IoT:lla tasaista asumismukavuutta VVO-konsernin kohteissa Espoossa

lumo_Keskustelevat seinät viestivät poikkeamista ennen kuin asukas huomaakaan

VVO-konserni ja verkko-operaattori Digita testaavat asuntojen lämpötila- ja kosteustiedon keräämistä ja hyödyntämistä yhteisessä pilottihankkeessa kevään 2016 aikana. Tavoitteena on säätää kerätyn tiedon perusteella kiinteistön järjestelmiä niin, että asumisolosuhteet pysyvät ihanteellisina. Digitan ratkaisun ansiosta tiedonkeruu on erittäin kustannustehokasta. Pilotti toteutetaan 200 vuokra-asunnossa Espoossa.

– Terveellisten olosuhteiden ylläpitäminen on vaivatonta, kun reaaliaikaisesti tunnistetaan asiakkaan kokemukseen vaikuttavia tekijöitä. Lisäksi selvät huoneistokohtaiset viat voidaan havaita jatkuvalla mittauksella jopa ennen kuin asiakas ehtii itse reagoida asiaan. Meillä on vastaavia mittauksia jo useissa kohteissa, mutta Digitan ratkaisussa ei tarvita kiinteistökohtaisia asennuksia lainkaan, vaan asuntojen sisäseiniin asennettavat anturit keskustelevat suoraan Digitan järjestelmän kanssa, VVO-yhtymän kiinteistökehityksen yksikönjohtaja Kimmo Rintala sanoo.

Pilottivaiheessa tieto kerätään antureista yksinkertaiseen käyttöliittymään ja tehdään mittaustulosten perusteella tarvittavat säädöt.  Pilottijakson jälkeen antureita lisätään mahdollisesti myös muihin kohteisiin.

Reaaliaikaista tietoa asumisolosuhteista, ei kiinteistökohtaisia asennuksia

Digitan verkon ansiosta riittää, että anturit kiinnitetään haluttuihin mittauspisteisiin. Erillisiä talokohtaisia järjestelmiä ei tarvita.

– Digitan IoT-ratkaisut hyödyntävät LoRa-tekniikkaa. LoRa on uuden sukupolven radioteknologia, joka on suunnattu erityisesti esineiden internetin sovellusten tarpeisiin. Edullisen hinnan, alhaisen tehonkulutuksen sekä erinomaisen kantaman ansiosta teknologialla on paljon sovellusalueita. Paristokäyttöisiä antureita on helppo asentaa eikä keskusyksiköitä tarvita. Paristot kestävät useita vuosia, joten kiinnityksen jälkeen anturit voi käytännössä unohtaa, kertoo Digitan operatiivinen johtaja Markus Ala-Hautala.

Verkon rakennus jatkuu

Digita hyödyntää verkon rakentamisessa omia korkeita radio- ja tv-mastojaan. Tällä hetkellä pilottiverkko kattaa suuren osan pääkaupunkiseudusta.  Digita laajentaa verkkoa asiakastarpeiden mukaan. Verkon rakennus alkaa suurista asutuskeskuksista ja etenee pienemmille paikkakunnille lähivuosien aikana.

– Uskomme, että IoT-tekniikka tulee mullistamaan arjen toimintoja. Jo nyt sen avulla voidaan valvoa esimerkiksi varastotilojen olosuhteita, laitteiden käyttöä ja huolehtia kulunvalvonnasta. Tulevaisuudessa myös päätelaitteiden paikannus voi tulla verkon ominaisuudeksi, jolloin palveluvalikoima voi laajentua esimerkiksi pakettien ja kotieläinten seurantaan. Periaatteessa vain taivas on rajana erityyppisille sovelluksille.


VVO-yhtymä Oyj on Suomen suurin yksityinen vuokranantaja. Yhtiö tarjoaa hyvää vuokra-asumista ja asumisen Lumo-palveluja. Konserniin kuuluu noin 32 500 vuokra-asuntoa eri puolilla Suomea. Konserni työllistää noin 300 asumisen ammattilaista.
lumo.fi, vvo.fi

Digita välittää radio- ja tv-ohjelmat luotettavasti kaikille suomalaisille vuoden jokaisena päivänä. Viimeisimmän digitaalisen tekniikan soveltajana kehitämme ja tarjoamme myös monipuolisia internet-tv- ja radiopalveluita sekä kattavaan verkkoinfrastruktuuriimme pohjautuvia palveluita. Asiakkaamme ovat parhaita sisältöjä tarjoavia mediayhtiöitä sekä mobiili- ja laajakaistaoperaattoreita. www.digita.fi