Ihmisten siluetteja seisomassa tilassa, jossa on vaihtelevan värinen valaistus.
Kuva: Adobe Stock

Muokattavat valaistusratkaisut parantavat julkisten tilojen käyttömukavuutta ja energiatehokkuutta

Kuva: Adobe Stock

Julkiset tilat taipuvat moneen ja näin ollen myös valaistuksen tarpeet niissä ovat usein vaihtelevia. Valaistusteknologia on mennyt suurin harppauksin eteenpäin viimeisen parinkymmenen vuoden ajan, mikä on tuonut erilaisia monikäyttöisiä, joustavia ja muokattavia valaistusratkaisuja markkinoille.

Vaihtelevia valaistuksia vaihteleviin käyttötarpeisiin

Niin erilaisissa julkisissa kuin muissakin tiloissa on perinteisesti käytetty kiinteitä valaistusratkaisuja. Monikäyttöiset ja muokattavat ratkaisut tuovat kuitenkin uudenlaista joustavuutta, mikä kohentaa tilojen olosuhteita ja monipuolistaa niiden käyttöä. Tyypillisiä käyttökohteita muokattavalle valaistukselle ovat muun muassa urheiluareenat, messukeskukset ja erilaiset kulttuuripaikat, kuten konserttisalit, joiden käyttö on monipuolista ja vaihtelevaa. Aalto-yliopiston valaistustekniikan vanhempi yliopistonlehtori Paulo Pinho kertoo, että muokattavuutta tällaisissa nykyaikaisissa valaistusratkaisuissa löytyy monella tavalla.

–Esimerkiksi valon tasoa ja värilämpötilaa voi vaihtaa erilaisiin tarpeisiin sopiviksi. Yleensä valaistuksessa on tyypillisesti käytetty enemmän valon voimakkuuden säätöä, mutta nykyaikaiset muokattavat ratkaisut tuovat paljon enemmän mahdollisuuksia. Perinteisissä valaistusratkaisuissa ei ole samalla tavalla mahdollista vaihtaa vaikkapa valon spektriä.

–Muokattavissa valaistusratkaisuissa toiminnallisuus on paljon parempi ja voidaan saada aikaan valaistustasoja, jotka sopivat mitä erilaisimpiin tilaisuuksiin, toteaa Pinho.

Pinho kertoo, että LED-valoteknologia on ollut ehdottoman keskeistä valaistusratkaisujen muokattavuuden ja joustavuuden kannalta. Se on ensimmäinen valoteknologia, jolla on mahdollista muuttaa esimerkiksi valon värilämpötilaa. Toiseksi merkittäväksi teknologiaksi hän nimeää digitaaliset ohjausjärjestelmät.

–Myös erilaiset esineiden internet (IoT – Internet of Things) -pohjaiset ratkaisut sekä liiketunnistimet ja valosensorit ovat edistäneet valaistusteknologian muuntautumista muokattavuuden ja monikäyttöisyyden suuntaan.

Modernilla teknologialla ja huolellisella suunnittelulla parhaaseen käyttäjäkokemukseen

Älyvalaistus ja IoT-teknologiat tukevatkin julkisten tilojen valaistusratkaisujen joustavuutta ja monikäyttöisyyttä hyvin. Pinho kertoo valaistuksen automatisoinnin helpottavan toiminnallisuutta niin käyttötarpeen, käyttömukavuuden kuin energiansäästönkin osalta.

–Valaistuksen energiatehokkuutta ei voi liikaa korostaa. Mielestäni energiaa kannattaa säästää aina kuin mahdollista, ja nykyaikaisilla, automatisoiduilla valaistusratkaisuilla se helpottuu.

Valaistusjärjestelmien älykkäät anturit, jotka tunnistavat liikkeen ja päivänvalon ja laittavat valot päälle ja pois niiden mukaan ovat automatisoidun älyvalaistuksen kulmakiviä. Toisaalta reaaliaikaisen säädön tekemisen mahdollisuus on myös tärkeää, jotta valaistusjärjestelmä säilyttää muokattavuutensa. Valaistuksen reaaliaikaisen mukautumisen eri tarpeisiin mahdollistavista uusista teknologioista Pinho mainitsee Bluetoothin sekä tekoälyn, josta puhutaan yhä enemmän.

–Tekoälyn käyttö valaistuksessa tarkoittaa järjestelmiä, jotka oppivat optimoimaan valaistuksen automaattisesti sen perusteella, mitä käyttäjät tekevät.

