Kylpylähotelli vaihtoi öljylämmityksen kahdeksaan lämpöpumppuun
Kirkkonummella sijaitseva kokous- ja kylpylähotelli Långvik on vaihtanut öljylämmityksen lämpöpumppujärjestelmään, joka leikkaa Långvikin CO2-päästöjä noin 50 prosenttia. Energiakustannusten arvioidaan supistuvan 35 prosenttia.
LeaseGreenin suunnitteleman ja toteuttaman ytimen muodostaa kahdeksan ilma-vesilämpöpumpun kokonaisuus, joka huolehtii sekä kiinteistön lämmityksestä että lämpimän käyttöveden tuotannosta.
”Teimme Långvikiin täydellisen energiaremontin, joka on sekä liiketalouden että ympäristön kannalta erittäin hyvä ratkaisu”, Långvikin toimitusjohtaja Inka Uusitalo-Raoult sanoo.
”Meillä oli erittäin musta hiilijalanjälki, joka muuttui jos nyt ei valkeaksi, niin vihreäksi kuitenkin. Olen helpottunut, että öljyn polttaminen tällä tontilla loppui. Samalla öljyn hintaan, päästöihin ja veroihin liittyvät riskimme pienenivät”, Uusitalo-Raoult toteaa.
Lämpöä tuotetaan 3 x 275 kW:n tehoisilla Swegonin valmistamilla pumpuilla ja käyttövettä 5 x 30 kW:n pumpuilla, joiden valmistaja on Mitsubishi. Järjestelmän yhteenlaskettu teho vastaa noin sadan maalämpöpumpulla lämmitettävän omakotitalon tehoa.
LeaseGreenin lämpöpumppujen suunnittelusta vastaava tekniikan tohtori Simo Nurmi sanoo, että tämä ratkaisu osoittautui Långvikin elinkaarikustannusten kannalta edullisimmaksi:
”Uusi järjestelmä on meidän tietojemme mukaan suurin Suomessa asennettu tämän lämpöpumpputyypin ratkaisu. Långvikin uudet pumput hyödyntävät käyttöveden tuotannossa hiilidioksidia, jonka avulla käyttöveden lämpötila saadaan nostettua jopa 90 asteeseen. Ilma-vesilämpöpumpuilla toteutetun järjestelmän hinta jää noin puoleen siitä, mitä vastaavan tehoisen maalämpöjärjestelmän rakentaminen olisi vaatinut.”
Järjestelmän suunniteltu maksimiteho voitiin mitoittaa selvästi aiempaa pienemmäksi, koska kiinteistön automaatio hyödyntää lämmöntuotannon ohjauksessa LeaseGreenin kehittämää tekoälyavusteista algoritmia. Järjestelmän asentamisesta vastasi LeaseGreenin projektipäällikkö Sampsa Köpän johtama tiimi. Köppä myöntää, että kahdeksan lämpöpumpun saattaminen toimintakuntoon oli vaativa operaatio. Merkittävä osa kriittisistä asennuksista tehtiin öisin. Käyttöveden katkokset kestivät pisimmillään 1–1,5 tuntia.
”Tällaisessa kohteessa ei ole tilaa suuriin virheisiin”, Köppä sanoo. ”Kylpylätoimintaa pyörittävän hotellin vedet eivät saa jäähtyä, koska niiden lämmittäminen uudelleen kestää todella kauan. Satoja muuttujia sisältävässä projektissa ratkaisevassa asemassa on järjestelmän kokonaistoimittajan ja asiakkaan saumaton yhteistyö. Långvikin ammattilaiset ansaitsevat suuren kiitoksen tuesta, jonka avulla saimme tehdä heille parhaan mahdollisen kokonaisuuden.”
LeaseGreen toteutti Långvikin energiaremontin kahdessa osassa. Ensimmäisessä vaiheessa uudistettiin kiinteistön automaatio ja ilmanvaihto. Tämän jälkeen selvitettiin lämmönlähteen vaihtamiseen liittyvät vaihtoehdot, suunniteltiin tekniset ratkaisut ja toteutettiin hanke mahdollisimman ripeästi ja vähäistä häiriötä aiheuttaen.
Långvikin toimitusjohtaja Inka Uusitalo-Raoultin mukaan projektin arki yllätti myönteisesti:
”Olin totta kai varautunut siihen, että projekti vie runsaasti minun aikaani ja aiheuttaa muutakin häiriötä. Mutta eihän tämä ole koskettanut minun arkeani juuri mitenkään. Yllätyin siitä, että näinkin suuren projektin pystyy tekemään ilman ainuttakaan liiketoimintaa haittaavaa katkosta. Projektin yhteydessä uusittu sähköpääkeskus on niin edustava paikka, että sinne voisi mennä tarjoamaan illallisen.”