Julkisivuremontti meren rannalla

Helsingin Lauttasaaressa olevan Hakolahdentie 6:n julkisivua ja parvekkeita korjataan parhaillaan. Rakennusvalvonta antoi luvan lasittaa merenpuoleiset parvekkeet ja purkaa kauan sitten turhaksi jääneen savupiipun. Julkisivun pintaan maalataan lisäsuojaa kosteutta vastaan. 

Rakennus­valvonta hyväksyi kuvassa olevan eteläisen julkisivun nauhaparvekkeiden lasituksen mutta ei päätyjen ja kadun puolen ulokeparvekkeiden lasitusta. Parvekkeiden suojaava osa jää nykymääräyksiin verrattuna matalaksi. Myös olohuoneiden ikkunoiden alareuna on matalalla, joten näkyvyys ulos säilyy remontissa ennallaan.

Asunto Oy Hakolahdentie 6:n rapattu rakennus Lauttasaaressa on valmistunut vuonna 1959. Talossa on 32 asuntoa. Kadun puolella pohjakerroksessa on autotalleja. Pihanpuolella eli etelään on koko julkisivun mitalta nauhaparvekkeita, päädyssä ja kadun puolella erillisiä ulokeparvekkeita. 

Hakolahdentie 6 ei ole rannimmainen rakennus, mutta sen ylemmistä kerroksista ja toisesta päädystä on näköala merelle.

– Rakennus on tyypillinen aikakautensa asuinrakennus. Samalla Lauttasaaren Isokaaren alueella on useita SR-2 -merkinnällä suojeltuja asuinrakennuksia. Tätä ei ole suojeltu, julkisivuremontin arkkitehti- ja pääsuunnittelun tehnyt arkkitehti SAFA Karri Liukkonen Oy Arkkitehtisuunnittelu Arkitekturum Ab Ltd:stä toteaa.

Remontti on sujunut hyvin: valmista on suunnitelmien mukaan alkusyksystä, sanovat isännöitsijä Marko Karimäki (vas.) ja projektipäällikkö Jari Kauppinen.

Vaikkei suojelumerkintää ole, rakennus­valvonta oli tarkkana taloyhtiön julkisivu­remonttia koskevien toiveiden kanssa.

– Remontissa ei ollut tarkoitus radikaalisti muuttaa ulkoasua. Osakkaat halusivat lisätilaa parvekkeille, ja siihen saatiin lupa, Liukkonen kertoo.

– Pihan puolella parvekelaattaa kasvatettiin 20 senttimetriä, kadun puolella ja päädyssä 10 senttimetriä, remontin projektipäällikkönä ja valvonnasta vastaavana toimiva Jari Kauppinen Raksystems Insinööritoimisto Oy:stä sanoo. 

Karri Liukkonen suosittelee, että taloyhtiöt tekevät ajoissa selvitykset, mitkä toivotuista muutoksista ovat mahdollisia ja mitkä eivät.

Hailakaksi hiutuneesta julkisivusta tulee vihertävänkeltainen, joka lienee lähellä alkuperäistä väriä. Julkisivun vanha kolmikerrosrappaus poistetaan kokonaan, ja uuden rappauksen päällimmäiseksi tulee silikaattimaali suojaamaan rakenteita olevilta ja tulevilta kosteusrasituksilta.

– Viranomaisen kanta on hyvä olla tiedossa ennen kuin suunnittelua on viety liian pitkälle, ettei jouduta suunnittelemaan moneen kertaan.

Lasitukset meren puolelle

Parvekkeille haluttiin myös lasitukset, ja rakennus­valvonta hyväksyi eteläisen julkisivun nauhaparvekkeiden lasituksen mutta ei päätyjen ja kadun puolen ulokeparvekkeiden lasitusta.

– Eteläjulkisivun parvekelasitukset on merkittävin muutos rakennuksen ilmeeseen. Parvekkeiden alkuperäinen suojaava osa on nykymääräyksiin verrattuna matala. Sen korotukseen ei saatu lupaa. Korjausrakentamisessa voidaan säilyttää vanha ratkaisu, jos se ei ole selkeästi vaarallinen. Myös olohuoneiden ikkunoiden alareuna on matalalla, joten näkyvyys ulos säilyy remontissa ennallaan.  

Toinen rakennuksen ilmettä muuttanut asia oli rakennuksen itäpäädyssä olleen piipun purku. Piippu oli jäänyt tarpeettomaksi, kun rakennus siirtyi kaukolämpöön. Piipun korjaaminen olisi ollut kallis operaatio, mutta purkukaan ei ollut ihan yksinkertaista, kun piti varautua asbestiin ja muihin mahdollisiin, nykyään vaarallisiksi tiedettyihin rakennusaineisiin.

Puretun piipun hormin paikalle julkisivun syvennykseen asennettiin sähkönousut, myös uusi nousu mahdollisia tulevia aurinkosähköpaneeleja varten. 

