Kulttuurikasarmi on valmis
Helsingin keskustan Lasipalatsikortteliin toteutetun Kulttuurikasarmin rakennustyöt on saatu päätökseen aikataulussaan reilun kahden vuoden jälkeen. Entisen linja-autoaseman tiloihin rakentunut Kulttuurikasarmi peruskorjattiin mittavasti ja maan alle louhittiin kolme elokuvasalia. Kulttuurikasarmi avautuu yleisölle 17. marraskuuta.
– Kaupunkilaisten kiinnostus on ollut suurta. Kulttuurikasarmin sijainti ja ainutlaatuinen tarjonta tekee siitä luontevan paikan viihtyä ja löytää uusi kohtaamispaikka pääkaupunkimme keskustasta”, hankkeen alullepanija ja Kulttuurikasarmi Oy:n hallituksen puheenjohtaja Ari Tolppanen sanoo.
Historiallisen kohteen saneeraustyö käynnistyi lokakuussa 2021. Maanalaisilta osuuksiltaan sekä rakennusrungon että Lasipalatsinaukion alapuolelle laajentuneen elokuvateatterikerroksen toteuttamista varten louhittiin lähes 10 metrin syvyyteen saakka yhteensä 2 400 kuutiota kalliota. Maanalainen kerros vaati massiiviset betonirakenteet.
Vanhan rakennuksen sisäosat, väliseinät ja välipohjat purettiin lähes kauttaaltaan. Vanha, suojeltu julkisivu tuettiin 75 teräspaalulla. Rakennuksen perusteet vahvistettiin mittavasti ja koko sisätilat uudistettiin. Historiallisena yksityiskohtana vanha pönttöuuni suojattiin rakentamisen ajaksi, otettiin talteen vanhoja tapettimalleja ja entisöitiin tiiliseiniä. Kerrosten väliä koristava teräsrakenteinen kierreportaikko, ”Gilda-porras”, rakennettiin kolmesta yksistään 4 000 kiloa painavasta osasta.
– Kulttuurikasarmissa yhdistyvät keskeinen sijainti ydinkeskustassa, suojellun rakennuksen totaalinen peruskorjaustarve, vaativa louhintaurakka, haastavat betoni- ja teräsrunkorakenteet, sekä usean erilaisen tilatyypin vaatimukset täyttävät tilat, kuten elokuvasalit, keittiötilat, ravintolatilat ja laajat yleisötilat. Myös talotekniikan osuus hankkeesta oli merkittävä ja tämä toi omat erityispiirteensä peruskorjaukseen, kun kaapelia ja tekniikkaa ujutettiin vanhan rakennusrungon rajaamiin ahtaisiin tiloihin, hankkeen projektipäällikkö Janne Helander SRV:ltä kertoo.
Rakennuksen pohjakerrokseen louhittu kolmen salin ylellinen elokuvateatteri BioRex Kulttuurikasarmi tarjoaa huippuunsa viritetyn elokuvatekniikan ja laadukkaan elokuvaelämyksen. Elokuvasalit on rakennettu niin kutsuttuna box-in-box -rakenteena ääneneristysvaatimusten vuoksi ja jokaiseen tilaan on räätälöity oma huoneakustiikkansa. Saleissa on huipputekniikan RGB-laserprojektorit ja Dolby Atmos -äänijärjestelmä.
Kulttuurikasarmiln ruoka- ja juomatarjonnasta vastaavat tislaamoravintola Henry’s Distillery, Henry’s Music Bar ja Café Kasarmi. Narinkkatorille päin aukeaa Kulttuurikasarmin lasipaviljonki, jonka yläpuolelle on rakennettu aurinkoterassi. Toiseen kerrokseen on valmistunut tapahtumatila Kulttuurikasarmi Events, jossa voi järjestää erilaisia tilaisuuksia seminaareista yritysjuhliin. Ulkona Lasipalatsinaukion puolella sijaitsee esiintymislava, johon on suunnitteilla kesäkaudelle erilaisia konsertteja ja muita yleisötapahtumia.
Kulttuurikasarmin taustalla ovat kasarmirakennuksen ja Lasipalatsin omistava Lasipalatsikortteli Oy (Föreningen Konstsamfundet r.f:n tytäryhtiö), NoHo Partners Oyj, BioRex Cinemas Oy sekä Kulttuurikasarmi Oy, jossa mukana on Ari Tolppasen lisäksi pitkän linjan elokuva-alan vaikuttajia kuten Mark Lwoff, Misha Jaari, Aku Jaakkola, Mikko Leino, Jukka Vilhunen ja Pentti Molander. Kulttuurikasarmin rakentamisesta vastasi SRV ja suunnittelusta Arkkitehtitoimisto Sarc Oy sekä sisustusarkkitehtitoimisto Carola Rytsölä.