Kuva: Pedro Pegenaute

Kansainväliset arkkitehtuurin asiantuntijat arvioivat Serlachius-museo Göstan paviljongin

Serlachius-museo Göstan paviljongista on valmistunut kansainvälisesti arvostettujen arkkitehtuurin asiantuntijoiden arviot sisältävä julkaisu Göstan paviljonki – pohjoisessa valossa. Julkaisuun ovat kirjoittaneet professorit Jaime J. Ferrer Forés, Peter MacKeith sekä Juhani Pallasmaa. Näyttävät kuvat on ottanut arkkitehtikuvaaja Pedro Pegenaute.

Arkkitehti SAFA, professori Juhani Pallasmaan mukaan arkkitehtuurin perustavin tehtävä on vuoropuhelu niin maiseman kuin kulttuurisenkin taustan kanssa. Hänen mielestään puurakenteinen paviljonki sopeutuu puhuttelevasti vanhaan kartanoympäristöönsä. – Eteläiset suunnittelijat ovat myös tunnistaneet pohjoisten vuodenaikojen vaihtelun sekä talviajan erityisen visuaalisen olemuksen ja tunnelman, hän kiittää.

Professori Jaime J. Ferrer Forésin mielestä rakennuksen puuverhous tuo mieleen suomalaisen kansanrakentamisen, valon ja varjon vaihtelu metsän siimeksen. – Metsän tapaan rakennusrunkojen ja julkisivuverhouksen resonanssi toistaa ympäröivän maiseman puiden rytmiä. Pohjoinen valo siivilöityy sisätiloihin runkopalkkien väleistä samaan tapaan kuin ympäristön metsään.

Professori Peter MacKeith epäilee, että kilpailuohjelmassa toivottu puun käyttö pääasiallisena rakennusmateriaalina on voinut tuntua haastavalta kaukana pohjoisten leveysasteiden puuvyöhykkeestä syntyneille arkkitehdeille. – Göstan paviljongin suunnittelun vahvuudet – tontin ominaisuuksien arviointi ja paikan taju sekä materiaaliin perehtyminen ja tektoninen kekseliäisyys – kumpuavat tuoreesta ja virkistävästä näkemyksestä, ulkomaalaisen, ulkopuolisen näkökulmasta.

Palkittu paviljonki

Kesäkuussa 2014 Mänttään valmistunut Serlachius-museo Göstan paviljonki on barcelonalaisen arkkitehtitoimisto MX_SI:n suunnittelema. Puurakenteinen paviljonki on herättänyt valmistuttuaan runsaasti huomiota Suomessa ja Euroopassa. Paviljonki ja sen suunnitelleet arkkitehdit Héctor Mendoza, Mara Partida ja Boris Bežan on myös palkittu useilla arkkitehtuuripalkinnoilla.

Göstan paviljonki – pohjoisessa valossa / Göstas´s Pavilion – in a Nordic Light on 50-sivuinen, pehmeäkantinen kirja, jonka sisältö on korkeatasoinen ja painojälki tasokas. Kohtuuhintaisena (10 euroa) se vastaa lukemattomien museovieraiden ja paviljongin arkkitehtuurista kiinnostuneiden toiveisiin saada lisätietoa rakennuksesta.

Kirja on painettu sekä suomeksi että englanniksi. Jos haluatte arvostelukappaleen kirjasta, lähettäkää pyyntö Serlachius-museoiden sähköpostiin osoitteeseen info@serlachius.fi.

Toimittaja: Päivi Viherkoski
Graafinen suunnittelu: Teija Lammi, Grafemi
Valokuvat: Pedro Pegenaute, Estudio de Fotografia Pegenaute
Painopaikka: Lönnberg Print & Promo, Helsinki
ISBN 978-952-7017-10-4
ISSN 1799-7720
Serlachius-museoiden julkaisuja 23
Gösta Serlachiuksen taidesäätiö

Lisätiedot: kehittämispäällikkö Päivi Viherkoski, p. 050 352 2567, paivi.viherkoski@serlachius.fi