Vantaan Myyrmäki on kehittyvä alue, joka valittiin uuden Noli Studios -kohteen sijaintipaikaksi hyvien kulku­yhteyksien ja palveluiden sekä luonnon läheisyyden ja liikuntamahdollisuuksien vuoksi. Raappavuorentien puolella eli itäpuolella julkisivussa on umbrakäsitelty pinta, joka antaa lämpimän ruosteen värin.

Kolmas Noli Studios nousi Myyrmäkeen

Pohjoismainen kiinteistösijoitus- ja kehitysyhtiö NREP avasi syksyllä kolmannen Noli Studios -konseptin kohteen Vantaan Myyrmäessä. Kahdeksankerroksisessa uudisrakennuksessa on 322 studiota, joita voi vuokrata lyhyt- ja pitkäaikaiseen majoitukseen. Noli Myyrmäessä korostuu yhteisöllisyys; rakennuksessa on runsaasti yhteiskäyttötiloja.

Vantaan Myyrmäki on kehittyvä alue, joka valittiin uuden Noli Studios -kohteen sijaintipaikaksi hyvien kulku­yhteyksien ja palveluiden sekä luonnon läheisyyden ja liikuntamahdollisuuksien vuoksi. Raappavuorentien puolella eli itäpuolella julkisivussa on umbrakäsitelty pinta, joka antaa lämpimän ruosteen värin.

Noli Studiosin maajohtaja Niklas Sontag NREP:stä kertoo, että tavoitteena on palvella ihmisiä joustavasti sekä yhdistää oman kodin mukavuus ja hotellitason palvelut. Ensimmäiset konseptin mukaiset kohteet avattiin Helsingin Katajanokalla ja Sörnäisissä kaksi vuotta sitten. Noli Myyrmäki on ensimmäinen kantakaupungin ulkopuolella oleva kohde.

Uudisrakennus sijaitsee Raappavuorentiellä urheilu- ja liikuntapuiston naapurissa. Vantaan kaupunki kaavoitti tontin hotellikäyttöön kymmenkunta vuotta sitten.

– Hotellin hankekehitys aloitettiin vuonna 2016 neuvotteluilla kaupungin kanssa. Myyrmäki on kehittyvä alue, joka valittiin uuden kohteen sijaintipaikaksi hyvien kulku­yhteyksien ja palveluiden sekä luonnon läheisyyden ja liikuntamahdollisuuksien vuoksi. Alueella ei myöskään aikaisemmin ollut hotellia, Sontag kertoo.

Yhteisöllisyyttä tukevat yhteiskäyttötilat, joita ovat common kitchen eli yhteiskäyttökeittiö, työskentely- ja oleskelutilat, elokuva- ja pelihuoneet sekä saunaosasto ja kuntosali.

Rakennustyöt Myyrmäen tontilla käynnistyivät kesällä 2019. Urakoitsijana toimi Lehto Tilat Oy. Noli Myyrmäen suunnittelusta vastaa Avarrus Arkkitehdit Oy ja sisustus­suunnittelusta dSign Vertti Kivi & Co. 

Elokuussa 2021 valmistuneen rakennuksen bruttopinta-ala on noin 12 000 neliömetriä. Asiakkaille Noli Myyrmäki avautui 1. lokakuuta. 

Niklas Sontag kertoo, että Noli Studios on kehitetty palvelemaan nuoria aikuisia, jotka haluavat elämäänsä palveluita ja joustavuutta. Kohderyhmänä ovat myös matkailijat, projektityöntekijät ja opiskelijat. Lisäksi väli­aikaiselle majoitukselle on kysyntää esimerkiksi kodissa olevan putkiremontin vuoksi. 

Noli Studios on kehitetty palvelemaan nuoria aikuisia, jotka haluavat elämäänsä palveluita ja joustavuutta. Kohderyhmänä ovat myös matkailijat, projektityöntekijät ja opiskelijat.

