Kouvola-talo, joka on toinen Kouvolan kaupungin kulttuuritaloista. Kuva: Kouvolan kaupunki

Kouvola myy kiinteistöjään Hemsölle lähes 100 miljoonalla eurolla

Kouvolan kaupunki myy 51 000 neliön verran kiinteistöjään Hemsö Suomi Oy:lle. Asiasta päätti Kouvolan kaupunginvaltuusto 19.9.2022 kokouksessaan. Kauppakirjat voidaan allekirjoittaa päätöksen tultua lainvoimaiseksi. Kiinteistöjen myyntihinta on 96,8 miljoonaa euroa.

Kouvola-talo, joka on toinen Kouvolan kaupungin kulttuuritaloista. Kuva: Kouvolan kaupunki

Kouvolan kaupunki omistaa tiloja noin 450 000 neliötä. Hemsölle myydään 51 000 neliötä, joista 19 000 neliöön kaupunki itse jää vuokralle. 

Kaupan kohteena ovat Kouvolan Ammattiopisto Eduko Oy:n kampus Utinkadulla, Kouvolan pääpaloasema, Myllykosken ja Kuusankosken paloasemat, kulttuuritalo Kouvola-talo, Sarkolan ja Mansikkamäen koulut sekä tuleva uusi keskuskeittiö.

Kaupunki allekirjoittaa kaupan yhteydessä kaikkiin kohteisiin erilliset vuokrasopimukset, jotka pääsääntöisesti ovat pituuksiltaan 10–25 -vuotisia. Kaupunki vuokraa kaupan yhteydessä kohteiden tontit Hemsölle vähintään 50-vuotisilla maanvuokrasopimuksilla. Edukon, paloasemien ja Kouvola-talon osalta tontit sisältyvät kauppaan.

– On hienoa, että Kouvola on näin vetovoimainen. Hemsö-kauppa on investointisummaltaan erittäin merkittävä. Saimme tarjouksen jo alkuvuodesta negatiivisten korkojen aikaan, Vastaavia tarjouksia ei tällä hetkellä ole saatavilla, nyt on oikea hetki kaupanteolle. Etenkin, kun hyvinvointialueet aloittavat toimintansa, eivätkä kaupungit enää voi suoraan omistaa sota- ja pelastusalan kiinteistöjä enää pitkään, Kouvolan kaupungin toimitilajohtaja Katja Ahola sanoo.

– Kouvola on Hemsön näkökulmasta tärkeä maakunnallinen keskus ja siten kiinnostava pitkäjänteinen kumppani. Olemme toteuttaneet useampia vastaavan kaltaisia järjestelyitä Suomessa. Kauppa on meiltä iso investointi kaupunkiin, ja olemme sitoutuneet hoitamaan ja kehittämään kiinteistöjä pitkällä aikajänteellä, sanoo Hemsön maajohtaja Jarkko Leinonen.