntiin.

Mittava kokoustilatarjonta

Kokoustilojen odotettu kysyntä on hotellissa otettu huomioon monipuolisten kokous- ja juhlatilojen muodossa. Tilakonseptin avulla tarjotaan helposti räätälöitäviä ratkaisuja eri tyylisten ja kokoisten tilaisuuksien tarpeisiin.

– Alkuperäisessä suunnitelmassa rinnakkain olevien hotelli- ja Workery West- toimistotornien runkosyvyys oli sama, noin 18 metriä. Näitä muutettiin tilaajan toivomuksesta niin, että toimiston runkosyvyys kasvatettiin noin 20 metriin ja hotellin runko syvyyttä pienennettiin kahdella metrillä 16 metriin. Kapeamman rungon havaittiin operaattorineuvottelujen yhteydessä soveltuvan paremmin hotellioperaattorien tarpeisiin, ja toimiston leveämmän rungon todettiin parantavan muuntojoustoa. Muutos oli merkittävä kaupunkikuvallisesti ja käsiteltiin perusteellisesti viranomaisten kanssa, kohteen pääsuunnittelijana toiminut arkkitehti Jaakko Hassi Arkkitehdit Soini & Horto Oy:stä kertoo.

Hotellin vastaanottoon ja aulan palveluihin pääsee paitsi pääovesta myös kauppakeskuksen tapahtumatorilta.

Triplan kilpailuvaiheen suhteellisen kapearunkoiseen massaan tuli sovittaa isoja kokoustiloja kauppakeskuksen tapahtuma-aukion ympärille.

– Sinne tuli muun muassa lähes 600 hengen ballroom-tila ja muita kokoontumistiloja kolmessa kerroksessa, mikä muokkasi alkuperäistä arkkitehtuuria aika tavalla. Suunnitteluun käytettiin paljon resursseja vuokrauksen edetessä ja operaattorien tarpeiden selvitessä. Hotellille tehtiin myös oma sisäänkäynti kauppakeskuksen tapahtumatorin puolelta, jota ei ollut alkuperäisissä suunnitelmissa, Hassi sanoo.

Viereisillä Workery-toimistotorneilla on omat neuvottelutilat vuokralaisilleen, mutta tarvittaessa Workeryt voivat hyödyntää myös hotellin konferenssikeskusta, jonne toimistoista on sisäyhteys kauppakeskuksen kautta.

Tiloissa ei ole ison hotellin tuntua, vaikka kyseessä on huonemäärältään neljänneksi suurin Sokos-hotelli.

Limittäin kauppakeskuksen päällä

Hotellitorni on rakennettu kauppakeskus Mall of Triplan päälle. Kauppakeskuksen paikallavalettu runko puolestaan on tehty viisikerroksisen pysäköintihallin päälle. Kaikkiaan 14-kerroksinen Sokos-hotelli limittyy kauppakeskuksen kerrosten kanssa keskikorttelin tapahtumatilassa.

– Hotellin alla on kehäjäykisteinen kauppakeskuksen runko, joka jatkuu neljän kerroksen korkuisena. Kehärakennetta ei ole paljon Suomessa käytetty, ja siitä tuli aika massiivinen. Sen osalta oli tärkeätä saada optimaaliset pilarilinjat kellaripysäköintiin ja kauppakeskukseen. Hotellirunkoa varten tehtiin suuri jännitetty siirtopalkisto, jonka päältä lähdettiin rakentamaan tavallisempaa elementtirunkoista pilari-palkki-ontelolaatta runkoon ja osittain kantaviin väliseiniin perustuvaa hotellia, kohteen rakennesuunnittelusta vastannut Ilkka Mikkola Ramboll Finland Oy:stä kertoo.

Hotellin konferenssikeskukseen on Workery-toimistorakennuksista sisäyhteys kauppakeskuksen kautta.

Julkisivuiltaan hotellitorni on yhteneväinen muun Tripla-kokonaisuuden kanssa. Rakennusta leimaavat ulokkeiset suuret ruudukkoboksi-ikkunat. Ikkunaboksissa on leveä, jopa ihmisen mentävä välitila. Julkisivujen erikoisvalmisteinen vaalea keraaminen laatta on uritettu, mikä saa laatan näyttäytymään vähän erilaisena auringon kulman mukaan. Pinnassa on munankuorimainen printtikuvio.

Vesijohtoverkostot on jaettu kahteen eri paineenkorotusvyöhykkeeseen. Hotelli on liitetty Helenin kaukolämmitykseen ja kaukojäähdytykseen,

Hybridikohteen haastava talotekniikka

– Triplan hotellit ja Workeryt olivat osa suurta hybridihanketta, ja oli haastavaa löytää reitit putkistoille ja viemäreille kauppakeskuksen läpi. Tämä vaati talotekniikan yhteensovittamista eri lohkojen kesken, LVI-projektipäällikkö Toni Anttila Granlund Oy:stä kertoo.

Taloteknisiä järjestelmiä pystyttiin toteuttamaan osittain kauppakeskuksen ja hotellin yhteisinä järjestelminä.

– Esimerkiksi sprinklerijärjestelmän paineenkorotuspumput ja alempien kerrosten ilmanvaihtokoneita on kauppakeskuskiinteistön puolella, samoin jäähdytysjärjestelmän laitteita, KVR-urakoitsijana toimineen YIT:n suunnittelun projektipäällikkö Janne Westman sanoo.

Korkean tornin vesijohtoverkostot on jaettu kahteen eri paineenkorotusvyöhykkeeseen. Hotelli on liitetty Helenin kaukolämmitykseen ja kaukojäähdytykseen, liittymät ovat Triplan parkkihallin energiakeskuksessa.

Teksti Jari Peltoranta | Kuvat Mikael Lindén

Tripla on miljardiluokan hybridijättiläinen

Triplan Workery-toimistoilla loistava sijainti ja kokonaispaketti

Kuule miten voit kasvattaa rakennusalan myyntiäsi ja markkinoida tehokkaammin palveluidemme avulla

Antamalla yhteystietosi voimme olla sinuun yhteydessä tuotteisiimme liittyen. Lue lisää tietosuojasta tästä.