Yhteisöllisyys vahvana teemana

Yhteisöllisyys kuuluu vahvasti Noli Studios -konseptiin. Sitä tukevat yhteiskäyttötilat, joita ovat common kitchen eli yhteiskäyttökeittiö, työskentely- ja oleskelutilat, elokuva- ja pelihuoneet sekä saunaosasto ja kuntosali. Noli Myyrmäen ensimmäisen kerroksen yhteiskäyttötilat ovat noin 1000 neliömetriä.

Sisustusarkkitehti Juha Rista dSign Vertti Kivi & Co:sta on luonut sisustuskonseptin yhdessä NREP:n projektitiimin kanssa sekä vastaa Noli Myyrmäen sisustuksesta ja kalustuksesta.

– Nolissa on rentoa meininkiä ja yhteisöllisyyttä, mitä ei välttämättä saa rahalla. Yhteiset tilat lisäävät viihtyisyyttä. Ne ovat paikkoja, missä ihmiset kohtaavat toisiaan ja viettävät aikaa. Ensimmäisen kerroksen yhteiskäyttötiloista elämä näkyy myös ohikulkeville, Rista kertoo.

– Noli Studios -konsepti herättelee ajattelemaan, että mitä kaikkea ylipäätään tarvitaan viihtymiseen. 

Juha Ristan mukaan ajatus luksuksesta on laajentunut. Tästä on osoituksena dSignin voitto Luxury Lifestyle Awards 2021 -kisassa kategoriassa Commercial Interior Design kohteella Noli Sörnäinen.

Noli Myyrmäen rakentaminen oli pitkälti samankaltaista kuin asuntorakentaminen. Poikkeuksena tavanomaisesta oli alakerran yhteiskäyttötilat, joita on kaikkiaan tuhat neliötä.

Verratessaan Noli Myyrmäkeä Katajanokan ja Sörnäisten kohteisiin Rista toteaa Myyrmäen olleen ensimmäinen uudiskohde. Se antoi vapaammat raamit suunnittelutyöhön, koska talolla ei ollut historiaa eikä varsinaisia rajoitteita arkkitehtuurin suhteen.

 – Ajan myötä nähdään, mikä Myyrmäen henki tulee olemaan. Puitteet ovat nyt olemassa: hyvät tilat ja hyvät palvelut. Aineeton yhteisöllisyys täydentyy paikan ihmisillä.

Noli Myyrmäen sisustuksessa on rohkeutta, elämyksellisyyttä ja kodikkuutta. Tätä tukevat monet yksityiskohdat, joista Rista mainitsee keittiön vitriinin, jossa asukkaat voivat pitää omaa mukiaan.

Sisustussuunnittelija muistuttaa valon merkityksestä.

– Me uskomme valon voimaan, joten valaistus on tärkeässä roolissa tunnelman ja kokonaiskokemuksen luomisessa, Rista toteaa.

Kalustus on toteutettu niin, että tilat eivät näytä hotellihuoneilta, vaan ovat kodinomaisia moneen makuun.

Noli Myyrmäessä on studioita 15 neliön huoneista kaksioihin.

– Kalustus on toteutettu niin, että tilat eivät näytä hotellihuoneilta, vaan ovat kodinomaisia moneen makuun. Vaikka kalustuksen tulee miellyttää mahdollisimman monia, on mukana ripaus karaktääriä, Juha Rista sanoo.

Kaikissa studioissa on keittiö, jossa on muun muassa liesi ja astianpesukone. Kylpy­huoneen varusteluun kuuluu pyykinpesukone. Lähes jokaisessa studiossa on oma parveke.

Rakennuksen kellarikerroksesta löytyvät pyörävarastot, yhteiskäyttöpesula ja pyykinkuivaustila sekä pienvarastoja vuokrattaviksi.

Myyrmäen henki näkyy sisätilojen taiteessa. Yhteiskeittiössä on taiteilija Terhi Ekebomin tekemä seinämaalaus, jonka aiheena on yhteisöllisyys. Street Art Vantaa -taidekollektiivin räätälöimää taidetta on kerroskäytävillä ja huoneissa.