Rakennuksen itäpäädyssä ollut piippu oli jäänyt tarpeettomaksi kauan sitten, kun rakennus siirtyi kaukolämpöön. Puretun piipun hormin paikalle julkisivun syvennykseen asennettiin sähkönousut.

– Talon katolla on Elisan ja DNA:n tukiasemat, ja niidenkin kaapeloinnit vietiin piipun avattuun kohtaan. Vanha hormi vielä betonoidaan ja muurataan umpeen, Jari Kauppinen kertoo.

Lisäsuojaa julkisivulle

Julkisivuremonttiin lähdettiin, koska tuulessa ja tuiverruksessa 62 vuotta olleen rakennuksen rappaus ja parvekkeet olivat huonossa kunnossa.  

– Julkisivua on paikkakorjailtu aiemmin, parvekkeita ei. Ikkunoita on uusittu vuosina 1997 ja 2008, Kauppinen kertoo.

Julkisivurappauksen alkuperäinen väri oli kulunut vaikeasti tunnistettavaksi.

Pihan eli meren puolella parvekelaattaa kasvatettiin 20 senttimetriä, kadun puolella (kuvassa) ja päädyssä 10 senttimetriä.

– Se oli hyvin peseytynyt julkisivu, puolet pinnasta oli kiveä ja laastia. Kauempaa katsottuna väri oli keltainen, mutta lähempää siinä oli selvästi vihreän sävyjä. Maalikerroksia ei löytynyt, joten julkisivun maali lienee ollut alku­peräinen, arkkitehti Karri Liukkonen kertoo.

Julkisivun väriksi valittiin kokeilujen jälkeen vihertävänkeltainen. 

Julkisivun vanha kolmikerrosrappaus on poistettu kokonaan, ja uuden rappauksen päällimmäiseksi tulee silikaattimaali suojaamaan rakenteita olevilta ja tulevilta kosteusrasituksilta. 

– Silikaattimaali on rappaus- ja muille kivi­ainespinnoille sopiva epäorgaaninen tuote haastaviin olosuhteisiin. Huolellisesti tehtynä silikaattipinnoite on hyvin pitkäikäinen, Liukkonen sanoo. 

Syksyllä valmista

Hakolahdentie 6:n remonttiin löytyi urakoitsija helposti. Kymmenelle urakoitsijalle lähetettiin tarjouspyyntö, seitsemän antoi tarjouksensa.

– Valintaan vaikutti laatu ja kokonaistaloudellisuus. Voittanut urakoitsija Etelä-Suomen Julkisivupalvelu ei ole halvin, mutta esimerkiksi arvioidut lisätyöt ratkaisivat. Yritys on tunnettu toimija; se tekee Helsingin keskusta-alueella vastaavia korjauksia, Jari Kauppinen kertoo.

Julkisivuremonttiin lähdettiin, koska tuulessa ja tuiverruksessa 62 vuotta olleen rakennuksen rappaus ja parvekkeet olivat huonossa kunnossa.

Remontti alkoi tämän vuoden tammikuussa telinetöillä. Helmikuussa oli purkutöiden vuoro. Talon rakenteissa on ulokkeita, joiden rakentaminen on aikanaan ratkaistu käyttämällä erilaisia materiaaleja. Julkisivusta löytyy tiiltä, betonia ja siporexia. 

– Purkutöiden pieni yllätys oli ikkunoiden päällä kulkevat betonipalkit, joista löytyi teräsvaurioita. Teräkset piikattiin auki, suojattiin ja palkki paikattiin, Kauppinen sanoo.

Toukokuun alussa oli valettu uudet parveke­laatat ja puolet julkisivun täyttörappauksista oli tehty. Uusien parvekelaattojen raudoitus on ruostumatonta terästä, ja tukirakenteisiin on lisätty ruostumattomia vetoteräksiä vanhojen ratakiskojen joukkoon.

Uudet parvekelaatat ovat päässeet kuivumaan hyvissä oloissa. Julkisivun suojahuputukset on tarkoitus poistaa kesällä, ettei asukkaiden olo tule liian tukalaksi kuumana aikana.

Remontti on sujunut hyvin: valmista on suunnitelmien mukaan alkusyksystä. Aika­taulusta on oltu hieman etuajassa.

– Tämä on unelmatyömaa. Hyvä suunnittelu, hyvä valvonta, aktiivinen hallitus, ahkera urakoitsija, isännöitsijä Marko Karimäki Kiinteistö­-Tahkola Helsinki Oy:stä toteaa.

Karimäki ja Kauppinen kiittävät urakoitsijaa myös hyvästä tiedottamisesta. Tiedotustilaisuuksia ja sähköpostitse lähetettäviä viikkotiedotteita on ollut riittävästi myös osakkaiden mielestä.

Teksti: Jaana Ahti-Virtanen | Kuvat: Mikael Lindén