Kuvassa: Iso Roobertinkatu. Kuva: Ramboll

Iso Roobertinkadun kunnostus on valmis

Kuvassa: Iso Roobertinkatu. Kuva: Ramboll

Uudistuneen ilmeen alle kätkeytyy modernia tekniikkaa ja täysin uusitut rakenteet.

Uudistuksen tavoitteena oli kadun kunnostus toimivaksi, tyylikkääksi ja kestäväksi kävelykaduksi.

‒ Alkujaan 1980-luvulla toteutetun kävelykadun toiminnot ja tilankäyttö suunniteltiin kokonaisuutena. Ennen suunnittelun aloittamista järjestettiin alueen asukkaiden ja toimijoiden kanssa työpaja, jossa käytiin läpi suunnittelun lähtökohtia ja ideoitiin aluetta eri näkökulmista, kertoo yksikönpäällikkö Lauri Axelsson Rambollista.

Kunnostuksessa on huomioitu sekä alueen luonne että kestävä kehitys, mikä näkyy esimerkiksi materiaalivalinnoissa. Valaistuksessa on kiinnitetty huomiota energiatehokkuuteen ja katukiveyksen materiaaleja on osin uusiokäytetty. Huonosti voivat puut on korvattu uusilla, ja säilyvien katupuiden elinolosuhteita on parannettu kasvualustan kunnostuksella. Kastelussa hyödynnetään kadulle satavaa hulevettä.

Kadun painuneet rakenteet on uusittu kokonaan. Myös tekniikkaa – valaistus, kaapelointi, kaukolämpö ja -jäähdytys sekä kuivatus – on modernisoitu. Esteettömyys on huomioitu kalusteiden ja pintamateriaalien suunnittelussa.

Paljon keskustelua aiheuttanut huoltoliikenne kulkee nyt yksisuuntaisesti Annankadulta Fredrikinkadulle ja Yrjönkadulle päin. Poistuminen alueelta tapahtuu automaattipollareiden avulla. Uudistettu katu palvelee aiempaa paremmin myös kevyttä liikennettä keskustasta Punavuoren alueelle.

Kadun kaupunkikuvallista laatua on kohennettu luonnonkivipäällystein ja kadulle on sijoitettu kivipaaseja, tuoleja ja pyörätelineitä. Peruskorjauksen yhteydessä kadulle on palautettu myös Viheltävä helsinkiläinen -veistos.

‒ Työnaikaiset järjestelyt olivat haastavat, sillä remontti oli mittava ja Isolla Roobertinkadulla on paljon jalankulkijoita, pyöräilijöitä ja huoltoliikennettä. Huolellisella suunnittelulla ja aikataulutuksella sekä eri toimijoiden yhteistyöllä kaikki saatiin kuitenkin sujumaan ongelmitta, Axelsson sanoo.

Ramboll on vastannut hankkeen maisema-, geo- sekä katu- ja kunnallistekniikan suunnittelusta ja työmaapalvelusta. Peruskorjaus valmistui loppuvuodesta 2017. Ison Roobertinkadun avajaisia vietetään lauantaina 13.1.2018 klo 16-20.

 

Ramboll on johtava kansainvälinen suunnittelu- ja konsultointialan yritys. Säätiöomisteisessa yhtiössämme työskentelee 13 000 eri alojen ammattilaista globaalisti. Suomessa toimimme maanlaajuisesti 2300 asiantuntijan voimin. Tarjoamme asiantuntijapalveluja infrastruktuurin, ympäristön ja rakennusten suunnitteluun, rakennuttamiseen, rakentamiseen ja ylläpitoon sekä johdon konsultointiin. Työmme tavoitteena on luoda aidosti koko yhteiskunnan toimintaa kehittäviä ratkaisuja. Tässä onnistumisen takaa osaava ja näkemyksellinen henkilöstömme.