Projektiuutiset esittelee Kulttuurikasarmin kattavasti 29.11.2023 ilmestyvässä numerossa. Kuva: SRV

Kulttuurikasarmi on valmis

Helsingin keskustan Lasipalatsikortteliin toteutetun Kulttuurikasarmin rakennus­työt on saatu päätökseen aika­taulussaan reilun kahden vuoden jälkeen. Entisen linja-autoaseman tiloihin rakentunut Kulttuurikasarmi perus­korjattiin mittavasti ja maan alle louhittiin kolme elokuva­salia. Kulttuurikasarmi avautuu yleisölle 17. marraskuuta.

Projektiuutiset esittelee Kulttuurikasarmin kattavasti 29.11.2023 ilmestyvässä numerossa. Kuva: SRV

– Kaupunkilaisten kiinnostus on ollut suurta. Kulttuurikasarmin sijainti ja ainut­laatuinen tarjonta tekee siitä luontevan paikan viihtyä ja löytää uusi kohtaamis­paikka pää­kaupunkimme keskustasta”, hankkeen alulle­panija ja Kulttuurikasarmi Oy:n hallituksen puheen­johtaja Ari Tolppanen sanoo. 

Historiallisen kohteen saneeraus­työ käynnistyi lokakuussa 2021. Maan­alaisilta osuuksiltaan sekä rakennus­rungon että Lasipalatsin­aukion ala­puolelle laajentuneen elokuva­teatteri­kerroksen toteuttamista varten louhittiin lähes 10 metrin syvyyteen saakka yhteensä 2 400 kuutiota kalliota. Maanalainen kerros vaati massiiviset betonirakenteet. 

Vanhan rakennuksen sisäosat, väli­seinät ja väli­pohjat purettiin lähes kauttaaltaan. Vanha, suojeltu julki­sivu tuettiin 75 teräs­paalulla. Rakennuksen perusteet vahvistettiin mittavasti ja koko sisä­tilat uudistettiin. Historiallisena yksityis­kohtana vanha pönttö­uuni suojattiin rakentamisen ajaksi, otettiin talteen vanhoja tapetti­malleja ja entisöitiin tiili­seiniä. Kerrosten väliä koristava teräs­rakenteinen kierre­portaikko, ”Gilda-porras”, rakennettiin kolmesta yksistään 4 000 kiloa painavasta osasta. 

– Kulttuurikasarmissa yhdistyvät keskeinen sijainti ydin­keskustassa, suojellun rakennuksen totaalinen perus­korjaus­tarve, vaativa louhinta­urakka, haastavat betoni- ja teräs­runko­rakenteet, sekä usean erilaisen tila­tyypin vaatimukset täyttävät tilat, kuten elokuva­salit, keittiö­tilat, ravintola­tilat ja laajat yleisö­tilat. Myös talo­tekniikan osuus hankkeesta oli merkittävä ja tämä toi omat erityis­piirteensä perus­korjaukseen, kun kaapelia ja tekniikkaa ujutettiin vanhan rakennus­rungon rajaamiin ahtaisiin tiloihin, hankkeen projekti­päällikkö Janne Helander SRV:ltä kertoo. 

Rakennuksen pohjakerrokseen louhittu kolmen salin ylellinen elokuva­teatteri BioRex Kulttuurikasarmi tarjoaa huippuunsa viritetyn elokuva­tekniikan ja laadukkaan elokuva­elämyksen. Elokuva­salit on rakennettu niin kutsuttuna box-in-box -rakenteena äänen­eristys­vaatimusten vuoksi ja jokaiseen tilaan on räätälöity oma huone­akustiikkansa. Saleissa on huippu­tekniikan RGB-laser­projektorit ja Dolby Atmos -äänijärjestelmä. 

Kulttuurikasarmiln ruoka- ja juoma­tarjonnasta vastaavat tislaamo­ravintola Henry’s Distillery, Henry’s Music Bar ja Café Kasarmi. Narinkka­torille päin aukeaa Kulttuurikasarmin lasi­paviljonki, jonka ylä­puolelle on rakennettu aurinko­terassi. Toiseen kerrokseen on valmistunut tapahtuma­tila Kulttuurikasarmi Events, jossa voi järjestää erilaisia tilaisuuksia seminaareista yritys­juhliin. Ulkona Lasipalatsin­aukion puolella sijaitsee esiintymis­lava, johon on suunnitteilla kesä­kaudelle erilaisia konsertteja ja muita yleisötapahtumia. 

Kulttuurikasarmin taustalla ovat kasarmi­rakennuksen ja Lasipalatsin omistava Lasipalatsikortteli Oy (Föreningen Konstsamfundet r.f:n tytäryhtiö), NoHo Partners Oyj, BioRex Cinemas Oy sekä Kulttuurikasarmi Oy, jossa mukana on Ari Tolppasen lisäksi pitkän linjan elokuva-alan vaikuttajia kuten Mark Lwoff, Misha Jaari, Aku Jaakkola, Mikko Leino, Jukka Vilhunen ja Pentti Molander. Kulttuurikasarmin rakentamisesta vastasi SRV ja suunnittelusta Arkkitehtitoimisto Sarc Oy sekä sisustusarkkitehtitoimisto Carola Rytsölä.

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail