Järvenpään JUST on maailman paras julkisten rakennusten BIM-projekti

Maailman parhaat tietomalliprojektit vuosimallia 2016 on valittu, ja jälleen kerran suomalainen tietomalliosaaminen palkittiin.

Tekla Global BIM Awards on vuosittainen kansainvälinen kilpailu, jonka tarkoitus on tuoda esiin maailman parhaita tietomallipohjaisia rakennushankkeita. Tänä vuonna paikallisten Tekla BIM Awards -kilpailujen 73 parasta hanketta kilpailivat voitoista seitsemässä eri sarjassa.

just

Järvenpään uusi sosiaali- ja terveyskeskus JUST vei voiton julkisten rakennusten sarjassa. Hankkeen kattava ja monipuolinen tietomallien hyödyntäminen ja uusien käyttömahdollisuuksien etsiminen teki tuomaristoon vaikutuksen. JUST-allianssiin kuuluu tilaaja Kiinteistö Oy Järvenpään Terveystalo, suunnittelusta vastaava VALO-yhteenliittymä (UKI Arkkitehdit Oy, Arkkitehtitoimisto Tähti-Set Oy, Insinööritoimisto Erkki Leskinen Oy, Insinööritoimisto AX-LVI Oy, A-Insinöörit Suunnittelu Oy), A-Insinöörit Rakennuttaminen Oy sekä päätoteuttaja NCC. Käyttäjäksi tiloihin niiden valmistuttua tulee Järvenpään kaupungin sosiaali- ja terveyspalvelut.

– Voittajia valitessamme kiinnitimme huomiota eri rakennemateriaalien tarkkaan mallinnukseen, mallin monimuotoisuuteen, tietomallien innovatiiviseen hyödyntämiseen ja yhteistyöhön sekä erityisesti tietomallin toteuttamiskelpoisuuteen, jota ilmentää esimerkiksi mallin tarkkuus, sanoi kansainvälisen palkintoraadin jäsen Ragnar Wessman, johtaja, Trimble. Juryn muut jäsenet olivat Nadine Post, Editor-at- Large, ENR, Adam Glema, professori, Poznan University of Technology ja Sampo Pilli-Sihvola, johtaja, Trimble.

thales_campus

Paras liikerakennushanke, Thales Campus Air’ Innov sijaitsee Ranskassa Bordeauxin lähellä. Sen pääurakoitsija on GA, joka rakentamisen lisäksi huolehti suunnittelusta ja valmistuksesta: GA:lla on hyvin pitkälle hiottu prosessi, jossa tietomallia käytetään luonnossuunnittelusta asti kaikissa rakentamisprosessin vaiheissa ja myöhemmin rakennuksen ylläpidon tukena. Thales Campus Air’ Innov valittiin myös vuoden kokonaisvaltaisesti parhaaksi tietomallihankkeeksi.

the_warehouse

Teollisuusrakennusten sarjassa voiton vei The Warehouse’s SIDC Extension Uudesta Seelannista. Hankkeen suunnitteli Holmes Consulting Group. Maanjäristyksen seurauksena vuonna 2011 liikahtaneeseen rakennukseen tehtiin 15 000 m2 laajennus. Vanhat rakenteet skannattiin ja mallit yhdistettiin virtuaalisesti, ja siten saatiin varmistettua rakenteellinen turvallisuus.

ordsall

Parhaana infrahankkeena palkittiin Ordsall Chord rautatie ja silta, joka sopii vuodelta 1830 olevan sillan seuraan. Projektin suunnittelija Northern Hub käytti laserskannausta vanhan sillan mallintamisen apuna. Tekla Structuresilla luotiin tarkat ja toteuttamiskelpoiset tietomallit, ja tietomalli on myös rakentajien käytettävissä.

sportcampus

Urheiluareenoiden sarjassa voittajaksi valittiin Sportcampus Zuiderpark Haagista, Hollannista. Oostingh Staalbouw Katwijkilla oli 15 suunnittelijaa kolmella eri paikkakunnalla, ja he työskentelivät yhdessä käyttäen Tekla Model Sharingia. Tietomallia käytettiin kustannusten laskentaan, hankintaan, tuotannon suunnitteluun ja asennuksen apuna. Teräskonepajalla tieto saatiin mallista suoraan työstökoneille. Ontelolaattalattian valmistus ja asennus samoin kuin palosuojaukset koordinoitiin mallin avulla.

viryn_euler

Pienprojekteista parhain oli Viryn Euler katos Pariisissa. Teräksisistä T-profiileista rakentuva katos kohoaa ravintolan ylle vilkkaan Champs Elyséen lähellä, mikä toi lisähaasteita geometrisesti haastavan rakenteen asennusvaiheen logistiikkajärjestelyihin.

Paras opiskelijaprojekti, Model of Lodz City Gate, löytyi Puolasta Lodzin teknillisestä yliopistosta. Monialainen opiskelijaryhmä loi vaihtoehtoisen version kaupungin portista. Ryhmän sisäiseen yhteistyöhön ja kommunikointiin käytettiin Tekla BIMsightia.

Palkintoraati jakoi kunniamaininnan Turkin Izmit Bay Suspension Bridge -siltahankkeelle. Maailman neljänneksi pisin riippusilta on 2682 metriä pitkä, ja pisin jänneväli on 1550 metriä. Tekla-malli oli robottihitsauksen ja CNC-koneiden tietolähteenä ja sitä käytettiin kuljetuksiin ja asennuksiin.

midfield_

Yleisö äänesti suosikkiprojektikseen Eversendai Engineersin Midfield Terminal Complex -hankkeen. Abu Dhabin uuteen lentoterminaaliin kuuluu lukuisia lentoportteja ja matkustajasiltoja.

Lisätietoja kilpailusta, voittajista ja kaikista osallistujista on Tekla Global BIM Awards -verkkosivuilla

 


Trimblen Tekla-tuoteperhe

Edistyneet Tekla-ohjelmistot rakennusten tietomallinnukseen ovat osa Trimblen tuotevalikoimaa. Trimble tarjoaa rakennusalalle työvälineitä takymetreistä pitkälle kehittyneisiin ohjelmistoihin, joiden avulla rakennusten suunnittelua, rakentamista ja käyttöä tuetaan ja uudistetaan. Tekla-ohjelmistot suunnittelun ja rakentamisen ytimessä perustuvat vapaalle tiedonkululle, toteuttamiskelpoisille malleille ja yhteistyölle.
Tietoa Tekla-ohjelmistoista: www.tekla.com/fi

Trimble

Trimble muuttaa maailman työtapoja tuotteilla ja palveluilla, jotka yhdistävät fyysisen ja digitaalisen maailman toisiinsa. Paikannukseen, mallintamiseen, liitettävyyteen ja data-analytiikkaan liittyvät ydinteknologiat antavat asiakkaille keinoja parantaa toiminnan tuottavuutta, laatua, turvallisuutta ja kestävyyttä. Trimble tarjoaa ohjelmistoja, laitteistoja ja palveluita kohdennetuista tuotteista yritysten elinkaariratkaisuihin, ja nämä muuttavat toimintaa monilla aloilla, esimerkiksi maataloudessa, rakentamisessa, paikkatiedon hyödyntämisessä ja logistiikassa.
Lisätietoja osoitteessa www.trimble.com.