Noli-konseptin mukaisesti yhteisöllisyyttä edistävät hostit, jotka huolehtivat hotellin asiakkaista.

– Asiakkaat voivat esimerkiksi kokata, osallistua eri tapahtumiin tai käydä lenkillä yhdessä. Tätä kautta syntyy yhteenkuuluvuuden tunne, joka on paljon muuta kuin ryhmä ihmisiä, jotka majoittuvat samassa hotellissa. Hienointa on, että yhteisöjä syntyy myös omatoimisesti, Niklas Sontag toteaa.

Kaikissa studioissa on keittiö, jossa on muun muassa liesi ja astianpesukone. Kylpyhuoneen varusteluun kuuluu pyykinpesukone.

Avoin ja helposti saavutettava

Noli Myyrmäen pääsuunnittelija on arkki­tehti Niilo Ikonen Avarrus Arkkitehdit Oy:stä. Rakennuksen arkkitehtuuriin vaikutti ennen kaikkea sen sijainti suuren mitta­kaavan ympäristössä. Kohde sijaitsee isojen teiden risteyksessä, ja ympärillä ovat urheilu- ja messuhallit sekä toisella puolella tietä ammattikorkeakoulu ja opiskelija-asuntoja.

Noli Myyrmäki näkyy hyvin avoimessa ympäristössä, ja se on helposti saavutettavasti.

– Rakennuksessa on selkeä ja iso massan muoto, joka jakautuu kahteen eri puoliskoon. Raappavuorentien puolella eli itäpuolella julkisivussa on umbrakäsitelty pinta, joka antaa lämpimän ruosteen värin. Rakennuksen länsipuolen julkisivu on valkobetonia ja valkoista kuitusementtilevyä, Ikonen kertoo. 

– Parvekekaiteet tuovat rakennuksen ilmeeseen elävyyttä ja heijastuksia. Kaiteissa on hyödynnetty eriasteisia kalvoja, joilla saadaan aikaan reliefimäinen ilme. Pimeään aikaan kaidevalot valaisevat rakennuksen.

Huonekerroksissa pitkät käytävät päättyvät valoaukkoihin, joista avautuu näkymä ympäristön maisemiin.

Ikosen mukaan kaupunkikuvallisesti ensimmäisen kerroksen yhteistilat ovat tärkeitä. Ne sijaitsevat rakennuksen eteläpäässä ja näkyvät ympäristöönsä. Avoimuutta on molempiin suuntiin. Tärkeimmät sisäänkäynnit on sijoitettu niin, että asiakas kulkee yhteistilojen läpi matkalla huoneeseensa.

– Näin syntyy kohtaamisia, jotka tukevat konseptin korostamaa yhteisöllisyyttä. 

Huonekerroksissa pitkät käytävät päättyvät valoaukkoihin, joista avautuu ympäristön maisemat.

Huoneiden suunnittelusta Niilo Ikonen toteaa sen olleen tarkkaa työtä, jotta kaikki tarvittava saatiin mahdutettua.

– Siinä onnistuttiin hyvin. Koska irto­kalusteet oli suunniteltu valmiiksi, tiedettiin mitä huoneeseen on tulossa. Tämä mahdollisti tilankäytön tarkan suunnittelun eikä kalusteita varten tarvinnut varata ylimääräistä tilaa.

Ikonen iloitsee Noli Studios -konseptin innovatiivisuudesta.

– Tämä on ollut mielenkiintoinen matka.  Suunnittelu on ollut konseptin, ympäristön ja kohteen yhteensovittamista, hän toteaa. 

Noli Myyrmäki -hankkeessa on kestävä kehitys otettu huomioon monin tavoin. Katolla on 84 paneelin aurinkosähköjärjestelmä.  

– Lämmitys ja sähköliittymä käyttävät 100-prosenttisesti uusiutuvaa energiaa. Lämpö tuotetaan Vantaan energiajäte­voimalassa ja sähkö on ekoenergiasertifioitua. Ekologisuutta edustaa myös se, että hotellissa käytetään ainoastaan ympäristömerkittyjä siivoustuotteita, Niklas Sontag kertoo.

