Kevät 1934, ensimmäinen räjäytys. Kuva Stadion-säätiö

Olympiastadionin louhintatöiden alkupaukku räjäytettiin

Olympiastadionin perusparannus ja uudistaminen on käynnissä. Ensimmäinen maarakennus- ja louhintaurakan räjäytys tapahtui tänään 7. huhtikuuta stadionilla.

Olympiastadionin louhintatöiden alkupaukku räjäytettiin tänään stadionin rakennustyömaalla. Perusparannus- ja uudistamishankkeen maarakennus- ja louhintaurakan toteuttaa Lemminkäinen. Maarakennus- ja louhintatyöt jatkuvat syksyyn 2017 asti. Rakennuttajana hankkeessa on Helsingin kaupungin rakennusviraston HKR-Rakennuttaja.

Kevät 1934, ensimmäinen räjäytys. Kuva Stadion-säätiö
Kevät 1934, ensimmäinen räjäytys. Kuva Stadion-säätiö

Ennen ja nyt

Aikoinaan stadionin rakentamisen perustustöissä vuosina 1934-1935 louhittiin kalliota 21 500 m3, siirrettiin maata 13 000m3 ja käytettiin dynamiittia 6 120 kiloa. Hevoskuormien määräksi eri töissä laskettiin 118 828. Vaikka tuohon aikaan olisi jo ollut käytettävissä kuorma-autojakin, pitäydyttiin työn luonteesta johtuen kuitenkin pääsääntöisesti mies- ja hevosvoimissa. Varsinaisia maanalaisia tiloja ei stadionille tuolloin tehty vaan räjäytyksiä tehtiin lähinnä alueen tasoittamiseksi ja rakennuksen perustuksia varten.

Nyt käynnissä olevassa maarakennus- ja louhintaurakassa maankaivuun kokonaismäärä on noin 70 000 m³ ja avolouhinnan 150 000 m³. Maata ja louhetta siirretään 200 päivän aikana noin 26 000 kuormaa ja räjähdysainetta kuluu noin 55 000 kiloa. Urakassa toteutetaan uusia yleisöpalvelu-, monitoimi-, liikunta-, logistiikka- ja tekniikkatiloja maanalaisina laajennuksina. Maanalaisten laajennusten kokonaispinta-ala on 20 000 bruttoneliötä.

Olympiastadion kokee vuosina 2016-2019 merkittävän muodonmuutoksen. Suomeen ja Helsinkiin rakentuu kansainväliset suurtapahtumien vaatimukset täyttävä monitoimiareena, joka on päivittäin myös kaupunkilaisten ja vierailijoiden käytössä. Uusi Stadion täyttää urheilun, viihteen ja kulttuurin suurtapahtumien kansainväliset vaatimukset. Tilat, yleisöpalvelut, suorituspaikat, logistiikka ja tekniset valmiudet ovat nykyaikaisen monitoimiareenan vaatimusten mukaiset. Kaikki katsomonosat saavat yllensä katoksen ja istuimet uudistuvat. Uudistettu Olympiastadion avautuu vuonna 2019.