Menestystä pääkaupunkiseudun rakennushankkeille Tekla Global BIM Awards 2024 -kilpailussa
Trimble (Nasdaq: TRMB) julkisti eilen vuoden 2024 Tekla® Global BIM -kilpailun voittajat. Tässä kahden vuoden välein järjestettävässä kilpailussa arvioidaan maailman vaikuttavimpia Tekla-ohjelmistoilla suunniteltuja rakennushankkeita kahdeksassa kategoriassa.
Tuomariston kriteerit ovat muun muassa seuraavat: tietomallien käyttö sekä yhteistyö eri osapuolien välillä, Tekla-ohjelmiston innovatiivinen käyttö, rakennettavuus, ympäristön huomioonottaminen ja muut vaikuttavuustekijät. Vuoden 2024 parhaaksi BIM-projektiksi valittiin Kruunuvuorensilta Helsingissä, joka on ollut BIM-projekti hankkeen alusta loppuun asti.
Tekla 2024 Global BIM Awards kategoriavoittajat
Koko kilpailun voittaja ja Infrastructure project -kategoria: Kruunuvuorensilta, Suomi
Helsingissä sijaitseva Kruunuvuorensilta tulee olemaan Suomen pisin silta. Matkustajaliikenne raitiotiellä aloitetaan vuonna 2027. Se on liittorakenteinen vinoköysisilta, jossa on paikallavaletut alusrakenteet ja 135 metriä korkea paikallavalettu pyloni. Sillan pääjänteet ovat 260 + 260 metriä. Hanke tehtiin yhteistyössä seuraavien osapuolien kanssa: Tilaaja: Helsingin kaupunki KYMP, pääsuunnittelija: WSP, urakoitsija: TYL Kruunusillat (Kreate Oy ja YIT Infra Oy), urakoitsijan suunnittelija: Ramboll Finland Oy, rakennuttajakonsultti: Rakennuttajatoimisto HTJ ja mittauskonsultti: MittausGroup Oy.
Projekti voitti Tekla Global BIM Awards 2024 – kilpailun pääpalkinnon ja sai myös ensimmäisen sijan Infrastructure project -kategoriassa.
Kruunuvuorensilta on tarkoitettu raitioliikenteen, pyöräilyn ja jalankulun käyttöön. Projektissa on hyödynnetty tietomallipohjaista suunnittelua useilla eri ohjelmistoilla (Tekla Structures, Trimble Novapoint, Trimble Connect, Autodesk Civil 3D, Navisworks ja Grasshopper). Tuulitekniikka-analyyseissä hyödynnettiin tietomalleja ja tuulitunnelimallien rakentamisessa 3D-tulostusta. IFC-mallit varmistavat tehokkaan geometrisen hallinnan jokaisessa kannenteräsrakenteen asennusvaiheessa, mukaan lukien mallipohjaisen asennuksen kontrolloinnin. BIM- ja BrIM-integraatio varmistavat tarkkuuden, tehokkuuden ja läpinäkyvyyden koko projektin elinkaaren ajan.
Tuomaristo arvosti projektin osapuolia erityisesti sen takia, että he hallinnoivat projektia täysimittaisena BIM-projektina, käyttäen monia ohjelmistoja, sekä hyödyntäen työmaa-toimisto-työmaa -yhteyttä, mikä mahdollistaa erityisen korkean laadun monimutkaisen projektin hallinnassa.
Commercial Project -kategoria: Lyyra, Finland
Ramboll Finland Oy, Ylva, Haahtela Rakennuttaminen Oy, Arco Architecture Company Oy ja Byggnadsekonomi Oy olivat voittajia Commercial project -kategoriassa Lyyra-projektillaan, joka on uusi kiinteistökokonaisuus Helsingin keskustassa. Tuomaristo arvosti erityisesti projektin dataohjautuvuutta ja sitä, että uusi kortteli rakennettiin toimivan metroaseman päälle ja kahden rakennuksen väliin. Tämä vaati vahvaa yhteistyötä ja koordinointia päärakennesuunnittelija Rambollin ja teräsrunkojen valmistaja Peikon välillä. Tiimi käytti laserkeilausta alkuperäiseen suunnitteluun ja paikan päällä tehtävään vertailuun Tekla Structures -tietomallin kanssa. Mallia jaettiin kahden yrityksen kesken käyttäen Tekla Model Sharingia, ja sitä käytettiin reaaliaikaisesti. Työntekijöillä oli mallit käytössään sekä tableteilla tai mobiililaitteilla että paperilla.
Työmaalla käytettävissä olevan tilan vähyyden vuoksi kaikki toimitukset tehtiin juuri oikeaan aikaan, mikä vaati paljon koordinaatiotyötä, joka oli myös tietomallipohjaista. Tiimi käytti Deltabeam® Green -palkkeja ja kierrätti 95 % purkujätteestä paikan päällä kestävyyden edistämiseksi (tavoitellen LEED Platinum- ja Well-sertifikaatteja).
Tekla Global BIM Awards -kilpailusta
Kaikkiaan 155 projektia 35 maasta (mukaan lukien vuoden 2023 ja 2024 alueellisten Tekla BIM Awards -kilpailujen voittajat) osallistuivat kansainväliseen kilpailuun.
Tekla Global BIM Awards -kilpailun voittajat valitsi kansainvälinen asiantuntijatuomaristo, johon kuuluivat Andrew Livingstone, research associate at the Center for Offsite Construction and Innovative Structures at Edinburgh Napier University, Rob Roef, senior business developer digital built environment at the Dutch organization for applied scientific research, TNO, co-chair Building Room, BuildingSMART International and chair of buildingSMART Benelux; Aviad Almagor, Vice President of Technology and Innovation Trimble; ja Artur Tomczak, bSDD Product Manager for buildingSMART International and PHD Researcher at the Norwegian University of Science and Technology, NTNU.
–Tekla Global BIM Awards -kilpailu on järjestetty ensimmäisen kerran vuonna 1999 ja olemme siitä lähtien nähneet kilpailussa maailman parhaita BIMin ja rakennesuunnittelun hankkeita. Hankkeita yhdistää laatu, yksityiskohdat, toimivuus ja kestävyys. Opiskelijakategoria todistaa jälleen kerran, että uusi sukupolvi on lahjakas soveltamaan BIM-teknologiaa ja edistämään tulevaisuuden menestystä rakennesuunnittelualalla, sanoo Jari Heino, Trimblen BIM & engineering -divisioonan toimitusjohtaja.