Kuninkaantammea. Kuva: Susa Junnola.

Helsingissä rakenteilla ennätysmäärä asuntoja

Kuninkaantammea. Kuva: Susa Junnola.

Rakenteilla olevien asuntojen kerrosalaa oli enemmän kuin aiemmin 2010-luvulla vastaavia ajankohtia tarkastellen (luku 565 260 k-m2 ei sisällä käyttötarkoituksen muutoksia). Keskeneräisen asuntotuotannon huippulukemat koostuvat poikkeuksellisen suuresta uustuotanto- ja laajennuskohteina rakennettavien asuntojen määrästä. Käyttötarkoituksen muutoksia oli rakenteilla vain nelisen prosenttia. Poikkeuksellisen mittavassa tuotannossa näkyy vuoden 2017 puolella myönnettyjen rakennuslupien suuri määrä.

Huhti-kesäkuun aikana valmistui noin 1 050 asuntoa, joista suurin osa uudistuotantokohteisiin. Uustuotantona ja laajennuksina asuntoja valmistui 2010-luvun vastaavien vuosineljännesten huippumääriä, vaikka kerrosalaa (noin 74 880 k-m2 ) syntyi vain jonkin verran viimeisen viiden vuoden keskiarvoa enemmän.

Huhti-kesäkuussa aloitettiin 2 340 asunnon rakentaminen, joista 5 prosenttia käyttötarkoituksen muutoksena. Asuntojen määrä myönnetyissä rakennusluvissa oli noin 1 280, joista käyttötarkoitusten muutoksia oli noin 15 prosenttia. Myönnettyjen lupien asuntomäärä on keskimäärin samalla tasolla kuin aiempina vuosina. Myönnetyistä rakennusluvista kerrosalaa oli luvassa uustuotantoon ja laajennuksiin noin 94 700 k-m2, mikä on lähes yhtä paljon kuin vastaavina ajankohtina 2010-luvulla keskimäärin.

Toimitilarakentamisessa mittavat volyymit

Toimitiloja valmistui huhti-kesäkuussa poikkeuksellisen paljon. Valmistunutta toimitilarakennusten kerrosalaa oli noin 103 480 k-m2 eli noin 120 prosenttia enemmän kuin 2010-luvun vastaavina ajankohtina keskimäärin. Samoin myönnettyjen toimitilarakennuslupien kerrosala (156 890 k-m2) oli viime vuosien tapaan poikkeuksellisen suuri. Toisella vuosineljänneksellä aloitettiin noin 98 130 kerrosneliön rakentaminen, mikä on 40 prosenttia enemmän kuin 2010-luvun toisilla vuosineljänneksillä keskimäärin. Lisäksi keskeneräisiä toimitiloja oli noin 80 prosenttia enemmän kuin vastaavina toisen vuosineljänneksen ajankohtina 2010-luvulla keskimäärin.

Lisätietoa asunto- ja toimitilarakentamisesta löytyy Asumisen ja rakentamisen tilastotietoa Helsingistä -sivustolta osoitteessa www.asuminenhelsingissa.fi