Kuva: Adobe Stock

Hyvän suunnittelun avulla muokattavalla valaistuksella voidaan saada parannettua julkisten tilojen käyttäjäkokemusta monella tavalla. Esimerkiksi värilämpötilan muokattavuudella voidaan vähentää silmien rasitusta tilanteissa, joissa todella kirkas ja valkoinen valaistus ei ole tarpeen. Turvallisuutta lisäävänä tekijänä Pinho mainitsee katuvalaistuksen. Katuvaloihinkin on mahdollisuus saada valospektrin muokattavuus, jolloin voidaan parantaa näkyvyyttä sekä suojella ympäristöä haitalliselta valolta.

–Myös esimerkiksi bussipysäkin oikeanlainen valaistustaso yöaikaan voi lisätä käyttäjän turvallisuudentunnetta, helpottaa pysäkin havaitsemista kauempaa, edistää esteettömyyttä ja vähentää energiankulutusta silloin, kun ihmisiä ei ole paikalla.

Valaistuksen suunnittelussa onkin pyrittävä yhdistämään tilojen joustavuus sekä valaistuksen toiminnallisuus. Pinho kertoo, että valaistuksen suunnittelussa käytetään yleensä simulointityökaluja, joiden avulla valaistuksen visuaalista ilmettä voidaan testata etukäteen ja näin optimoida valaistusta ennen varsinaista käytännön asennusta.

Pinho toteaakin kertovansa usein opiskelijoilleen ja diplomityöntekijöilleen valaistustekniikan kolmesta T:stä:

–Valaistustekniikka on teknologiaa, jossa tiede ja taide yhdistyvät. Valaistuksella aikaansaatu visuaalinen ilme on taidetta ja luo tunnelmaa, kuten huomattiin esimerkiksi tänä vuonna Linnan itsenäisyyspäivän juhlissa.

Haasteita ja mahdollisuuksia

Yhtenä haasteena muokattavien ja joustavien valaistusratkaisujen käyttöön ottamisessa Pinho näkee kustannusrakenteen.

–Alkuinvestointi tällaisiin valaistusratkaisuihin on usein suuri verrattuna perinteisiin kiinteisiin ratkaisuihin. Toisaalta modernissa valaistusjärjestelmässä LED-tekniikka on niin tehokasta, että energiankulutus on huomattavasti pienempää. Pitkällä aikavälillä alkuinvestointi siis kompensoituu energiansäästönä. Ja kyllä nykyaikaisilla muokattavilla ratkaisuilla on kestävän kehityksen näkökulmasta etu, kun valaistusta voi säädellä eri tavoin tarpeen mukaan.

Kuva: Adobe Stock

Toisena mahdollisena haasteena nykyaikaisen muokattavan järjestelmän integrointiin Pinho mainitsee teknologisen yhteensopivuuden. Esimerkiksi vanhemmassa rakennuksessa olevaa perinteistä järjestelmää voi olla vaikea muuttaa joustavaksi nykyaikaiseksi järjestelmäksi.

–Ja jos vanhalla rakennuksella on vaikkapa suuri kulttuurinen merkitys, niin uutta järjestelmää voi olla haastavaa integroida rakennukseen liittyvien suojelurajoitteiden takia.

Valaistusteknologia tulee tulevina vuosina vielä kehittymään monikäyttöisyyden ja muokattavuuden osalta, mutta Pinhon mukaan on lähes mahdotonta arvioida, mitä kaikkea voi vielä olla tulossa, sillä maailma muuttuu niin nopeasti.

–Tällä hetkellä tekoäly kehittyy niin nopeasti, että uskon, että siihen pohjautuvia valaistusratkaisuja on tulossa vielä enemmän.

Pinho mainitsee myös, että valaistuksen tutkimusryhmässä tutkitaan paraikaa muun muassa julkisen osallistavan paikkatietojärjestelmän (PPGIS – Public Participatory Geographic Information System) soveltamista valaistukseen. PPGIS voi olla tehokas työkalu valaistusteknologiassa, sillä se mahdollistaa nimensä mukaisesti yhteisöjen osallistumisen julkisten valaistusjärjestelmien suunnitteluun, arviointiin ja optimointiin.

–Haluan vielä myös korostaa energiansäästöä ja kestävää kehitystä tulevaisuuden valaistussuunnittelussa. Lainsäädäntö tulee tiukentumaan ympäristövaikutusten osalta ja tämä tulee vaikuttamaan myös valaistuksen suunnitteluun – energiapuolta ja koko elinkaaren aikaisia ympäristövaikutuksia ei voi jättää enää huomiotta.

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail