Nastolan uimahallissa turvalattia turvaa uimareita

lattia_jalatVuonna 1984 rakennettu Nastolan uimahalli peruskorjattiin kaksi vuotta sitten. Paljon käytetty halli tarvitsi uutta tekniikkaa ja esteettömyyttä sekä tietysti yleistä raikastusta. Yksi turvallisuusuudistus oli Altro-turvalattian asennus pukuhuoneisiin, joissa liikutaan märällä pinnalla paljain jaloin.

– Uimahallin peruskorjaus oli iso urakka, sillä kantavia rakenteita lukuun ottamatta käytännössä kaikki uusittiin. Teknisesti isoimpia osia olivat ilmanvaihdon ja vedenkäsittelyn uudistaminen, sillä niistä aika oli luonnollisesti ajanut ohi. Haasteena oli se, että lisää neliöitä ei ollut mistään otettavissa, ja samalla esteettömyys tuli nostaa nykyajan tasolle, kertoo Lahden kaupungin tilajohtaja Pirkko Puttonen.

– Olimme suunnitteluvaiheessa yhteydessä Uimahalli- ja kylpylätekniseen yhdistykseen ja sieltä meitä muistutettiin uimahallien lattioiden tyypillisestä liukkaudesta. Turvalattiaa sitten käytettiin pukuhuoneissa, mikä tuki myös esteettömyyttä, kun muita liukkaudenestoratkaisuja ei enää tarvittu ja pyörätuolilla pääsee helpommin liikkumaan.

Myös uimahallin laajan korjauksen arkkitehti Reino Toivonen koki suunnittelutyön haastavana mutta mieluisana.

– Hallin alkuperäinen toteutus oli jo tullut tiensä päähän ja modernisointi oli tarpeen. Olisin mielelläni käyttänyt uudistuksessa enemmän neliöitä, mutta se ei ollut mahdollista. Siksi kaikki tila tuli käyttää tehokkaasti kasvaneiden vaatimusten paineissa, joita tuo esimerkiksi esteettömyys sekä liikunta- että näkövammaisten kannalta.

lattia_kaytava– Uimahallien lattiat tiedetään liukkaiksi, koska vesi on kaikkialla läsnä. Siksi valitsin pukuhuoneisiin ennestään tuttua Altro-turvalattiaa, joka estää liukastumiset ja antaa pidon niin jalan, kävelytukien kuin pyörätuolinkin alle ja joka on helppo pitää hygieenisenä. Altro Aquarius -mallistosta valitsin pukuhuoneisiin vaalean harmaan AQI2008 Tern -värin tuomaan tavoiteltua vaaleutta tiloihin.

Vaaleus ja valoisuus ovatkin saaneet hallin käyttäjiltä eniten kiitosta.

– Meillä käy 4 000 – 5 000 kävijää kuukaudessa, iso osa vakiovieraita kuten kilpauimareita, vesijumppaajia ja kuntouimareita. He ovat ihastelleet hallin valoisuutta. Pukuhuoneiden lattioista ei ole kuulunut kommentteja, ja sehän on hyvä merkki. Ylläpidon näkökulmasta on tärkeää, että on vähemmän vaikeasti puhdistettavia saumoja, joita ei laattalattiassa voi välttää, sanoo Nastolan uimahallin kiinteistönhoitaja Juha Ahola.

Altro Aquarius –turvalattia on suunniteltu tiloihin, joissa lattiat ovat märkiä ja lisäksi liukkautta lisää sampoiden ja saippuoiden käyttö. Turvalattia on helppo pitää hygieenisenä ja sen pinta kestää hyvin puhdistuksessa käytettäviä kemikaaleja. Näin lattia säilyttää hyvin alkuperäisen ilmeensä lattian koko käyttöiän. Altro Aquariuksessa on 36 värisävyä, joista löytyy sopiva kaikkiin ympäristöihin.


Altro on maailman johtava turvalattioiden ja erikoisseinälevyjen valmistaja ja toimittaja. Yrityksen tuotteet ovat hygieenisiä, turvallisia ja käytännöllisiä ratkaisuja kaikenlaisiin sisätiloihin unohtamatta sisustuksellisia ja toiminnallisia lähtökohtia. Laajassa tuotevalikoimassa on perinteisiä ja moderneja sekä teksturoituja ja sileitä pintoja ja useita värivaihtoehtoja. Altro-turvalattioita käytetään muun muassa oppilaitoksissa, hoitolaitoksissa, sairaaloissa, ravintoloissa ja suurtalouskeittiöissä.

Altro-turvalattioiden ja -seinälevyjen maahantuoja Suomessa on RTV-Yhtymä Oy. Lisätiedot: www.rtv.fi tai www.altro.fi.