Jakamistaloutta edustavat kerroksissa sijaitsevat palveluasemat eli service stationit. Niistä voi lainata muun muassa silitysraudan ja -laudan sekä pölyimurin.

Rakennuksen kellarikerroksesta löytyvät pyörävarastot, yhteiskäyttöpesula ja pyykinkuivaustila sekä pienvarastoja vuokrattaviksi.

Rakentamisessa korostui yhteistyö

– Urakoitsijan kannalta hanke oli selkeä, koska tilaajalla oli mietittynä konsepti hyvin pitkälle valmiiksi. Rakentaminen eteni tämän vuoksi hyvin, vaikka suunnittelua tehtiin yhtä aikaa toteutuksen kanssa, rakennuspäällikkö Juha Mikkonen Lehdolta kertoo.

Tasaisen tontin maaperä oli rakentamisen kannalta hyvä, ja louhintaa tarvittiin vain vähän. Tontin reunassa kulkevat maakaasu­putket, mikä piti ottaa huomioon pohjaa kaivettaessa.

Noli Myyrmäen rakentaminen oli Mikkosen mukaan pitkälti samankaltaista kuin asuntorakentaminen. Poikkeuksena tavanomaisesta oli alakerran yhteiskäyttötilat, joita on runsaasti verrattuna asuinkerrostaloon.

Kohteessa hyödynnettiin Lehdon valmistamia kylpyhuone-keittiö-moduuleja, jotka nostettiin paikalleen rungon valmistuttua. Noin puolet rakennuksen keittiöistä ja kylpyhuoneista on moduulirakenteisia.

Rakennuksen runkovaihe valmistui päivälleen sovitussa aikataulussa, minkä jälkeen päästiin rakentamaan sisätiloja.

– Sisävalmistusvaihetta sekoitti koronapandemia, jonka vuoksi työmaa piti sulkea kahdeksi viikoksi.  Koronaan liittyen tilannetta vaikeutti myös Uudenmaan sulku keväällä 2020. Lisäksi ilmeni työvoiman ja materiaalin saatavuudessa ongelmia. Kaikkeen tähän meni runsaasti aikaa ja hankaloitti töiden etenemistä, Mikkonen kertoo.

Rakentamisessa ja etenkin koronapandemien koetellessa korostui saumaton yhteistyö tilaajan kanssa. Mikkosen mukaan tämä oli avointa ja luottamuksellista, mistä myös työmaan johto antaa kiitoksen.

– Lopputulos on hyvä ja siihen voidaan olla tyytyväisiä, Mikkonen toteaa.  

Rakennuksen länsipuolen julkisivu on valkobetonia ja valkoista kuitusementtilevyä. Parvekekaiteissa on eriasteisia kalvoja, joilla saadaan aikaan reliefimäinen ilme. Pimeään aikaan kaidevalot valaisevat rakennuksen.

Uusi kohteita suunnitelmissa

NREP on aloittanut Noli Studios -konseptin uusien kohteiden toteuttamisen Helsingin Herttoniemessä ja Malmilla. Maajohtaja Niklas Sontag kertoo rakennustöiden vievän noin kaksi vuotta, joten hotellit avautuvat asiakkaille vuonna 2023.

– Tavoitteenamme on laajentaa toimintaa pääkaupunkiseudulla seuraavan viiden vuoden aikana noin kymmenellä uudella kohteella.

Noli Studios -konsepti osoitti toimivuutensa koronapandemian aikana.

– Kun perinteinen hotellitoiminta lähes lakkasi, oli pitkäaikaisella majoituksella kysyntää, Sontag sanoo.

Teksti: Irene Murtomäki | Kuvat: Vesa Voitto Sakari

Kuule miten voit kasvattaa rakennusalan myyntiäsi ja markkinoida tehokkaammin palveluidemme avulla

Antamalla yhteystietosi voimme olla sinuun yhteydessä tuotteisiimme liittyen. Lue lisää tietosuojasta tästä.