Raision K-Rauta

Kesko tarkastaa kaikki laajarunkoiset hallinsa

Raision K-Rauta

Tarkastettavat hallit ovat muun muassa Citymarketeja, K-Marketeja sekä K-Rautoja. Moni muu hallin omistaja ei ole vielä valmistautunut tarkastuksiin.

Suomessa on tuhansia laajarunkoisia halleja, jotka on tarkastettava vuoden 2019 maaliskuun loppuun mennessä. Hallit ovat esimerkiksi kauppoja.

– Tarkastuksen pakollisuus tulee vielä monille yllätyksenä. Tarkastuksia kyllä tehdään, mutta yhtä usein törmäämme keskusteluissa hallien omistajien kanssa siihen, ettei asia ole ollenkaan tiedossa, Inspectan kiinteistöjen ja rakenteiden aluepäällikkö Jani Perttunen sanoo.

Laajarunkoisten hallien kuntotarkastukset perustuvat lakiin, jonka tavoitteena on vähentää hallien sortumisia. Keskolla on käytössä 263 laajarunkoista hallia, joista Keskon omassa omistuksessa on alle puolet. Tarkastettavista halleista 65 on Citymarketeja, 119 K-Supermarketeja, 36 K-marketteja 27 K-Rautoja ja Rautioita ja 16 noutotukkuja tai muita laajarunkoisia rakennuksia. Suurin osa halleista on valmistunut 1980-2000-luvuilla. Rakentamisen ja talotekniikan puolelta Inspecta vastaa kaikista tarkastuksista, ja päivittäistavarakaupan puolella puolet tarkastuksista hoitaa Inspecta ja puolet A-insinöörit.

– Olemme jo aiemmin tehneet omaehtoisesti tarkastuksia, mutta nyt tarkastamme kaikki kohteet systemaattisesti. Kesko panostaa muutenkin riskienhallintaan ja asiakkaiden sekä henkilökunnan turvallisuuteen, joten oli luontevaa olla tässäkin asiassa eturintamassa, Keskon päivittäistavarakaupan rakennuspäällikkö Petri Bergman toteaa.

Huoltokirja helpottaa hallien ylläpitoa

Lain mukaan tarkastusten teettämisestä vastaa rakennuksen omistaja, ja tarkastuksen tekemiselle on neljän vuoden siirtymäaika. Muutamilla hallityypeillä, esimerkiksi maneeseilla, siirtymäaika päättyy jo maaliskuun 2017 lopussa. Keskolla seurattiin lain etenemistä läheltä, ja tarkastukset haluttiin tehdä heti.

Tarkastuksessa hallille laaditaan arviointitodistus, joka sisältää mahdolliset puutteet ja korjaustarpeet sekä antaa suositukset jatkotoimenpiteille ja kunnossapidolle.

– Tärkeintä meille tarkastuksissa on lain noudattamisen lisäksi se, että saamme tietoa rakennuksen kunnosta sekä selkeät ohjeet rakennuksen ylläpidolle ja huoltokirjan. Tämä parantaa ja pidentää kiinteistön elinkaarta, ja siksikin halusimme lähteä liikkeelle heti, vaikka siirtymäaikaa olisi vielä jäljellä. Ennakointi vähentää myös ongelmia ja sitä kautta pienentää kustannuksia kiinteistön huollossa, Bergman kertoo.

Asiakkaiden ja henkilökunnan suuntaan tarkastukset näkyvät lähinnä niin, että paikalla tarkastajat ovat kaupassa henkilönostimen kanssa. Kaupassa käymistä tarkastukset eivät häiritse. Tulevaisuudessa tarkastuksia toistetaan tarpeen vaatiessa, mutta vähintään kymmenen vuoden välein.

Laajarunkoisiksi halleiksi määritellään rakennukset, jonka laajarunkoinen osa on vähintään 1 000 neliömetriä ja rakennuksen kattokannattajat ovat jänneväliltään 18 metriä (tehdasvalmisteiset) tai 15 metriä (paikalla valmistetut). Rakennuksissa, joiden suunnittelusta tai rakentamisesta ovat vastanneet toisistaan riippuvaiset tahot tai on vastannut runkotoimittajasta riippuvainen taho, tarkastus on tehtävä
viimeistään 31.3.2017 ja muut laajarunkoiset hallit tulee tarkastaa viimeistään 31.3.2019 mennessä

 

Inspecta on Pohjoismaiden johtava asiantuntija turvallisuudessa, laadussa ja luotettavuudessa. Testaamme, tarkastamme, sertifioimme sekä tarjoamme konsultoivia asiantuntija- ja koulutuspalveluja yli 1400 osaajan voimin Suomessa, Skandinaviassa ja Baltian maissa. Inspecta auttaa asiakkaitaan onnistumaan liiketoiminnassaan – joka päivä, kaikkialla yhteiskunnassa. Lue lisää www.inspecta.fi.