Ilmarisen kaikkien uusien kiinteistöjen hiilijalanjälki lasketaan

ilmarinen_17-12-2015Ilmarinen alkaa teettää laskelmat kaikkien uusien rakennuskohteidensa hiilijalanjäljestä. Käytäntö alkaa vuoden 2016 alusta. Hiilijalanjäljen määrittelyllä Ilmarinen pyrkii pienentämään oman toimintansa ilmastovaikutusta sekä ohjaamaan koko rakennusalaa kohti puhtaampia ratkaisuja.

Ilmarisen rakennushankkeissa on jo vuosia kiinnitetty huomiota energiatehokkuuteen ja valittu mahdollisuuksien mukaan ympäristöystävällisiä vaihtoehtoja.

‒ Meidän on kuitenkin entistä paremmin pystyttävä tiedostamaan rakennushankkeidemme hiilijalanjälki ja alettava pohtia, miten pienennämme kiinteistösijoitustoimintamme ilmastovaikutuksia. Hiilijalanjäljen laskeminen tekee asian konkreettiseksi ja toimii työkaluna, kun mietimme vaihtoehtoisia tapoja toteuttaa entistä ilmastoystävällisempiä rakennushankkeita, sanoo Ilmarisen rakennuttajapäällikkö Niina Rajakoski.

Hiilijalanjäljen laskenta sisällytetään kaikkiin Ilmarisen uudisrakentamisen urakkasopimuksiin, oli sitten kyse toimitiloista, asunnoista tai vaikkapa kauppakeskuksista.

‒ Arvio tehdään heti projektien alkuvaiheessa. Näin pystymme tarvittaessa etsimään vaihtoehtoisia toteutustapoja esimerkiksi runko- ja julkisivuratkaisuille, jotka muodostavat merkittävän osan rakennusten hiilijalanjäljestä. Lisäksi pystymme osoittamaan suunnittelijoille heidän ratkaisujensa vaikutuksia.

Rajakosken mukaan on myös tärkeää huomioida rakentamiseen liittyvien kuljetusmatkojen minimointi heti projektien alkuvaiheessa.

“Koko rakennusala mukaan”

Niina Rajakoski korostaa, että Pariisin ilmastosopimuksen solmimisen jälkeen koko rakennusalan olisi tärkeää lähteä mahdollisimman nopeasti yhdessä miettimään, miten rakentamisen hiilijalanjälkeä voidaan Suomessa pienentää.

‒ On aina parempi, että toimiala itse miettii ratkaisuja, kuin että odotamme viranomaismääräyksiä ja -normeja ohjaamaan toimintaamme. Olemme pääsemässä hyvään vauhtiin, mutta paljon työtä on vielä toki edessä.

‒ Koko rakennusala tarvitsee yhteisen vertailujärjestelmän, johon hankkeiden, valittujen materiaalien sekä rakennusteknisten ratkaisujen hiilijalanjäljen kokoa voi suhteuttaa, Rajakoski linjaa.

Uusiutuvat energianlähteet käytössä

Jo nyt Ilmarinen suosii hankkeissaan uusiutuviin energianlähteisiin pohjautuvia lämmitys- ja jäähdytysmuotoja. Lisäksi tutkitaan mahdollisuuksia hyödyntää jatkossa myös aurinkoenergiaa rakennusten energiantuotantoon.

‒ Esimerkiksi maalämmössä ja maakylmässä takaisinmaksuajat ovat lyhentyneet, joten ne ovat jo aidosti varteenotettavia vaihtoehtoja. Lisäksi aurinkopaneeleissa kehitys on ollut viime aikoina huikeaa, Rajakoski sanoo.

Ilmarinen on Suomen kolmanneksi suurin kiinteistösijoittaja 3,1 miljardin euron kiinteistöomistuksellaan. Lähes 90 prosenttia kiinteistökohteista sijaitsee Suomessa.

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail